Ons project is gericht op het opleiden van de werkneemsters van de Mapula borduurateliers in het Zuid-Afrikaanse township Winterveld (bij Pretoria) zodat ze hun eigen atelier zelf kunnen managen. De opbrengst van ons project gaat ook naar het schoolfonds, voor de opleiding van hun kinderen en kleinkinderen.

Dit project startte in 1991 op initiatief van leden van Soroptimist International Pretoria. Op deze manier konden de arme vrouwen uit de Winterveld-township (destijds nog onderdeel van thuisland Bophuthatswana) een eigen inkomen verwerven met borduurtechnieken, toegepast op o.a. tassen, kussenslopen en geborduurde schilderijen.  Een ontwerpster uit eigen kring ontwikkelde de specifieke stijl, waarin ook maatschappijkritiek en empowerment van vrouwen aan bod komt. Het project is zelfs onderwerp van een boek geworden en één schilderij hangt tegenwoordig in het Witte Huis. Een orde van nonnen, de Sisters of Mercy, is ook vanaf het begin nauw betrokken bij dit project door onder meer de faciliteiten van een permanent schoollokaal met elektriciteit te verschaffen voor het borduuratelier.

mapula voorbeelden bij elkaar-3.jpg

In 2011 zijn er tussen de 130 en 150 vrouwen betrokken bij de Mapula Borduurateliers. Het is een van de belangrijkste projecten voor gemeenschapskunst (community art) in Zuid-Afrika geworden. 
Het project heeft in deze twee decennia voor het algemeen management en de marketing van de producten sterk geleund op Soroptimist Janétje van der Merwe en andere leden van SI Pretoria. Club Pretoria steunt ook op andere manieren dit vrouwenproject. Zo zorgen ze jaarlijks voor kerstpakketten (samen met een Deense friendshiplink), bekostigen ze het vervoer naar het atelier van twee zieke deelneemsters en begroten ze – het klinkt cynisch, maar het is keiharde realiteit – jaarlijks twee begrafenissen van deelneemsters die aan Aids overlijden. Ook zamelen ze kleding in en boeken. Voor een relatief kleine club als die van Pretoria is het opvallend hoeveel projecten ze duurzaam ondersteunen. 

In januari 2011 heeft Club Pretoria aangegeven dat de tijd rijp lijkt om de Mapula Borduurateliers op eigen benen te laten staan. Doelstelling is dat ze 100 procent onafhankelijk worden en het hele project zelf kunnen draaien. Gezien het opleidingsniveau van de vrouwen en het grote percentage ongeletterden, is een gefaseerde overgang nodig, met een goed opleidingsprogramma en aandacht voor empowerment. Het is de bedoeling dat de deelnemers afhankelijk van hun capaciteiten en ambitie trainingen volgen t.b.v. het project.  Het trainingsprogramma voorziet in vaardigheden op het gebied van marketing, boekhouding, begroten, management/leidinggeven, productontwikkeling, computervaardigheden, alfabetisering en sponsorwerving. Het hele proces van training en empowerment wordt gespreid over een periode van drie tot vijf jaar. Gedurende deze periode is financiële ondersteuning nodig.

Mapula Schoolfonds
De vrouwen van het borduuratelier weten met hun werk een klein inkomen te vergaren voor hun gezin. Mannen verdwijnen vaak uit beeld: ze zijn vaak werkloos en sommigen hebben nog een tweede familie op het platteland. Drank en HIV/Aids spelen ook een rol in de gemeenschap. De vrouwen kunnen dus niet rekenen op de mannen als kostwinner. De kinderen en kleinkinderen kunnen gratis naar school, maar het gezinsinkomen is niet groot genoeg voor de aankoop van schooluniformen, woordenboeken en rekenmachines.  
In 2007 heeft Club Pretoria het schoolfonds opgericht, met een substantiële bijdrage voor drie jaar vanuit een lokale bank. Dit fonds ondersteunt de 162 kinderen en kleinkinderen van de vrouwen van het borduuratelier en de kinderen van inmiddels overleden projectleden (HIV/Aids is doodsoorzaak nummer 1).  De kinderen krijgen elk jaar een bedrag van 100 rand (11 euro) uit het fonds. Het schoolfonds wordt beheerd door SI Pretoria en de vrouwen van het Mapula borduuratelier; SI Pretoria draagt zorg voor de fundraising. Tientallen vrouwen van Mapula Embroidery Project in Winterveld (Zuid-Afrika) ontvangen maandelijks een training via Soroptimist Club Pretoria: kostprijsberekening, boekhouding, productietechnieken, marketing en leren vergaderen. 

mapula kussens.jpg

Movie and More
Dit was alweer de zesde maal dat de Edese vrouwenserviceclub dit jaarlijkse filmevent organiseerde, op 14 maart 2012. De ruim vierhonderd bezoekers werden verwelkomd door djembegroep Yaguinefode en kregen daarna een kopje koffie/thee en wat lekkers. Voorafgaand aan de voorstelling waren loten te koop, waarvoor dit jaar voor ruim 3.000 euro aan prijzen beschikbaar was gesteld door tientallen sponsors. Ook was het mogelijk de bijzondere borduurwerken te kopen die gemaakt worden in het Mapula Embroidery Project. De foyer van de XL-zaal was binnen korte tijd gevuld met het geroezemoes van vrouwen en mannen uit Ede en wijde omgeving, druk in gesprek en aan het netwerken. Dit keer werd de film W.E. gedraaid, onder regie van zangeres Madonna, die ging over de liefdesrelatie van Wallis Simpson (W.) en de Engelse koning Edward VIII. 
Het event heeft ruim €10.000 euro bijeengebracht voor  de werkneemsters van de Mapula borduurateliers in het Zuid-Afrikaanse township Winterveld (bij Pretoria). Met het geld kunnen zij opgeleid worden om hun project uiteindelijk, na ruim 22 jaar, zelf te kunnen besturen. Het geld wordt ook gebruikt voor de opleiding van hun kinderen en kleinkinderen. 
Clubvoorzitter Jacqueline Kronenburg overhandigde de cheque na afloop van de filmvia Skype aan Soroptimist Club Pretoria.  Ook werd de trekking verricht voor de hoofdprijzen van de loterij: een dag tuinonderhoud van KernGroep, een midweek Landal en een uitgebreide schoonheidsbehandeling van Ma Sage. De zeer geslaagde avond werd afgerond met een aangeboden drankje en heerlijke hapjes. 

Dank
Soroptimist International Club Ede is de volgende sponsors dankbaar voor hun bijdrage, in geld of in natura: Netbasics, Goedegebuure Tandtechniek, Crop Registeraccountants, KernGroen B.V., Groeneveld Gerechtsdeurwaarders, Orthodontistenpraktijk Bonoort, Hayat Event Centre, Schuurman & de Leeuw, Drukkerij Modern, Ditters Makelaars, Modehuis De Windt, AH Bennekom, Restaurant Buitenzorg, Katja van Oort-Bongaarts, Mekking, Bloemenhuis Gert vd Born. En natuurlijk was deze avond niet mogelijk geweest zonder de bijzondere samenwerking met CineMec Ede.

Vervolg
Met trots en bewondering kijken we naar Rossina en Dora, twee vrouwen van het "Mapula Embroidery Project" in Winterveld. Rossina en Dora verlaten in juli 2015 hun sloppenwijk en vliegen voor een verblijf van 2 weken naar Rwanda. Zij gaan hun kennis over het ontwerpen, borduren, naaien en verkopen van borduurwerk overdragen aan vrouwen die in nog moeilijker levensomstandigheden verkeren. Ze doen dat samen met Janetje van der Merwe van Soroptimist Club Pretoria. In hun bagage onder meer naaimachines, strijkijzers, garen én ontwerpen die Rossina en Dora hebben gemaakt als voorbeeld voor het nieuwe borduurproject. De vrouwen uit het gebied Kibeho verwachten de producten te kunnen verkopen aan toeristen in dit bedevaartsoord. SI Ede heeft dit aangewezen als jaarproject voor 2020.

Het wonderbaarlijke van het Mapula-project is hoe het tot stand kwam: via intensief mailcontact tussen Soroptimisten in Amsterdam (Tonny Filedt Kok), Scheveningen (Marlene van Benthem), Ede (Jacqueline Kronenburg), Pretoria (Sally Currin en Janetje) en Kigali (Netty Butera) én giften van Club Ede, Club Scheveningen en Club Pretoria. En natuurlijk geloof in deze ultieme vorm van empowerment: vrouwen die zichzelf hebben kunnen ontwikkelen, helpen nu andere vrouwen om zo'n ontwikkeling door te maken. 

Eind 2017 moet het Mapula-project op eigen benen staan. Uit het report van SI Pretoria (feb 2015)":
"Some women feel scared of the responsibility"
"Some feel reasonably confident they can do it"
"The women feel they have learnt already a lot."
"They feel proud of the project."
"Thanks again to SI Ede for their huge contribution towards the training of the Mapula women."