Carla Atzema Soroptimist Prijs

logo Carla Atzema Soroptimistprijs GROOT RGB.jpeg

Voor wie zich sterk maakt voor de positie, rechten of economische zelfstandigheid van vrouwen in journalistieke publicaties is er  sinds 1 september 2019 de Carla Atzema Soroptimist Prijs.  Een  tweejaarlijkse prijs ter waarde van € 25.000, die ter beschikking  wordt gesteld door het Algemeen Fonds van de Unie van  Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao. Als blijvende  herinnering is er daarnaast een kunstwerk, vervaardigd door een  Soroptimist.

De prijs is bedoeld voor een journalistieke publicatie, waarin de  maker zich aanwijsbaar sterk maakt voor de positie van vrouwen. Dat  kan zijn in een artikel in druk, een reportage of documentaire, een  column of een online publicatie zoals een artikel, blog of vlog. Die  publicatie moet in het Nederlands zijn verschenen in een openbaar  toegankelijk medium.

Adelheid.jpg

Voor de eerste editie hebben we een deskundige jury kunnen strikken. Voorzitter is theatermaakster Adelheid Roosen artistiek leider van theatergezelschap Zina. De jury bestaat  verder uit: Renée Römkens, bijzonder hoogleraar gender gerelateerd  geweld en oud-bestuurslid van Atria, documentairemaker Sinan Can en  Willem Groeneveld, hoofdredacteur van online nieuwssite Sikkom.  Namens de Soroptimisten is Adrienne Vrisekoop toegevoegd: advocaat,  politica en vriendin van Carla Atzema.

De prijs wordt elke twee jaar in het voorjaar uitgereikt, de eerste keer op 2 juli 2020 (in verband met coronavirus uitgesteld). In de tweede helft van 2021 start de tweede  editie van deze prijs. Hebt u vragen of suggesties over deze prijs  dan kunt u contact opnemen via casprijs@soroptimist.nl.  Het  reglement is via de link te vinden.

 

 

Cas sculptuur beeltje.jpg

De prijs wordt gefinancierd uit de nalatenschap van Soroptimist Carla Atzema-Looman aan het Algemeen Fonds. Met deze erfenis is eerder een leerstoel Mensenrechteneducatie in het leven geroepen bij de Universiteit Utrecht. Deze leerstoel wordt bekleed door Felisa Tibbitts. Download cv Soroptimisten.'Even voorstellen' De Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao is onderdeel van de wereldwijde  netwerkorganisatie en NGO Soroptimist International (soroptimist.org). Deze organisatie, met 95.000 leden in 120 landen, zet zich middels acties, belangenbehartiging en bewustwording in voor ondersteuning van vrouwen. In Nederland bestaat de organisatie uit 3200 leden in 100 lokale clubs (soroptimist.nl).

 


Sculptuur gemaakt door Janneke de Regt van club Wieringerland


De werkgroep ondersteuning CASprijs bestaat uit Lydia Bongenaar (club Eindhoven), Helma Coolman (club Utrechtse Heuvelrug), Marion Meijs (club Zeist e.o.), Anne-Marie Vreman (club Ede) en Fifi Visser (club Middelburg). Wil je contact met ons, stuur dan een mail naar: CASprijs@soroptimist.nl

 

De juryleden (3,6 MB)

Reglement Carla Atzema Soroptimistprijs (66,8 KB)