Bestuur 2018-2019 d.png

 

 

 

 

Een warm welkom op de pagina van SI Club Ede!

Het jaarthema van onze voorzitter van dit jaar,  Lisette van den Berg, is
"Da's gek". 
Vaak zitten we vast in onze eigen systemen, patronen en waarden. Dan hebben we ons oordeel allang gevormd, en dit bepaalt de manier waarop we problemen benaderen en oplossingen zien. Hoe mooi zou het daarentegen zijn als we een "open mind" zouden hebben, met echte interesse, en als we niet direct zouden vervallen in veilige maar belemmerende overtuigingen zouden durven. Laten we omdenken: van een probleem een feit maken en daarmee een nieuwe mogelijkheid creëren van Ja-maar naar Ja-en. 
 

Contact:  secretaris SI Club Ede
Natuurlijk zijn we ook te vinden op  Facebook  en  Twitter


Orange the World

orangetheworld logo.jpg

Vanaf 25 november worden beeldbepalende gebouwen in de Food Valley 16 dagen lang oranje verlicht: de Cuneratoren in Rhenen, de Concordiamolen in Ede, hotel De Wereld en het gemeentehuis van Wageningen, de RK kerk in Bennekom en het gemeentehuis van Renkum. De actie loopt door tot 10 december, de internationale Dag voor de Rechten van de Mens.
Dat is vanwege de wereldwijde actie Orange the World, mede op initiatief van Soroptimistclubs wereldwijd, waarmee aandacht wordt gevraagd voor het bestrijden van geweld tegen vrouwen en meisjes.
Ook met een oranje accent op de kleding en via social media willen Soroptimisten het onderwerp ‘bestrijden van geweld tegen vrouwen’ agenderen en bespreekbaar maken. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst voor hen, zonder geweld. 

Programma in Ede
De actie in Ede wordt op maandag 25 november om 19.00 uur gehouden bij Cultura, met uitzicht op de oranje verlichte Concordiamolen. Dan wordt na een kort muzikaal optreden van Valley Voices Vocal Group een gedicht voorgelezen door stadsdichter Larissa Verhoeff, dat zij speciaal voor deze actie heeft gemaakt. Hierbij zijn wethouder Hester Veltman  en leden van Soroptimistclub Ede en andere sympathisanten aanwezig, waarna de oversteek naar de molen wordt gemaakt voor een foto van de actie. 
Larissa Verhoeff draagt het gedicht vervolgens om 20.00 uur voor bij de RK Maria Virgo Regina-kerk in Bennekom, in bijzijn van Bennekomse Soroptimisten.
In Rhenen, Wageningen en Renkum vinden ook op dat tijdstip eigen acties plaats.
Flyer Orange the World Food Valley (1,3 MB)


Movie and More

Soroptimist Club Ede organiseert jaarlijks *Movie and More*, een filmavond in Cinemec om geld in te zamelen voor onze projecten. In de afgelopen 13 edities hebben we meer dan € 180.000,- bijeengebracht.

Save the date! Op 31 maart 2020 zal de volgende Movie and More plaatsvinden. Het komend jaar gaan we ons inzetten voor Kibeho Embroideries  in Rwanda, een project dat de Edese Soroptimisten samen oppakken met de Soroptimisten van SI Pretoria/Tshwane. 

cheque Movie and More 2019-3.JPG

Op dinsdag 5 maart 2019 was de meest recente editie van Movie and More bij Pathé in Ede. In Nepal en India kunnen voormalige kindprostituées een nieuwe richting aan hun leven geven dankzij de recordopbrengst van 16.475 euro van de Soroptimist Club Ede. Op 5 maart kwamen bijna 700 filmliefhebbers – inclusief de wethouders Veltman en Vreugdenhil - naar Pathé Ede voor de 13e editie van Movie and More. 

Harriët Aans, freedom fighter van Free a Girl Foundation, bedankte namens de uit de prostitutie bevrijde meisjes de Soroptimisten, bezoekers en sponsors die samen dit bedrag bijeen hebben gebracht. De gekozen film – de Nederlandse voorpremière van On The Basis of Sex over de beroemde juriste Ruth Bader Ginsburg – sloot wonderwel aan bij het goede doel.  Empowerment van vrouwen en meisjes is daarbij het sleutelwoord.

School for Justice is een project van Free a Girl  Foundation dat in samenwerking met Nederlandse Soroptimistclubs wordt uitgevoerd in India en Nepal. School for Justice leidt meisjes die bevrijd zijn uit de kinderprostitutie, op tot advocaat, rechter, politievrouw, journalist of sociaal werker. Het project is een stap naar verbetering van de rechten van de vrouw in die landen. 

In dit filmpje  bedankt Yolanthe Cabau van Kasbergen namens Free a Girl de Soroptimisten

Qua opbrengst en bezoekersaantallen is dit in elk geval de meest succesvolle editie tot nu toe geweest. 
Van de 700 bezoekers namen ook 240 bezoekers deel aan het buffet dat voor een groot deel werd gesponsord door Food of Cultures uit Wageningen.  

De loterij was ook weer een vast bestanddeel van het event, met dit keer de hoofdprijs van KernGroen: twee hoveniers die een dag lang de tuin onder handen nemen. Van Veen Advocaten was hoofdsponsor en ook het Algemeen Fonds van de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curacao droeg in belangrijke mate bij aan het eindbedrag. Soroptimist Club Ede bedankt alle 65 sponsoren, voor hun bijdrage in geld of in natura.

Bekijk ook onze   Flyer Movie and More 2019 (405,9 KB)  en de subpagina met onze  eerdere projecten


"Stem op een vrouw": met dat thema zijn maar liefst zeventien vrouwen die verkiesbaar staan op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Ede, op 31 januari 2018 bijeengekomen. Dat gebeurde op uitnodiging van onze club. Vrijwel alle partijen waren vertegenwoordigd in Café "The Substitute": van de ervaren wethouder Wilhelmien Vreugdenhil (CDA) tot bijvoorbeeld de twee jongste kandidaten Sanne de Bruin (GroenLinks) en Nourhan Badr (PvdA).Ook VVD, Gemeentebelangen, Burgerbelangen, ChristenUnie, en Evenwicht (partij van Irene van de Voort) waren aanwezig. Anne-Marie Vreman - lid van Soroptimistclub Ede - had succesvol haar politieke netwerk benaderd. "De leukste uitnodiging die er is in deze campagnetijd", zei een van hen. Allemaal pitchten ze kort en energiek waarom ze de politiek in gegaan zijn en wat hun thema's zijn.

 

politieke avond-3.jpg

 

politieke avond-3.jpg

 

Het doel van de bijeenkomst was niet om stemmen te werven, maar om aandacht te geven aan de vrouw in de politiek. VVD-lijsttrekker Hester Veltman deed daarbij een oproep aan alle aanwezige vrouwen - Soroptimisten en andere belangstellenden - om te overwegen ook in de politiek te gaan. Thema's als seksuele intimidatie en misbruik (de MeToo discussie) en het belang van diversiteit worden door vrouwen eerder geagendeerd. Zo bleek ook tijdens het open gesprek, waaruit concrete punten naar voren kwamen die de (aspirant) raadsleden meenemen, zoals het monitoren of jongeren met een niet-Nederlandse achternaam moeilijker aan een stageplaats of werk kunnen komen in Ede en het bespreekbaar maken van grensoverschrijdend gedrag bij jongeren.

Na afloop bedankte onze clubpresident Annuska Bloemert de aanwezige politica's met een chocolade hart, onderdeel van een landelijke soroptimistactie om de School for Justice in India te steunen.