Bestuur 2018-2019 d.png

 

Het jaarthema van onze voorzitter van dit jaar. Wilhelmien Baalbaki, is "Bewegen, Beweging, Bewogen". 
In ongeveer 500 na Chr. deed Benedictus de uitspraak “om anderen te kunnen bewegen, moet je zelf bewogen zijn”, een uitspraak die nog steeds heel actueel en juist voor ons als Soroptimist heel toepasselijk is. Zijn wij immers niet alleen vakvrouwen, maar juist ook bewogen vrouwen? Vanuit deze bewogenheid kiezen wij elk jaar een project om vrouwen en meisjes, waar ook ter wereld, een betere positie, een betere kwaliteit van leven en een stem te geven. Door ons op gezondheid, veiligheid, opleiding en een betere rechtspositie te richten, veranderen wij het leven van deze vrouwen en meisjes.
Zonder verandering blijft immers alles bij het oude.

Contact:  secretaris SI Club Ede
Natuurlijk zijn we ook te vinden op  Facebook  en  Twitter


Movie and More

Soroptimist Club Ede organiseert jaarlijks *Movie and More*, een filmavond in Cinemec om geld in te zamelen voor onze projecten. In de afgelopen 12 edities hebben we meer dan € 180.000,- bijeengebracht.

cheque Movie and More 2019-3.JPG

Op dinsdag 5 maart 2019 was de meest recente editie van Movie and More bij Pathé in Ede. In Nepal en India kunnen voormalige kindprostituées een nieuwe richting aan hun leven geven dankzij de recordopbrengst van 16.475 euro van de Soroptimist Club Ede. Op 5 maart kwamen bijna 700 filmliefhebbers – inclusief de wethouders Veltman en Vreugdenhil - naar Pathé Ede voor de 13e editie van Movie and More. 

Harriët Aans, freedom fighter van Free a Girl Foundation, bedankte namens de uit de prostitutie bevrijde meisjes de Soroptimisten, bezoekers en sponsors die samen dit bedrag bijeen hebben gebracht. De gekozen film – de Nederlandse voorpremière van On The Basis of Sex over de beroemde juriste Ruth Bader Ginsburg – sloot wonderwel aan bij het goede doel.  Empowerment van vrouwen en meisjes is daarbij het sleutelwoord.

School for Justice is een project van Free a Girl  Foundation dat in samenwerking met Nederlandse Soroptimistclubs wordt uitgevoerd in India en Nepal. School for Justice leidt meisjes die bevrijd zijn uit de kinderprostitutie, op tot advocaat, rechter, politievrouw, journalist of sociaal werker. Het project is een stap naar verbetering van de rechten van de vrouw in die landen. 

school for justice 2.jpg

In dit filmpje  bedankt Yolanthe Cabau van Kasbergen namens Free a Girl de Soroptimisten

Qua opbrengst en bezoekersaantallen is dit in elk geval de meest succesvolle editie tot nu toe geweest. 
Van de 700 bezoekers namen ook 240 bezoekers deel aan het buffet dat voor een groot deel werd gesponsord door Food of Cultures uit Wageningen.  

De loterij was ook weer een vast bestanddeel van het event, met dit keer de hoofdprijs van KernGroen: twee hoveniers die een dag lang de tuin onder handen nemen. Van Veen Advocaten was hoofdsponsor en ook het Algemeen Fonds van de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curacao droeg in belangrijke mate bij aan het eindbedrag. Soroptimist Club Ede bedankt alle 65 sponsoren, voor hun bijdrage in geld of in natura.

Bekijk ook onze   Flyer Movie and More 2019 (405,9 KB)


"Stem op een vrouw": met dat thema zijn maar liefst zeventien vrouwen die verkiesbaar staan op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Ede, op 31 januari 2018 bijeengekomen. Dat gebeurde op uitnodiging van onze club. Vrijwel alle partijen waren vertegenwoordigd in Café "The Substitute": van de ervaren wethouder Wilhelmien Vreugdenhil (CDA) tot bijvoorbeeld de twee jongste kandidaten Sanne de Bruin (GroenLinks) en Nourhan Badr (PvdA).Ook VVD, Gemeentebelangen, Burgerbelangen, ChristenUnie, en Evenwicht (partij van Irene van de Voort) waren aanwezig. Anne-Marie Vreman - lid van Soroptimistclub Ede - had succesvol haar politieke netwerk benaderd. "De leukste uitnodiging die er is in deze campagnetijd", zei een van hen. Allemaal pitchten ze kort en energiek waarom ze de politiek in gegaan zijn en wat hun thema's zijn.

politieke avond-3.jpg

Het doel van de bijeenkomst was niet om stemmen te werven, maar om aandacht te geven aan de vrouw in de politiek. VVD-lijsttrekker Hester Veltman deed daarbij een oproep aan alle aanwezige vrouwen - Soroptimisten en andere belangstellenden - om te overwegen ook in de politiek te gaan. Thema's als seksuele intimidatie en misbruik (de MeToo discussie) en het belang van diversiteit worden door vrouwen eerder geagendeerd. Zo bleek ook tijdens het open gesprek, waaruit concrete punten naar voren kwamen die de (aspirant) raadsleden meenemen, zoals het monitoren of jongeren met een niet-Nederlandse achternaam moeilijker aan een stageplaats of werk kunnen komen in Ede en het bespreekbaar maken van grensoverschrijdend gedrag bij jongeren.

Na afloop bedankte onze clubpresident Annuska Bloemert de aanwezige politica's met een chocolade hart, onderdeel van een landelijke soroptimistactie om de School for Justice in India te steunen.