Meest recente nieuws

16/11/15 -  AFRIpads: door vrouwen voor vrouwen

Volgens onderzoek van de VN is menstruatie de belangrijkste reden van schooluitval onder meisjes in ontwikkelingslanden

Soroptimistclub De Bilt-Bilthoven steunt dit jaar een project dat zodanig goed aansluit bij de doelstellingen van het Soroptimisme dat wij het ook via De Soroptimist onder de aandacht van zoveel mogelijk soroptimisten willen brengen.

Toen Sanne Bolkenstein (29), afkomstig uit Bilthoven, zes jaar gelden voor haar studie een stage liep op een school op het platteland van Oeganda, ontdekte zij dat de deelname van meisjes aan het onderwijs in de hogere klassen steeds meer afnam. Was de verhouding jongens/meisjes in de leeftijd tot circa 9 jaar ongeveer 50/50, daarna begon het percentage meisjes al snel te dalen. Toen Sanne nader onderzocht hoe dat kwam, bleek de oorzaak heel eenvoudig: menstruatie.

Een gemiddeld meisje in Oeganda heeft geen toegang tot (betaalbaar) maandverband. In plaats daarvan gebruikt ze kranten, stukken oude kleding, bladeren of zelfs modder. Een erg schoon en veilig gevoel geeft dat natuurlijk niet, vooral niet als je eerst al kilometers moet lopen om op school te komen. Het gevolg is dat meisjes vanaf het moment dat ze gaan menstrueren, en dat doen ze in ontwikkelingslanden op jongere leeftijd dan in Nederland, gemiddeld per maand vier tot vijf dagen school missen. Dat leidt tot een structureel oplopende leerachterstand en uiteindelijk tot schooluitval.

Dat geldt overigens niet alleen voor Oegandese meisjes. In ontwikkelingslanden leven meer dan 600 miljoen meisjes en de schooluitval onder hen bedraagt 20%. Volgens onderzoek van de VN is menstruatie de belangrijkste reden van die schooluitval.

Niet alleen Sanne kwam tot deze schokkende ontdekking. Een Canadees echtpaar dat ook voor een stage in Oeganda was, constateerde hetzelfde. Dit echtpaar was vanuit Canada bekend met aldaar geproduceerd wasbaar maandverband dat in Canada op de markt werd gebracht als duurzaam alternatief voor wegwerpmaandverband. Samen zijn zij in Oeganda gaan experimenteren met ter plaatse gemaakt wasbaar maandverband. Dat werd lokaal met zoveel enthousiasme ontvangen, dat een Oegandees bedrijf is opgericht: AFRIpads Ltd.

Inmiddels, ruim vijf jaar later, produceert AFRIpads Ltd. in vier fabriekjes op het Oegandese platteland (waar de werkeloosheid groter is dan in de steden) wasbaar maandverband onder de naam AFRIpads en heeft het bedrijf 150 Oegandezen, nagenoeg allemaal vrouwen, in dienst. In maart 2015 werd de 500.000e set AFRIpads geproduceerd. Een setje kost vijf euro en gaat een jaar lang mee. AFRIpads worden in Oeganda op de lokale markt verkocht. Ook UNHCR en andere ngo’s zijn afnemers; zij gebruiken de AFRIpads onder andere in vluchtelingenkampen.

Schoolmeisjes onderzoeken de ARIpads

Na terugkeer in Nederland heeft Sanne met anderen de AFRIpads Foundation opgericht, een Nederlandse stichting. De stichting heeft een ambitieus doel: alle meisjes in ontwikkelingslanden naar school. Hiertoe zamelt de stichting geld in om AFRIpads te kopen en deze te (laten) distribueren in gebieden met extreme armoede. Dit gebeurt door werknemers van AFRIpads Ltd., die tevens op scholen voorlichting geven over menstruatie en vrouwelijke hygiëne. Door het gebruiken van AFRIpads kan een meisje naar school ook wanneer ze ongesteld is, en dat voor vijf euro per jaar.

Inmiddels heeft de praktijk uitgewezen dat dit leidt tot minder lesverzuim en dus minder schooluitval. Sinds de oprichting in 2010 heeft de stichting meer dan 25.000 meisjes van AFRIpads voorzien.

AFRIpads Ltd. werkt op basis van vijf E’s

- Education: door AFRIpads zijn meisjes in staat school te blijven volgen. Een jaar extra onderwijs betekent later 20% meer inkomen; een meisje/vrouw besteedt 70% van haar inkomen aan haar gezin.

- Employment: AFRIpads Ltd. produceert lokaal en voorziet inmiddels meer dan 150 vrouwen van werk.

- Economic Stimulus: AFRIpads Ltd. produceert lokaal en voorziet inmiddels meer dan 150 vrouwen van inkomen

- Empowerment: AFRIpads Ltd. betrekt alle werknemers bij de onderneming en stimuleert hun persoonlijke ontwikkeling en ondernemersgeest.

- Environment: wasbaar maandverband is een duurzaam alternatief voor wegwerpmaandverband. Er wordt veel minder afval gegenereerd en waar mogelijk wordt bovendien biologisch afbreekbaar materiaal gebruikt.

Ook AFRIpads Foundation onderschrijft de vijf E’s waarbij de focus van de stichting ligt op education.

Vreugde om AFRIpads

Zo eenvoudig kan het zijn: vijf euro, een setje AFRIpads, een meisje een jaar (langer) naar school !

Club De Bilt-Bilthoven heeft AFRIpads Foundation gekozen als projectdoel voor 2015.
Nadat de club op 14 oktober 2015 al voor de 18e keer haar jaarlijkse bridgedrive had georganiseerd, werd op 30 oktober het FilmFeest gehouden. Dit laatste was voor ons een geheel nieuwe activiteit. Met het FilmFeest bereikten we jonge kinderen en volwassenen.
De vier films voor de kinderen waren afgestemd op de leeftijd van zes tot en met twaalf jaar én op het thema van ons (afgelopen) clubjaar dat in het teken van ‘Vrijheid’ stond. Alle circa 500 kinderen van de Julianaschool in Bilthoven werden met de hulp van vele leden van onze club van een lunch - met onder andere veel broodjes knakworst! – voorzien. De kinderen betaalden voor de lunch, en op vrijwillige basis voor de film.

Kinderen van de Julianaschool bij de film

Op dezelfde dag werd op een andere locatie voor volwassenen ’s ochtends de komediefilm La famille Bélier vertoond en ’s avonds de zeer indrukwekkende film Desert Flower. De bezoekers aan de avondfilm konden ook deelnemen aan een loterij, voor vijf euro per lot.
Mede dankzij een aantal sponsors bedroeg de totale dagopbrengst circa € 7.000,--. Dankzij de medewerking van Wilde Ganzen wordt dit bedrag met € 3.333,-- verhoogd.
Met de opbrengst van de bridgedrive en nog een aantal andere bijdragen verwachten wij een bedrag van ruim € 12.000,-- aan AFRIpads Foundation te kunnen overmaken. Daardoor kunnen ruim 2400 meisjes een jaar naar school !

Meer informatie over AFRIpads is te verkrijgen via de website www.afripads.com, en via Sanne Bolkenstein ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ).

Marianne Evers
Club De Bilt-Bilthoven


30/03/17 Alphen aan den Rijn
Groot Alphens Dictee 2017 voor Free a Girl
06/04/17 Rotterdam
Huisconcert
07/04/17 Delft
Club Delft met Friendshiplinks
08/04/17 Delft
Club Delft 65 jaar
09/04/17 Rotterdam
9 april 2017 Marathonloop
Not id article
Blog uit club ...

Action on Armed Violence in Liberia


Download

Magazine voor
Soroptimisten in
Netherland, Suriname
en Curaçao

 

Laatste tweets