Elke president kiest haar eigen thema. De keuze van Riet Fennema voor 2019 - 2020:  Delen. Als Soroptimisten delen we een missie, een visie en een strategie. Ook delen we graag onze kennis en delen we verhalen. Om onze naamsbekendheid te vergroten is het van belang dat we actief zijn op social media en daar onze activiteiten delen met anderen en zo onder de aandacht brengen.

 

Tuinfestival brengt € 5500,- op voor "Food for Life" in Ghana

Op zaterdag 24 augustus jl.  organiseerde club Hattem – Epe een Tuinfestival.
Deze bracht maar liefst € 5500.- op voor het project "Food for Life" in Ghana. In het afgelegen en droge noorden van Ghana ligt Bawku. Het hospitaal aldaar wil graag de aandacht voor herstellende voeding vergroten en is daarom met dit project gestart.
De Nederlandse partnerstichting van de "Vrienden van Bawku" is gevraagd naar wegen te zoeken om dit financieel te steunen.

Club SHE heeft nauw contact met Saskia van Bennekom en de contactpersoon van het Hospitaal in Bawku Dirk-Jan Pot. Beide waren aanwezig om tekst en uitleg te geven over de noodzaak van de hulp. Vanuit hun vak als diëtiste en kinderarts bezoeken zij regelmatig het Hospitaal in Ghana en houden daar praktijk. Ondervoeding is een groot en structureel probleem. Dit leidt direct tot spierslapte, longaandoeningen, ontstekingen, ernstige weerstandsvermindering en kindersterfte.

In de met zitjes aangeklede prachtige tuin van "Huize Jerwold" genoten de ruim 140 gasten van een vegetarische maaltijd geserveerd uit  Foodtruck "Holy Basil" en de zigeunermuziek van "Ogto Gadjé".

De opdracht aan de veilingmeester om met de veiling ( artikelen en diensten beschikbaar gesteld door plaatselijke ondernemers) zoveel mogelijk geld op te halen  was geslaagd. Er waren dan ook zeer aantrekkelijke uiteenlopende  items ingebracht van sieraden, en een overnachting in een B&B tot een tuinadvies.
Meer info: Vrienden van Bawku

Schoon water van Chocoladeletters?

SHE doneerde onlangs  € 4020.-.aan Stichting Ayuda Maya.  Deze Stichting zet zich al jaren in om dorpen in Guatemala schoon water en dus betere leefomstandigheden te bieden. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar niet voor de Maya's in Guatemala. In de steek gelaten door de vaak corrupte overheid ontbreekt het de oorspronkelijke bewoners van dit prachtige land nog altijd aan deze eerste levensbehoefte.

Dankzij de aanleg van een waterleiding is schoon water verzekerd, waardoor de gezondheid stijgt en het sterftecijfer – met name onder kinderen tot vijf jaar – daalt. Nieuw aangelegde groentetuinen worden besproeid, de oogst op de markt verkocht. Schoon water brengt de Maya's dus ook financieel een beter leven.

Er zijn drie belangrijke pijlers voor het welslagen van een project. Financiële middelen. De lokale organisatie "Adicay" - sociaal werkers en technici - die zorgen voor planning, de uitvoering en de opleidingen voor het onderhouden van het watersysteem. Als laatste de dorpelingen zelf die het zware werk doen zoals graven en het sjouwen.

Club Hattem - Epe SHE is blij dat ze aan het eerste kan bijdragen. In het verleden werd al eens eerder een project gesteund door het organiseren van een Bridgedrive. Mede ook omdat het werk van de Stichting goed aansluit bij de SI doelstellingen. Dit keer deed SHE haar best met de verkoop van chocoladeletters. Met een extra gift van een clublid en de premie van 50% die Wilde Ganzen verstrekt  betekent dit voor de Maya's in San Marcos Chamil - Guatemala weer een stapje dichterbij schoon drinkwater.

Meer informatie Stichting Ayuda Maya

 

ayudamaya.4.jpgdorpelingen graven voor de waterleiding