Project 2019-2020: Life line project Accra

life line accra5.jpg

In Ghana leven ruim 60.000 kinderen op straat. De Ghanese organisatie EG Care vangt straatmeisjes in Accra op, leert een vak en stimuleert hen terug te keren naar hun oorspronkelijke dorpen om een nieuw bestaan op te bouwen!

20 deelnemers van World Servants bouwen in 2019 samen met partnerorganisatie AG Care mee aan een tweede kans voor straatmeisjes in wereldstad Accra. 

Life line project Accra

Straatkinderen uit het noorden

Veel straatkinderen komen van het platteland in het noorden. Zij ontvluchten de armoede, de droogte, de werkloosheid, de honger door slechte oogsten, het gebrek aan landbouwgrond en onderwijs, kinderarbeid, huiselijk geweld of een gedwongen huwelijk. Sommigen zijn door hun familie gestuurd, anderen besloten zelf om naar de stad te trekken. De kinderen zijn tussen de 7 en 18 jaar oud. Veel kinderen (vooral meisjes) hebben geen opleiding gevolgd, kunnen niet lezen en schrijven, spreken een lokale taal en geen Engels. Ze kunnen daardoor meestal geen werk vinden en belanden op straat. Jongens laten zich inhuren als drager op de markt. Meisjes verkopen goederen, water of kleine etenswaren zoals pinda’s of belanden in de prostitutie.

Agreds heet nu AG Care

In 2002 is de Ghanese organisatie AG Care een opvangcentrum gestart om meisjes die in Accra op een van de vele markten hun geld verdienen van de straat te halen en terug te brengen naar hun gemeenschap. Naast de hulp voor straatmeisjes houdt de organisatie zich ook bezig met medisch werk, plattelandsontwikkeling, hiv/aidsvoorlichting, (beroeps)onderwijs, microkredieten en andere programma’s voor kinderen.

Kindmoeders

Veel straatmeisjes krijgen zelf jong kinderen, waar ze vaak slecht voor kunnen zorgen. Daarom is er ook een dagopvang gestart in het Lifeline centrum, waar dagelijks 250 kinderen terecht kunnen, terwijl hun moeders op de nabijgelegen markt van Agbogbloshie werken. De kinderen krijgen hier les, gezonde maaltijden en medische zorg. De jonge moeders betalen een symbolische bijdrage voor deze opvang. Ze krijgen zelf voorlichting over onderwerpen als aids/hiv, hygiëne en voeding.

Voorlichting

Meisjes hebben vaak minder onderwijs gevolgd dan jongens en weten vaak weinig van seksueel overdraagbare aandoeningen. Terwijl ze veel kans hebben dit op te lopen, als ze bijvoorbeeld op straat in de prostitutie belanden. Ze lopen een hoog risico op besmetting met hiv/aids en ongewenste zwangerschap. Bij Lifeline krijgen meisjes voorlichting over gezondheid, hygiëne en alle risico’s die zij lopen. Ook leren zij hoe ze meisjes in dorpen het beste kunnen voorlichten over de risico’s van het stadsleven om te voorkomen dat zij ook naar de stad trekken.

Terug naar huis

Sociaal werkers helpen de meisjes om weer contact te zoeken met familie. Sommigen keren weer terug naar hun geboortedorp. Vaak spelen er niet alleen economische problemen maar ook sociale problemen, die opgelost moeten worden. Meisjes die een vak geleerd hebben krijgen een lening om materialen aan te schaffen om hun eigen bedrijfje te starten. Ze krijgen nog drie maanden begeleiding om dit van de grond te krijgen. De meisjes moeten zich flink inspannen om financieel te kunnen overleven, maar samen met familie en sociale werkers lukt het de meesten om weer een nieuw bestaan op te bouwen.

Zie ook: https://www.kerkinactie.nl/projecten/nieuwe-kansen-voor-straatmeisjes

 

Project 2018-2019: Girls not brides

Onze club steunde hiermee meisjes en vrouwen in Nepal en Ghana. Girls not brides is een samenwerkingsorganisatie van meer dan 100 organisaties, met als doel bescherming van meisjes tegen kind-huwelijken. 

girlsnotbrides.jpg

Door het mogelijk maken van onderwijs krijgen meisjes en vrouwen een sterkere positie in de samenleving. Lees meer op de website:

girls not brides

 

 

 

 

 

Tweede racerunner voor Only voor Friends Achterhoek

P1040510.JPG

Op zaterdag 7 juli j.l. kreeg sportclub Only Friends Achterhoek, voor kinderen en jongeren met een lichamelijke en verstandelijke beperking of een chronische ziekte, er een tweede racerunner bij. Onze club heeft door fundraising geld verzameld om dit mogelijk te maken.