Crowdfunding, een digitale collectebus.

Hoe club Almere vanuit ‘de luie stoel’ succesvol geld inzamelt voor AFRIpads
Artikel uit De Soroptimist nr 86/2

Crowdfunding Foto met Bedankt Afripads.jpg

Club Almere startte in september met een eigentijdse manier van geld inzamelen: online crowdfunding. Het was een doorslaand succes en daarom delen ze hieronder graag hun ervaringen. Op de clubpagina staat een uitgebreidere versie van dit artikel met tips voor andere clubs die crowdfunding overwegen.

AFRIpads leek ons een uitstekend doel om ervaring op te doen met crowdfunding, omdat een schoolmeisje in Malawi al met een donatie van € 5,- een heel jaar naar school kan, ook als ze ongesteld is. Een kleine bijdrage helpt dus direct. Dat geeft donateurs een goed gevoel.
Crowdfunding maakt gebruik van een bestaande website (of platform) waarop het doel beschreven kan worden en mensen online kunnen doneren. Het platform levert de technologie en de beveiliging van de donaties voor online inzamelingsacties.
Na een onderzoeksfase hebben we gekozen voor GoFundMe vanwege de lage kosten en omdat er geen verplichting geldt om het streefbedrag te halen. Voor Nederland berekent GoFundMe aan kosten 2,9% van het opgehaalde bedrag en € 0,25 per donatie.
De inzet van online crowdfunding biedt nieuwe mogelijkheden. Het potentiële bereik is enorm, want vanaf de website van GoFundMe kan een campagne eenvoudig worden gedeeld en geliked. Hoe meer donaties en hoe vaker de campagne wordt gedeeld, hoe groter de kans dat jouw campagne prominent in beeld komt bij de populairste inzamelingsacties op de startpagina van de website. Op deze manier kun je ook werken aan awareness en je donateurs het project laten volgen door updates te sturen.

Hobbels

Ging alles dan vanzelf? Nee, dat kunnen we niet zeggen. We begonnen op tijd met het aanmaken van onze pagina op de website. Al snel bleek dat deze aanmaakdatum prominent in beeld kwam als startdatum van de campagne. Maar die zou pas ruim twee maanden later écht online gaan. Uit overleg met de Helpdesk bleek dat het niet mogelijk was om een datum aan te maken die in de toekomst ligt. Gevolg was dat we regelmatig moesten mailen met de Helpdesk om de datum weer te laten aanpassen.
Het is natuurlijk de bedoeling dat de donaties uiteindelijk overgemaakt worden naar het goede doel. Dit bleek een nieuwe hobbel op te leveren. Er moest een begunstigde worden benoemd en geaccepteerd door GoFundMe. Dat ging niet zonder slag of stoot, we moesten een BTW-verklaring overleggen en konden die niet zo 1-2-3 vinden. In eerste instantie werd onze penningmeester niet als begunstigde geaccepteerd en wij konden er niet goed achter komen waarom niet. Uiteindelijk is het wel gelukt om onze penningmeester als begunstigde te benoemen - als privé persoon - en daaraan gekoppeld de bankrekening van de club. Daarna liep de financiële afwikkeling als een zonnetje. Les hieruit is dat het accepteren van de begunstigde iets is om mee te beginnen en niet lopende het proces nog te doen.

Hulp uit onverwachte hoek

Enkele dagen na de start van onze campagne werden we benaderd door Marjolein Aalbers, werkzaam bij OmnicPublicRelationsGroup, der meer voor GoFundMe. Zij had onze campagne gezien en wilde deze graag bij een aantal media op de kaart zetten om zo voor nog meer donaties te zorgen. Na telefonisch contact bleek dit om gratis PR te gaan, betaald door GoFundMe, die graag meer bekendheid wil krijgen in Europa. Haar inzet en bemoeienis hebben geresulteerd in een geweldig artikel in De Gooi & Eemlander op 17-10-2018 over AFRIpads Malawi én het Soroptimisme. Deze krant heeft een oplage van 18.045 exemplaren en een gemiddeld bereik van 62.000 lezers per uitgave. Een cadeautje.

Awareness

Het kiezen van een buitenlands platform heeft ons bereik vergroot, maar het proces ingewikkelder gemaakt. Gelukkig is alles uiteindelijk opgelost en is het meer dan de moeite waard geweest. Vrijwel iedereen beschikt tegenwoordig over internet en dat maakt online doneren vanuit de luie stoel heel gemakkelijk. Crowdfunding biedt mogelijkheden om te werken aan awareness. We moeten er nog goed over nadenken hoe we daar meer uit kunnen halen. Het zou kunnen door de donateurs steeds van nieuwe informatie te voorzien en ze als het ware mee te nemen naar het project en de resultaten die er worden bereikt. Het vergroot de betrokkenheid bij het doel, zonder dat er meteen geld nodig is. Het delen van verhalen via deze manier van inzamelen is een mooie bijkomstigheid.
Dankzij onze crowdfunding én de geweldige bijdrage van € 2500,- van de Stichting Algemeen Fonds kregen de eerste 1000 schoolmeisjes in Malawi in februari 2019 een pakje AFRIpads! Zij kunnen dan ook tijdens hun menstruatie gewoon naar school.
Onze crowdfunding loopt nog door tot 28 mei 2019, Menstrual Hygiene Day. Donaties zijn van harte welkom: https://www.gofundme.com/sanitary-pads-for-girls-in-malawi
Je kunt ook helpen door de actie zoveel mogelijk te delen op sociale media. Dat kan via Facebook, Linkedin, Whatsapp, mail etc. We willen niet alleen geld inzamelen, maar ook de awareness vergroten over de situatie van Afrikaanse vrouwen.

Jacqueline Visser, Jetty Slagter en Joke van der Sluis
club Almere

Hoe werkt het?

Door op de website van GoFundMe.com naar ons project te gaan kan iedereen, overal ter wereld, een donatie doen aan AFRIpads Malawi. Het doneren gaat in de volgende stappen:

1. Ga naar het project ‘Afripads voor Malawi’ op GoFundMe via deze link: https://www.gofundme.com/sanitary-pads-for-girls-in-malawi (of zoek op: club Almere)
2. Klik op ‘nu doneren’.
3. Voer het bedrag in dat je wilt doneren. Evt. kan je nog iets doneren voor bijdrage aan de platformkosten (je kunt hier ook € 0,- invullen).
4. Vul je gegevens in: naam, adres, land, postcode, woonplaats (dit zijn verplichte gegevens, die je niet leeg kunt laten).
5. Voer je creditcardgegevens en cvc-code in. Ook daar je adres en woonplaats invullen.  
6. Klik op ‘betaal’.
7. Deel de actie op Facebook of Twitter. Hierdoor kan het aantal donaties verdrievoudigen.

gofundme.jpgDe homepage van GoFundMe

 

 

 

 

 

 

De pagina van club Almere op die website: https://www.gofundme.com/sanitary-pads-for-girls-in-malawi