Club Leiden

 

Welkom bij Soroptimist International Club Leiden

Club Leiden is te bereiken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

VIERING INTERNATIONALE VROUWENDAG EN UITREIKING

3de Soroptimist-Vakvrouwenprijs

Liza Soffner met haar stichting Sportenderwijs was zondagmiddag de overtuigende winnares van zowel de 3de Soroptimist-Vakvrouwenprijs als de voor het eerst uitgereikte Publiekprijs. Stichting Sportenderwijs is vooral actief in Leiden-Noord met sport, gezondheidsvoorlichting en taalontwikkeling onder het motto " in beweging, door beweging" - op weg naar economische zelfstandigheid.

Het Vrouwennetwerk in de stad organiseerde voor de vijfde maal op rij de viering van de Internationale Vrouwendag (8 maart) in het Leidse stadhuis. De dag werd druk bezocht door ruim 260 vrouwen; thema was ‘Gelijke beloning, gelijke kansen’.

Blij verrast reageerden Liza Soffner en haar leefstijlambassadeurs op de bekendmaking door wethouder Marleen Damen. Zij wonnen met de Soroptimist-Vakvrouwenprijs een bedrag van 1000 euro en het beeld Zuidenwind gemaakt door keramiste en Soroptimist Leni Venne, beide beschikbaar gesteld door Soroptimistclub Leiden. Het kunstwerk draagt de gedachte achter de prijs uit: wind onder de vleugels geven. De Publieksprijs van 500 euro ten bate van een maatschappelijk doel werd beschikbaar gesteld door Rotary Leiden.

De twee andere genomineerden waren Araa Al Jaramani van de Stichting Syrische Vrouwen in Nederland (SVNL) en Harriette Verwey, LUMC-cardioloog gespecialiseerd in hart- en vaatziekten bij vrouwen. Zij waren door de jury van de Vakvrouwenprijs geselecteerd uit 18 kandidaten. Alle genomineerden hielden een korte presentatie, waarna het publiek een stem kon uitbrengen t.b.v. de Publieksprijs.

Men had bewondering voor Syrische vluchtelinge en statushouder Araa al Jaramani, die na haar aankomst in Nederland in 2015 in korte tijd de Stichting Syrische Vrouwen in Nederland had opgericht. De stichting ondersteunt de vrouwen, zodat ze hier met hun gezin snel zelfstandig een nieuw leven kunnen opbouwen. Cardiologe Harriette Verwey hield een humoristisch en "hartverwarmend" betoog, waaruit bleek dat er nog veel onwetendheid is rond hart- en vaatziekten bij vrouwen. Zij betoogde, dat het vrouwenhart typisch anders op signalen reageert dan het mannenhart, en ook andere behandeling vergt. Vooral rond bewustwording daarvan is er nog veel werk te verzetten.

In de Raadzaal werd o.l.v. wethouder Roos van Gelderen door een aantal vrouwelijke gemeenteraadsleden gediscussieerd met de zaal over stellingen over vrijwilligerswerk versus betaald werk, en strategisch stemmen. Een 10-tal vrouwen van het Visie-R project Kiezen voor werk 2.0. hielden mini-dialogen, en Marianne van Breukelen gaf een workshop over ademhaling.

In de Burgerzaal was gelegenheid tot netwerken en stonden diverse info-stands opgesteld. Er was thee bij de vrouwen van stichting Narcis en Caroline Devilee zorgde voor zang- en pianospel. De vrouwen van Bloeiend Zuidwest zorgden voor zoetigheden van de internationale bakplaat. De middag eindigde met de feestelijke klanken van de band Bon-Bon Fiesta.

 

 

ZONDAG 5 maart is het zover! Uitreiking 3e Soroptimist-Vakvrouwenprijs in Stadhuis Leiden. Inloop vanaf 13.00 uur. Sluiting 18.30 uur. Toegang 2,50 euro.

 

Genomineerden Leidse Soroptimist-Vakvrouwenprijs 2017  bekend                               

Genomineerd Zaterdagmiddag 14 januari werden de drie nominaties voor de 3e Leidse Soroptimist-Vakvrouwenprijs 2017 bekend gemaakt. Soroptimisten zijn vakvrouwen die zich inzetten voor de positieverbetering van vrouwen en meisjes, mensenrechten en educatie.

Genomineerd werden

Araa Al Jaramani - Stichting Syrische Vrouwen in Nederland (SVNL)

Harriette Verwey - cardioloog LUMC gespecialiseerd in vrouwenhart en hart- en vaatziekten 

Liza Soffner – Stichting Sportenderwijs

Tijdens de viering van het het 85-jarig bestaan van Soroptimist International Club Leiden maakte de jury bekend wie op zondagmiddag 5 maart 2017 (tijdens de viering van Internationale Vrouwendag in het Leidse stadhuis) voor de derde keer de Leidse Soroptimist-Vakvrouwenprijs in ontvangst mag nemen.

Prijs De prijs, ook wel Vakvrouwenprijs genaamd, bestaat uit een beeldje gemaakt door keramiste Leni Venne en een geldbedrag van 1000 euro. Deze prijs is 15 jaar geleden in de plaats gekomen van de Pieternel Rol emancipatieprijs, die tot 2003 jaarlijks op Internationale Vrouwendag (8 maart) werd uitgereikt. Club Leiden reikt de prijs om de 5 jaar uit.

Op 5 maart a.s. wordt de  Vakvrouwenprijs toegekend aan een vrouw uit de Leidse regio die op aansprekende, stimulerende wijze de maatschappelijke positie van vrouwen of meisjes verbetert. In plaats van een persoon (V/M) kon ook een organisatie of een project worden aangemeld. In totaal werden er 18 kandidaten voor de prijs aangemeld, waaronder 1 man!

De jury bestaat uit

•      Carolien de Groot, winnares Vakvrouwenprijs 2012, directeur-bestuurder St. JES = Jeugd en Samenleving Rijnland

•      Henk Vink, docent Commerciële Economie Hogeschool Leiden

•      Mischa Prinsenberg, manager, afdelingshoofd re-integratie bij DZB

•      Akke Timmermans, Soroptimist, vm. secr. stadsdeel Westerpark in Amsterdam, coördinator organisatie Internationale Vrouwendag 2017 i.s.m. Vrouwennetwerk Leiden

•      Josine Spits, Soroptimist, beleidsmedewerker Beleid Maatschappelijke Ontwikkeling gemeente Leiden

Publieksprijs                                                                                                                                                    Nieuw is dit jaar dat het aanwezig publiek de beste, meeste indruk makende presentatie van een van de genomineerde kandidaten zal belonen met een publieksprijs van 500 euro, ter beschikking gesteld door Rotary Leiden. De zorgvuldig door de jury geselecteerde genomineerde kandidaten zullen zich daartoe presenteren op 5 maart 2017 in het Leidse stadhuis.                                                                                                                                                 

 

 

Op 28 september heeft de uitreiking van een cheque van 3500 euro plaatsgevonden aan VKC De Spiegeling Leiden voor de aanschaf van laptops met toebehoren; zie meer via onderstaande link 

http://www.vkcdespiegeling.nl/algemeen/donatie-van-soroptimistclub-leiden/

 


Op 18 september heeft de uitreiking van een cheque van 750 euro plaatsgevonden aan VTV afdeling Leiden voor de uitbreiding van een destijds door club Leiden mogelijk gemaakte spiegelwand

Midnight Walk Leiden

NETTO OPBRENGST RUIM €17.000

De op vrijdag 26 augustus, door club Leiden samen met collega-serviceclubs Soroptimistclub Leiden Aurora en Zonta aan de Leede georganiseerde 5de Midnight Walk Leiden, een avondwandeling met een scala aan optredens langs de route die liep door het hart van de historische binnenstad, was opnieuw een groot succes. Er hebben 1500 mensen deelgenomen, het maximaal aantal. De opbrengst gaat naar twee projecten die gericht zijn op empowerment van meisjes en vrouwen; doel is jonge vrouwen te helpen hun capaciteiten te ontwikkelen en benutten zodat ze meer greep op hun eigen leven en een kans op een betere toekomst krijgen: 

 1.      Vrouwen aan de bal

Een project in Nairobi (Kenia) waarbij 20 jonge vrouwen uit de sloppenwijk Kibera worden opgeleid tot sport/voetbalcoach en mentor.  Na de opleiding organiseren de coaches gedurende minimaal 10 weken wekelijkse sportactiviteiten voor 30 meisjes en jonge vrouwen gericht op weerbaarheid, vergroten van zelfvertrouwen en nee-zeggen. Zo worden dus in korte tijd 600 vrouwen bereikt, en dat is nog maar het begin!

 2.      Stop schooluitval

Een project in Kampala (Oeganda) om ervoor te zorgen dat meisjes, ook als ze de vruchtbare leeftijd bereiken, naar school blijven gaan en hun opleiding afmaken. Zaken als het ontbreken van maandverband en veilige toiletten zorgen voor heel veel schooluitval bij meisjes zodra ze gaan menstrueren. Het project beoogt te zorgen voor wasbaar maandverband en de bouw van toiletten.

 

 

 

ANBI gegevens club Leiden

RSIN: 803845819

KvK: 40446038

Contactgegevens:

Mw. A. Toussaint

Korenbloem 52
2317 KX  Leiden

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bestuurssamenstelling 2016-2017

(het verenigingsjaar loopt van 1 oktober tot en met 30 september):

    President: mw. H.C. Gall

    Vicepresident: mw. M.J. van der Wal

    Secretaris: mw. M.A. Kiers

    Penningmeester: mw. A. Toussaint

Beleidsplan:

De club verplicht zich als serviceclub tot:

het ondersteunen van lokale, nationale en internationale gemeenschappen;

het actief deelnemen aan beleidsvorming op elk maatschappelijk niveau.

De club steunt jaarlijks projecten op lokaal, nationaal of internationaal niveau.

Beloningsbeleid: niet van toepassing.

Doelstelling:

     de verbetering van de status van vrouwen;

     hoge ethische normen;

     mensenrechten voor iedereen;

     gelijkheid, ontwikkeling en vrede;

door middel van goede internationale verstandhouding, begrip, en vriendschap.

Verslag van de in 2015/2016 uitgeoefende activiteiten:

Naast de gewone clubactiviteiten zijn er acties georganiseerd voor het Vrouw Kind Centrum De Spiegeling. Deze acties hebben 3500 euro opgebracht waarvan laptops met toebehoren zijn aangeschaft.

Voor de uitbreiding van de jaren geleden door onze club gesponsorde spiegelwand in de Leidse vestiging van de Stichting Vrije tijd, Thuiszorg, Vorming was dringend een uitbreiding nodig. De benodigde 750 euro is daarvoor overhandigd.

Financiële verantwoording:

Samenvatting Jaarcijfers 2015/2016

Baten: € 15888,92

Contributies, lustrumbijdrage, rente spaarrekening, bijdrage Presidents dollar, basisschool Kiwegu, De Spiegeling en uitbreiding spiegelwand.

Lasten: € 14482,82

Afdrachten  Unie, bestuurskosten, zaalhuur, catering bijeenkomsten, attenties leden, reiskosten naar vergaderingen Unie, kosten betalingsverkeer, reservering donatie aan Stichting Tenda Pomoja  ten bate van de basisschool in Kiwegu, Kenia, donatie project Back to School, donatie ten bate van De Binnenvest te Leiden, donatie aan uitbreiding spiegelwand, reservering donatie aan De Spiegeling en afdracht Presidentsdollar.

 

Samenvatting Jaarcijfers 2014/2015

Baten: € 15.121,88

Contributies, lustrumbijdrage, rente spaarrekening, bijdrage Presidents dollar, goede doelen: Back to School, sanitaire voorzieningen in basisschool Kiwegu, Kenia en Ontmoetingscentrum Dementie te Leiden.

Lasten: € 13.998,93

Afdrachten  Unie, bestuurskosten, zaalhuur, catering bijeenkomsten, attenties leden, reiskosten naar vergaderingen Unie, kosten betalingsverkeer, donatie aan Stichting Tenda Pomoja  ten bate van de basisschool in Kiwegu, Kenia, donatie project Back to School, donatie ten bate van boottocht cliënten Ontmoetingscentrum Dementie te Leiden, donatie aan project Sisterclubs en afdracht Presidentsdollar.

 

Samenvatting Jaarcijfers 2013/2014

Baten: € 11.106,51

Contributies aan Unie en Club Leiden, lustrumbijdrage, rente spaarrekening, goede doelen: sanitaire voorzieningen in basisschool  Kiwegu, Kenia; en Ontmoetingscentrum Dementie te Leiden.

Lasten: € 12.286,09

Afdrachten  Unie, bestuurskosten, zaalhuur, catering bijeenkomsten, attenties leden, reiskosten naar vergaderingen Unie, kosten betalingsverkeer, donatie aan Stichting Tenda Pomoja  ten bate van de basisschool in Kiwegu, Kenia.

 

Samenvatting Jaarcijfers 2012/2013

Baten: € 10.407,27

Contributies aan Unie en Club Leiden, lustrumbijdrage, rente spaarrekening, goede doel: sanitaire voorzieningen in basisschool  Kiwegu, Kenia.

Lasten: € 8.420,39

Afdrachten  Unie, bestuurskosten, zaalhuur, catering bijeenkomsten, attenties leden, reiskosten naar vergaderingen Unie, kosten betalingsverkeer, donatie aan Stichting Tenda Pomoja ten bate van de basisschool in Kiwegu , Kenia.

 

 

 

 


Geen evenementen
30/03/17 Alphen aan den Rijn
Groot Alphens Dictee 2017 voor Free a Girl
06/04/17 Rotterdam
Huisconcert
07/04/17 Delft
Club Delft met Friendshiplinks
08/04/17 Delft
Club Delft 65 jaar
09/04/17 Rotterdam
9 april 2017 Marathonloop
Not id article

Profiel

Soroptimistclub Leiden is als zevende Nederlandse club opgericht op 13 januari 1932. Het charter is uitgereikt door toenmalig Uniepresident G.G.M. de Vos (1931-1933). De club telt 46 leden met een grote diversiteit aan beroepen en leeftijdscategorieën. De leden proberen de doelstellingen van het Soroptimisme bij elke clubactiviteit te combineren met de persoonlijke behoefte om veel verschillende vrouwen te ontmoeten. Op wisselende locaties wordt er rond de 15e van de maand vergaderd; in de zomermaanden is er een buitenprogramma. Voor liefhebbers is er iedere laatste donderdag van de maand (senioren)koffieochtend met aansluitend een lunch in een wisselende locatie te Katwijk en iedere laatste vrijdag borrel in café De la Soul in Leiden. De club heeft Friendshiplinks met de clubs Heidelberg (Eur), Istanbul (Eur), Mombasa (Eur), Sarajevo (Eur), Oxford (Br.) en Preston (Br).