Meest recente nieuws

25/04/16 -  Jan Remmerswaal lezing over Groepsdynamica

We werken allemaal wel eens in teams. Soms zijn die homogeen, dan weer multicultureel, multidisciplinair of zelfsturend. Ook op jouw cv staat waarschijnlijk dat je een ‘teamspeler’ bent. Het klinkt ook ideaal. Maar is het ook altijd gemakkelijk? Zet een aantal mensen bij elkaar, geef ze een opdracht en er gebeurt iets. Niet alleen met de opdracht maar ook zeker tussen de groepsleden onderling. Er spelen allerlei processen in de groep die samenwerking moeilijk kunnen maken. De een neemt het initiatief en anderen volgen. Wordt jouw inbreng wel gewaardeerd, drijft er iemand zijn zin door? Succesvolle samenwerkingen komen niet vanzelf tot stand.

Groepsdynamica bestudeert het gedrag van mensen in kleine groepen. Door haar brugfunctie tussen psychologie en sociologie neemt de groepsdynamica een unieke plaats in binnen de sociale wetenschappen.

Op 12 mei bespreekt onze gastspreker Jan Remmerwaal  enkele hoofdthema’s uit deze nog vrij jonge tak van wetenschap. Aan bod komen o.a. de kracht van groepen, communicatie in groepen, verborgen kanten van groepen, die de dynamiek meebepalen, groepsontwikkeling en leiderschap. Zulke thema’s spelen in elke groep. Maar elke groep is tegelijk ook uniek door de specifieke mix van deze ingrediënten. Elke groep is in een bepaalde ontwikkelingsfase, met een bepaald type leiderschap en specifieke communicatievormen, en functioneert bovendien in een bepaalde context.

Jan Remmerswaal (1945) is sociaal-psycholoog. Hij is vooral bekend geworden door zijn boeken over groepsdynamica en begeleiden van groepen, waarvan er inmiddels ruim 200.000 verkocht zijn. Hij is de afgelopen jaar als docent, opleider, trainer, coach en adviseur betrokken geweest bij een groot aantal opleidingen in hoger onderwijs, zowel universitair als (post)hbo. Ook werkte hij bij diverse organisaties, die midden in veranderingsprocessen zaten.

De lezing van Jan Remmerswaal over Groepsdynamica is op 12 mei in Hotel Princeville (van der Valk), Princenhagelaan 5, 4813 DA Breda. De ontvangst is vanaf 19.45 uur. Start lezing 20.15 uur. Aansluitend borrel om 21.45 uur.

 

 

 

 


30/03/17 Alphen aan den Rijn
Groot Alphens Dictee 2017 voor Free a Girl
06/04/17 Rotterdam
Huisconcert
07/04/17 Delft
Club Delft met Friendshiplinks
08/04/17 Delft
Club Delft 65 jaar
09/04/17 Rotterdam
9 april 2017 Marathonloop
Not id article
Blog uit club ...

Action on Armed Violence in Liberia


Download

Magazine voor
Soroptimisten in
Netherland, Suriname
en Curaçao

 

Laatste tweets