bestuur 2019-2020-2.jpg

Een warm welkom op de pagina van SI Club Ede!

Het jaarthema van onze voorzitter van dit jaar,  Lisette van den Berg, is
"Da's gek". 
Vaak zitten we vast in onze eigen systemen, patronen en waarden. Dan hebben we ons oordeel allang gevormd, en dit bepaalt de manier waarop we problemen benaderen en oplossingen zien. Hoe mooi zou het daarentegen zijn als we een "open mind" zouden hebben, met echte interesse, en als we niet direct zouden vervallen in veilige maar belemmerende overtuigingen zouden durven. Laten we omdenken: van een probleem een feit maken en daarmee een nieuwe mogelijkheid creëren van Ja-maar naar Ja-en. 
"Niet weten waar het schip strandt is beter dan de boot missen"

Contact: secretaris SI Club Ede

Voor meer informatie: zie ons Jaarverslag 2018-2019 (589,2 KB) en ons Jaarplan 2019-2020 (558,4 KB)

Natuurlijk zijn we ook te vinden op Facebook en Twitter


Inspiratie-event ‘Spiegeltje, spiegeltje…’ Hoe duurzaam denk jij?

Met dit live inspiratie-event heeft Soroptimist Club Ede op 23 september 2020 in theater Cultura extra bewustzijn over duurzaam gebruik van kleding en cosmetica gecreëerd.
Soroptimisten uit de regio en introducees hebben deelgenomen aan interessante discussies en interactieve presentaties, ingeleid door twee enthousiaste experts en gepresenteerd door clublid Erna Berghuizen.

2020 WERVBB Spiegeltje spiegeltje, vragensteller-5.jpg

Samenkomen voor een belangrijk thema
Hoe bewust ben jij je van de kleding die je draagt en de cosmetica die je gebruikt? En wat de productie en afbraak van deze materialen betekent voor het milieu? Deze vragen stonden centraal op 23 september 2020 in theater Cultura in Ede. Het was een bijzonder evenement vanwege het actuele en relevante thema, maar ook om een andere reden. Sinds de komst van corona was dit het eerste live event van de Soroptimist Club Ede dat kon plaatsvinden. Dankzij de genomen voorzorgsmaatregelen konden rond de zestig vrouwen van deze club, zusterclubs en andere vrouwen met interesse in het thema samenkomen.

Enthousiaste sprekers
Twee sprekers betraden deze avond het podium. Lara Peters van Milieu Centraal deelde interessante inzichten en verrassende feiten over de invloed van mode op het milieu. Ze liet zien hoe je gemakkelijk duurzamere keuzes kunt maken en gaf hier praktische tips over. Met de campagne 
Love your Clothes besteedt Milieu Centraal hier al langer aandacht aan. Een opvallende uitspraak:
“Als iedere Nederlander één kledingstuk minder koopt, heeft dat meer klimaatimpact dan een jaar lang vegetarisch eten door alle Rotterdammers.”

Robin van Wechem, journalist voor Trouw en schrijfster van het boek Het antirimpelcomplex , deed jarenlang onderzoek naar de cosmetica-industrie. Tijdens ‘Spiegeltje, spiegeltje…’ deelde zij feiten uit haar boek. Ze liet zien wat er nu eigenlijk allemaal in cosmeticaproducten zit. Zo blijkt tot wel 85% van veel shampoos uit water te bestaan. Je betaalt jaarlijks dus best wat geld voor ‘gewoon water’. Een shampoobar is milieuvriendelijker en bespaart plastic.

WERVBB Spiegeltje Spiegeltje overzicht groepjes-2.jpg

‘Eens goed in de spiegel kijken’
Alle vrouwen die aanwezig waren, werden uitgedaagd om eens goed stil te staan bij hun eigen koop- en gebruiksgedrag. In kleine groepen werden ervaringen en meningen gedeeld. De discussieronde werd in- en uitgeluid met een gong, waarna iedereen weer - groep voor groep met afstand tot elkaar - terug de zaal in ging. Het enthousiasme was groot onder de deelnemers en verschillende gedachten over het thema werden uitgesproken.

“Je bent vaak toch niet bezig met duurzaamheid, maar met de hoeveelheid en verscheidenheid van wat je hebt. Omdat je het normaal vindt; dat consumeren.”

Uitkijken naar de volgende editie
Het was een interessante avond over circulariteit, innovatie en het creëren van bewustzijn, georganiseerd door zes Edese Soroptimisten, voorafgegaan door een optioneel etentje bij restaurant Buitenzorg.
Presentator Erna Berghuizen kondigde bij de afsluiting al een mogelijk vervolg aan: “Als het volgend jaar weer mogelijk is, organiseren we in het kader van ons 25-jarig jubileum een groter evenement met hetzelfde thema. Zodat nog meer vrouwen kunnen meepraten en -denken”. En dat zou mooi zijn. Een groot verschil maken, begint immers altijd met een kleine stap.

Verslag: Marlin van den Berg (dochter van onze club-president, Lisette van den Berg)


Welverdiend lintje voor Soroptimist Grytsje Veltman

Grytsje met boeket.jpg

Wat als een gewone ‘thuiswerkdag’ begon, werd ineens een feestdag voor ons clublid Grytsje Veltman, na een verrassend telefoontje van burgemeester René Verhulst van de gemeente Ede. ‘Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd….’ Voor de nuchtere Grytsje was het wel even slikken om zo in het middelpunt van de belangstelling te staan voor iets wat zij heel gewoon vindt: zich inzetten voor projecten voor vrouwen en meisjes in Ede en wereldwijd en voor andere maatschappelijke doelen, met vaak ‘samen koken, samen eten’ als verbindend element. Op initiatief van een van de Edese Soroptimisten is de aanvraag in gang gezet en dit werd enthousiast ondersteund door een groot aantal maatschappelijke organisaties waar Grytsje zich voor inzet of heeft ingezet, variërend van Wereldvrouwen Ede, het poëziefestival Duizend en Een Gedachten, het Edese kookboek 'Smaken verschillen, eten verbindt', de Luthers-Evangelische kerk en de ouderraad van de Callunaschool. En niet te vergeten haar inzet bij de Soroptimisten, in bestuursfuncties als secretaris en president, als initiator van activiteiten met en voor vluchtelingvrouwen en als onmisbare schakel bij de organisatie van Movie & More. Volgens de voordracht is zij het prototype van de moderne vrijwilliger, die niet 40 jaar bij één vereniging betrokken is, maar steeds haar talenten opnieuw inzet waar haar energie nodig is en dan na een aantal jaren weer een volgend project ondersteunt.

Koninklijke onderscheidingen gemeente Ede 2020

Aangezien de lintjesregen dit jaar wel heel sober is vanwege de coronamaatregelen, hebben de Soroptimisten alles uit de kast gehaald voor een echt feestje om het kersverse lid in de Orde van Oranje-Nassau te feliciteren. En dat is gelukt, met een mand vol persoonlijke gelukwensen, cadeautjes die persoonlijk werden bezorgd door bestuursleden en een heel persoonlijk ingezongen lied van Diva Dichtbij via de laptop. En dat laatste zorgde ervoor dat ook een nuchtere Friezin als Grytsje toch wel even flink moest slikken...


Movie and More

Soroptimist Club Ede organiseert jaarlijks *Movie and More*, een filmavond in Cinemec om geld in te zamelen voor onze projecten. In de afgelopen 13 edities hebben we meer dan € 180.000,- bijeengebracht, met altijd bijzondere en actuele films

Vanwege de covid-pandemie is de editie van 31 maart verplaatst naar 10 november

We zijn blij in samenwerking met Pathé Ede tot deze alternatieve datum te zijn gekomen.
Voor deze 14e editie zouden zoals gebruikelijk meer dan 500 bezoekers de film "Bombshell" bezoeken, met Kibeho Embroideries in Rwanda als goed doel.Ook is ruim de helft van de beschikbare buffetkaartjes verkocht en hebben tal van sponsors hun bijdrage geleverd in geld of in de vorm van loterijprijzen. Deze inspanningen gaan gelukkig niet verloren, dankzij het uitstel naar een datum in het najaar. Helaas zal echter geen film vertoond gaan worden, door de covid-pandemie is dit niet mogelijk. Maar... we zijn druk bezig om toch een hele mooie invulling aan de dag te geven; hou onze website dus in de gaten! En zo kunnen de armste vrouwen van Kibeho alsnog de steun vanuit Ede krijgen voor hun borduurproject en daarmee hun economische zelfstandigheid vergroten.

Wat als je al kaartjes hebt gekocht?
Bewaar je filmkaartje goed; dit blijft het toegangskaartje voor het evenement op 10 november. Dit geldt ook voor al gekochte buffetkaartjes. Via de website en Facebook zullen we na de zomer weer de promotie starten voor het event.

2020 rwanda borduurwerk-2 bewerkt-2.jpg

Wil je in de tussentijd het project steunen?
Donaties voor het Kibeho Embroideries (zie ook onze subpagina) zijn welkom op het rekeningnummer van Soroptimist Club Ede, IBAN: NL29 ABNA 0470 9767 48 o.v.v. donatie Kibeho: het project in Rwanda, dat de Edese Soroptimisten samen oppakken met de Soroptimisten van SI Pretoria/Tshwane en met Netty Butera, projectcoördinator en de vrouw van de Rwandese ambassadeur in Zuid-Afrika. Feitelijk is dit een vervolg op het in 2012 mede door ons gesponsorde en nog steeds goed lopende Mapula project in Zuid-Afrika.

We hopen ieder van jullie op 10 november in wat voor vorm dan ook te kunnen begroeten in Ede

Bekijk ook onze Flyer Movie and More 2020 (1,1 MB) en de subpagina met onze eerdere projecten


Orange the World

orangetheworld logo.jpg

Van 25 november tot 10 december 2019 werden beeldbepalende gebouwen in de Food Valley 16 dagen lang oranje verlicht: de Cuneratoren in Rhenen, de Concordiamolen in Ede, hotel De Wereld en het gemeentehuis van Wageningen, de RK kerk in Bennekom en het gemeentehuis van Renkum. Dat was vanwege de wereldwijde actie Orange the World, mede op initiatief van Soroptimistclubs wereldwijd, waarmee aandacht wordt gevraagd voor het bestrijden van geweld tegen vrouwen en meisjes.

Ook met een oranje accent op de kleding en via social media hebben Soroptimisten het onderwerp ‘bestrijden van geweld tegen vrouwen’ geagendeerd en bespreekbaar gemaakt. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst voor hen, zonder geweld.

Aftrap Orange the World 2019-11-25, met verlichte molen-2.jpg

Programma in Ede
De actie in Ede werd op maandagavond 25 november gehouden bij Cultura, met uitzicht op de oranje verlichte Concordiamolen. Daar werd na een kort muzikaal optreden van Valley Voices Vocal Group een gedicht voorgelezen door stadsdichter Larissa Verhoeff, dat zij speciaal voor deze actie heeft gemaakt. Hierbij waren wethouder Hester Veltman en leden van Soroptimistclub Ede en andere sympathisanten aanwezig, waarna de oversteek naar de molen werd gemaakt voor een foto van de actie. 
Larissa Verhoeff droeg het gedicht vervolgens om 20.00 uur ook voor bij de RK Maria Virgo Regina-kerk in Bennekom, in bijzijn van Bennekomse Soroptimisten. In Rhenen, Wageningen en Renkum vonden eveneens eigen acties plaats.

Flyer Orange the World Food Valley (1,3 MB)


"Stem op een vrouw": met dat thema zijn maar liefst zeventien vrouwen die verkiesbaar staan op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Ede, op 31 januari 2018 bijeengekomen. Dat gebeurde op uitnodiging van onze club. Vrijwel alle partijen waren vertegenwoordigd in Café "The Substitute": van de ervaren wethouder Wilhelmien Vreugdenhil (CDA) tot bijvoorbeeld de twee jongste kandidaten Sanne de Bruin (GroenLinks) en Nourhan Badr (PvdA).Ook VVD, Gemeentebelangen, Burgerbelangen, ChristenUnie, en Evenwicht (partij van Irene van de Voort) waren aanwezig. Anne-Marie Vreman - lid van Soroptimistclub Ede - had succesvol haar politieke netwerk benaderd. "De leukste uitnodiging die er is in deze campagnetijd", zei een van hen. Allemaal pitchten ze kort en energiek waarom ze de politiek in gegaan zijn en wat hun thema's zijn.

politieke avond-3.jpg

Het doel van de bijeenkomst was niet om stemmen te werven, maar om aandacht te geven aan de vrouw in de politiek. VVD-lijsttrekker Hester Veltman deed daarbij een oproep aan alle aanwezige vrouwen - Soroptimisten en andere belangstellenden - om te overwegen ook in de politiek te gaan. Thema's als seksuele intimidatie en misbruik (de MeToo discussie) en het belang van diversiteit worden door vrouwen eerder geagendeerd. Zo bleek ook tijdens het open gesprek, waaruit concrete punten naar voren kwamen die de (aspirant) raadsleden meenemen, zoals het monitoren of jongeren met een niet-Nederlandse achternaam moeilijker aan een stageplaats of werk kunnen komen in Ede en het bespreekbaar maken van grensoverschrijdend gedrag bij jongeren.

Na afloop bedankte onze clubpresident Annuska Bloemert de aanwezige politica's met een chocolade hart, onderdeel van een landelijke soroptimistactie om de School for Justice in India te steunen.