Carla Atzema Soroptimist Prijs

logo Carla Atzema Soroptimistprijs GROOT RGB.jpeg

Voor wie zich sterk maakt voor de positie, rechten of economische zelfstandigheid van vrouwen in journalistieke publicaties is er vanaf 1 september de Carla Atzema Soroptimist Prijs. Een tweejaarlijkse prijs ter waarde van € 25.000, die ter beschikking wordt gesteld door het Algemeen Fonds van de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao. Als blijvende herinnering is er daarnaast een kunstwerk, vervaardigd door een Soroptimist.

De prijs is bedoeld voor een journalistieke publicatie, waarin de maker zich aanwijsbaar sterk maakt voor de positie van vrouwen. Dat kan zijn in een artikel in druk, een reportage of documentaire, een column of een online publicatie zoals een artikel, blog of vlog. Die publicatie moet in het Nederlands zijn verschenen in een openbaar toegankelijk medium.

Adelheid.jpg

Voor de jury die de inzendingen beoordeelt hebben we een deskundig team weten te strikken. Voorzitter is theatermaakster Adelheid Roosen. De jury bestaat verder uit: Renée Römkens, bijzonder hoogleraar gender gerelateerd geweld en bestuurslid van Atria, documentairemaker Sinan Can en Willem Groeneveld, hoofdredacteur van online nieuwssite Sikkom. Namens de Soroptimisten is Adrienne Vrisekoop toegevoegd: advocaat, politica en vriendin van Carla Atzema.

De prijs wordt elke twee jaar in het voorjaar uitgereikt, de eerste keer in mei 2020. Wie ervoor in aanmerking wil komen kan zich tussen 1 september en 1 november 2019 aanmelden via aanmeldingcasprijs@soroptimist.nl . Het reglement  en een aanmeldformulier zijn via de links te vinden.

 

 

 

 

Carla Atzema.png

De prijs wordt gefinancierd uit de nalatenschap van Soroptimist Carla Atzema-Looman aan het Algemeen Fonds. Met deze erfenis is eerder een leerstoel Mensenrechteneducatie in het leven geroepen bij de Universiteit Utrecht. Deze leerstoel wordt bekleed door Felisa Tibbitts.  Download cv Soroptimisten.'Even voorstellen' De Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao is onderdeel van de wereldwijde  netwerkorganisatie en NGO Soroptimist International (soroptimist.org). Deze organisatie, met 95.000 leden in 120 landen, zet zich middels acties, belangenbehartiging en bewustwording in voor ondersteuning van vrouwen. In Nederland bestaat de organisatie uit 3200 leden in 100 lokale clubs ( soroptimist.nl ).


 

 

 

CASprijs genomineerden.jpg

We zijn eruit! De werkgroep CASprijs heeft een shortlist samengesteld uit de 32 inzendingen voor de Carla Atzema Soroptimistprijs voor een journalistieke productie die de positie van vrouwen agendeert. De jury maakt op 2 april bekend wie de winnaar is van die prijs van € 25.000. Benieuwd naar de shortlist? Kijk vanaf 4 februari op deze pagina

 

De werkgroep ondersteuning CASprijs bestaat uit Lydia Bongenaar (club Eindhoven), Helma Coolman (club Utrechtse Heuvelrug), Marion Meijs (club Zeist e.o.), Anne-Marie Vreman (club Ede) en Fifi Visser (club Middelburg). Wil je contact met ons, stuur dan een mail naar: CASprijs@soroptimist.nl

 

De juryleden (3,6 MB)

Reglement Carla Atzema Soroptimistprijs (66,8 KB)

Aanmeldformulier (418,0 KB)