Bestuur 2019 - 2020

 

 

bestuur 1920.jpg

 

President - Claudia Arts

Vicepresident - Maria Droog

Secretaris - Karin Hilderink

Assessor - Pauline de Vries

Penningmeester - Susanne Karssens


In memoriam Jeanette Voogd

P7230420.jpg

Op 24 maart kregen wij het bericht dat Jeanette Voogd in haar slaap was overleden.
Jeanette werd geboren op 2 november 1931 in Nederlands Indië, waar haar vader werkte. Na terugkomst in Nederland ging zij medicijnen studeren en werd schoolarts in Den Helder. Later ging zij zich specialiseren in de gynaecologie en verloskunde in Groningen. Na haar promotie vestigde zij zich in de Noordoostpolder in een associatie met collega Sjoerd Visser die ook in Kampen werkte. Jarenlang hebben zij samen de praktijken in Kampen en Emmeloord bemenst, waarbij het grote aantal geboortes ongetwijfeld een grote wissel trok op het privé leven.

Jeanette werd in 1975 lid van de Soroptimistclub Noordoostpolder. Ik herinner me dat zij – ondanks haar onregelmatige werkzaamheden – niet vaak verstek liet gaan op de vergaderingen. Zij was vaak gastvrouw, ook bij speciale bijeenkomsten en bij de uitwisseling met de friendshiplink Norwich stelde ze haar grote huis beschikbaar. Na de periode van vergaderingen bij de leden thuis werd Peppelrode onze vaste plek om bijeen te komen. Daar moesten we zelf voor de koffie en versnaperingen zorgen en naderhand alles afwassen en weer op zijn plaats zetten. Jeannette was altijd de eerste die de afwaskwast pakte en hielp met opruimen. Ook herinner ik me goede bijdragen voor het inhoudelijke deel van de vergaderingen, zoals over in vitro fertilisatie en de uitleg over het echoapparaat op locatie, waarbij ik als zwangere de proefpersoon mocht zijn. Bevlogen vertelde ze over haar vak.

Veel vriendschappen maakte ze bij de sorren. Ze hoorde bij het reisclubje van Mieke, Ties, Wil en Bets, dat naar Norwich, Imatra, het Sorrenhuis in Limburg en naar Kirchberg ging.

Jeanette ging bijtijds met pensioen  (58 jaar) ook om op haar beurt voor haar moeder te zorgen, die met haar in Emmeloord woonde. Onverteerbaar vond ze het heengaan van haar moeder. Ze ontpopte zich daarna als een groot dierenvriend. Ze hield geiten en kippen en altijd waren er een hond en verschillende katten, die aan kwamen lopen. Ze bood een liefdevol thuis aan haar beesten.

In de loop van de jaren werd haar slechthorendheid een groter probleem. Ook om de vergaderingen te volgen. Toen ze daarna ook problemen met lopen kreeg kwam er een einde aan haar aanwezigheid op de vergaderingen. Wel nam ze deel aan de festiviteiten ter gelegenheid van ons 50 jarig bestaan. Ook kwam ze afgelopen oktober nog op de feestelijke koffie ter gelegenheid van het 40 jarig lidmaatschap van Freke Jedema en mijzelf. Als we bij haar op bezoek kwamen ging het niet over haar zelf maar vertelde ze vol enthousiasme over haar beesten  en over stichting AAP.

Tot het einde kon ze thuis blijven wonen met de hulp van twee dames en haar ‘klusjesman’ Klaas. Geheel onverwachts is ze in haar slaap overleden. We verliezen met Jeanette een zeer gewaardeerd lid met een grote belangstelling voor ons allen.

Ada Stuurman

Al 40 jaar Soroptimist!

 

adafreke40jaarsor.jpg

 

Onze maandelijkse koffieavond had in oktober een feestelijk tintje. Die avond vierden we het 40-jarig jubileum als Soroptimist van Freke Jedema en Ada Stuurman thuis bij Ada. Alle leden van de club hadden daarvoor een speciale uitnodiging gekregen. Ada en Freke ontvingen de gasten in toepasselijke blauw en gele kleding en er waren natuurlijk, vooral blauwe en gele, bloemen en cadeautjes. Ada hield een mooie toespraak gevolgd door een praatje van de kersverse voorzitter Claudia Arts. De koffie ging vergezeld van heerlijke zelfgemaakte taart. Daarna brachten we met alle aanwezigen een toost uit op de 2 jubilarissen. Zelfs ons oudste lid Jeannette Voogd was aanwezig. Kortom een topavond die de verbondenheid en vriendschap binnen onze club weer duidelijk liet zien. 

 

Dies 2019

 

IMG_0913.JPG

 

Op 15 juni vierden we onze 51e verjaardag met een bezoek aan 'Rams Woerthe' de Jugendstil villa in Steenwijk. Dit huis werd gebouwd in opdracht van Jan Hendrik Tromp Meesters en is ontworpen door A.D.N. van Gendt. Na lang in gebruik te zijn geweest als gemeentehuis is het nu een museum waar ook het werk van de in Steenwijk geboren en getogen beeldhouwer Hildo Krop tentoongesteld is. Bijzonder de moeite waard om dit huis te bezoeken. Het bezoek werd afgesloten met een heerlijke lunch bij 'De Bovenmeester'. Interessant en gezellig deze dies!

Werkverhaal van Karin Oonk

 

werkverhaal Karin O. 2.jpg

 

Op 11 juni werden we hartelijke ontvangen op de boerderij van Karin Oonk aan de Kleiweg in Emmeloord. Karin vertelde een boeiend verhaal over haar werk op de boerderij die zij 2 jaar geleden overnam van haar ouders. Naast het werk op de boerderij werkt zij 3 dagen in de week bij Agrifirm als bodem- en bemestingsdeskundige. Uiteraard namen wij een kijkje op de kavel waar vakvrouw Karin uitleg gaf over o.a. onkruidbestrijding, structuur van de grond, het gebruik van GPS. Een gezellige en leerzame clubavond!

Clubavond bij Paprikateler Hoogweg in Luttelgeest

 

DJYO8957.JPG

 

 

Op onze clubavond op 14 mei namen we een kijkje bij het immense kassenbedrijf van de fa.Hoogweg waar we een rondleiding kregen van Mariska Hoogweg en haar zoon Erik. Dit bedrijf maakt gebruik van aardwarmte. Een bijzonder boeiend bezoek!

 

 

In memoriam Inge Verhaar-Loeber

 

Inge Verhaar zomer 2018.jpg

 

Op 7 maart overleed op de leeftijd van 82 jaar Inge Verhaar-Loeber, charterlid van onze club. Zij was de laatste van de 18 leden van het eerste uur, die onze club vorm hebben gegeven. Vorig jaar juni vierde de club het 50-jarig bestaan. Inge heeft aan de meeste festiviteiten meegedaan en zij genoot van de speciale eer die haar als charterlid werd bewezen.

In al die jaren was zij een actief en betrokken Soroptimist. Zij heeft  verschillende bestuursfuncties bekleed en zij had een grote belangstelling voor het wel en wee van de club en de leden. Dit toonde zij tot het laatst toe op de groepsapp van de club. Met haar humor en vermogen tot relativeren hield zij ons op de hoogte van het verloop van haar ziekte

Inge was dierenarts. Tijdens haar studie ontmoette zij haar man, ook dierenarts gespecialiseerd in botbreuken bij paarden. Samen met hem kwam zij in de zestiger jaren naar de Noordoostpolder en zij richtten de Dierenkliniek Emmeloord op, tot op heden een topkliniek voor paarden. In 1977 sloeg het noodlot toe en stierf haar man. Zij moest alleen verder met haar 3 kinderen. Dat was geen makkelijke tijd. Toen ondervond zij hoe belangrijk de club voor haar was door de steun van haar Sorrenvriendinnen.

Inge hield van reizen en haar interesse voor andere culturen was groot. Zo reisde zij vooral naar Spaanstalige landen. De liefde voor de Spaanse taal was zo groot dat zij begon aan een studie Spaanse taal en – letterkunde aan de UVA in Amsterdam en zij haalde in de negentiger jaren haar doctoraal.

Inge was een sterke en moedige vrouw, een bijzonder mens. Wij zullen haar vriendschap missen.

In memoriam Mieke Smit - Croon

 

Mieke Smit uitsnede.jpg

 

Op 20 oktober overleed op 91-jarige leeftijd ons charterlid Mieke Smit-Croon, een actief en betrokken lid van onze club. Toen zij  in 1967 gevraagd werd voor de Soroptimistclub in oprichting woonde zij nog maar enkele jaren in de polder. Na haar geneeskundestudie in Leiden gevolgd door de opleiding tot kinderarts in Tilburg, vestigde zij zich met haar man in de Noordoostpolder. Hij kreeg een aanstelling als chirurg in het lokale ziekenhuis en Mieke ging werken als consultatiebureauarts in de polderdorpen. Ook nam zij de geneeskundige zorg voor het medisch kinderdagverblijf in Emmeloord voor haar rekening. Door het lidmaatschap van de Soroptimistclub leerde zij vrouwen uit andere beroepen kennen. ‘Heel fijn en belangrijk’ zoals zij het zelf verwoordde.

Mieke was een trouw bezoeker van de vergaderingen. Zij had een positieve levenshouding en had grote belangstelling voor de mensen om haar heen. Verschillende keren is zij presidente geweest en zij was groot voorstander van samenwerking met andere serviceclubs. Met een aantal leden van de club maakte zij verschillende reizen waaronder naar zusterclub Imatra in Finland en het Gré Kellerhuis in Epen. Vriendschap en gezelligheid stonden bij haar voorop. De laatste jaren kon zij door fysieke ongemakken de vergaderingen niet altijd bijwonen. Haar dochter Maaike, ook lid van de club deed dan verslag en bracht altijd de groeten over.

Bij de viering van het 50-jarig bestaan van de club in juni j.l. was zij nog aanwezig op het feest. Zij heeft daar bijzonder van genoten. Mieke heeft een lang en mooi leven gehad. Wij zullen haar missen om haar hartelijkheid en positieve inbreng.

Nieuwe leden

 

DSC01832 verkleind.jpg

 

In het afgelopen clubjaar mochten wij 4 nieuwe leden verwelkomen:

Miranda van der Bend, commercieel medewerker binnendienst

Pauline de Vries, huisarts

Karin Hilderink , natuurgeneeskundig kinesioloog

Ellen Verweij, arbeidsdeskundige

 

 

DSC01902 verkleind.jpg

 

Dit clubjaar werd Colinde de Nijs opnieuw lid van de club. Een aantal jaren was zij vriendin van de club in verband met haar werkzaamheden waardoor zij niet in de gelegenheid was de clubavonden bij te wonen.