Wist jij dat Soroptimist NL de stichting Classic Young Masters steunt?

En dankzij die steun van Soroptimist NL kon ook saxofonist Deborah Witteveen haar instrumenten kopen. Lees hier haar verhaal.

 

CYM DEborah pag 26 en 27.jpg

Of saxofonist Deborah Witteveen uit Oldebroek – nu student in Amsterdam – haar muzikale carrière had kunnen uitbouwen zonder Stichting Classic Young Masters? Dat is maar de vraag. ‘Als je je brood wilt verdienen als musicus moet je heel goed kunnen spelen, maar ook persoonlijk stevig in je schoenen staan.’ Dankzij een jaarlijkse bijdrage van 15.000 euro van het Algemeen Fonds van Soroptimist NL (uit de erfenis van Soroptimist Carla Atzema-Looman) kan de Stichting Classic Young Masters haar werk doen. ‘Die bijdrage is bedoeld voor vrouwelijke musici en daarmee hebben we Deborah een traject-op-maat kunnen bieden. Mede daardoor heeft ze al een geweldige muzikale carrière kunnen opbouwen met bijvoorbeeld optredens met het Nederlands Blazers Ensemble in het Concertgebouw in Amsterdam.’ Deborah: ‘Ik heb als Classic Young Master ontzettend mooie dingen kunnen doen: een persoonlijk coachingstraject en ik heb twee saxofoons kunnen aanschaffen. Een prachtige sopraansax en een baritonsaxofoon. Heel dure instrumenten, die ik zonder de steun van de Classic Young Masters en andere stichtingen nooit gehad had.’ 

 

En dan wil je Deborah Witteveen natuurlijk ook wel saxofoon zien spelen:

 

Straks in het Concertgebouw

Het muzikale talent van Deborah en de coaching van de Stichting Classic Young Masters zijn een gouden combinatie. Deborah speelde saxofoon in het jongNBE, de kweekvijver van het Nederlands Blazers Ensemble. Haar laatste wapenfeit is de plaats die ze als bariton-saxofonist heeft veroverd in het Ardemus Quartet. ‘Volgende maand spelen we in het Concertgebouw. Ik kan nu met een combinatie van werkzaamheden een goede boterham verdienen.’ Deborah Witteveen is enthousiast over de stichting Classic Young Masters. ‘We vormen met alle laureaten één grote familie en Maria is de moeder.’ Maria Croese uit Dordrecht is de bevlogen oprichter en directeur, die als een duizendpoot de benodigde financiële partners weet te vinden, de contacten onderhoudt en ook de begeleidingswegen van de jonge laureaten uit- stippelt. ‘Ik ben zelf opgeleid als zangeres en heb ervaren hoe beperkt het is als je afhankelijk bent van je ene docent. Daarom ben ik gestart met de stichting Classic Young Masters.’

Concert op de SS Rotterdam 

Het familiegevoel van de Classic Young Masters is zichtbaar en hoorbaar op het jaarlijkse laureatenconcert op de ss Rotterdam. De deelnemers vormen ensembles en worden overdag begeleid door professionals, uitmondend in een avond- concert voor publiek, dat onder anderen bestaat uit familie. Ook sponsoren en vertegenwoordigers van andere orkesten zijn er graag bij.

Oprichter/directeur Maria Croese roemt de samenwerking met de Soroptimisten Sabine Schläfereit, Cassandra Rienstra en Karin Jense. ‘We hebben een jaar lang gesprekken gevoerd. Die verliepen bijzonder prettig en de dames zijn altijd heel betrokken gebleven. Ook met het huidige bestuur, Adrienne Vrisekoop en Lyda Smits, zijn de contacten erg plezierig.’ De jaarlijkse bijdrage van het Algemeen Fonds loopt tot en met 2020.

 

Tekst: Coosje Hoekstra  
Foto: Foppe Schut