Club Raalte-Nijverdal SallAnders

Wat we doen

Club SallAnders bestaat uit vrouwen die zich inzetten voor goede doelen en projecten dicht bij huis maar ook op landelijk en wereldwijd niveau.

Fondsen werven

Om fondsen te werven organiseren wij ieder voorjaar een violenactie. We proberen dan zoveel mogelijk violen te verkopen voor de projecten die in dat jaar centraal staan. Sinds 2016 organiseren we jaarlijks een Biking Dinner. Andere activiteiten zijn o.a. het organiseren van benefietconcerten, lezingen en filmavonden. Ook staan we op markten om cadeauartikelen en ander producten te verkopen. Dit jaar is bijzonder door de Coronacrisis. Daardoor lopen activiteiten anders dan voorgaande jaren, maar we gaan onverhinderd door met onze inzet voor vrouwen en kinderen. 

Projecten seizoen 2019 - 2020

  • Violenactie (deze is net vóór de Coronacrisis doorgegaan);
  • Biking Dinner (geannuleerd vanwege de Coronacrisis);
  • Bakken van taart en cakes voor bewoners van regionale verzorgingshuizen (actie juist gestart vanwege de Coronacrisis);
  • Rugzakken inzamelen voor vluchtelingenkamp Moria op Lesbos, om aan te haken bij project van 'Because we carry'  (actie juist gestart vanwege de Cororacrisis).

Violenactie voor Khushi Kids Nederland

Ook dit jaar zijn we weer in staat geweest om als club vele trays met violen te verkopen, dit jaar voor Kushi Kids Nederland (eerste jaar). Khushi Kids Nederland is een organisatie die straatkinderen in Rishikesh (India) orderwijs in praktische vakken geeft en daarnaast ook goede voeding. Later wordt dit onderwijs uitgebreid met vakken die de leerlingen in staat stellen voorgezet onderwijs te volgen. Het blijkt dat deze springplank de straatkinderen een reële kans biedt op een menswaardig bestaan en dat de uitzichtloze vicieuze cirkel voor deze groep kinderen en familie voorgoed wordt doorbroken. De onderwijsprogramma's zijn er voor meer dan 500 kinderen, meer info op www.khushikids.nl.

Bakken van lekkernijen voor bewoners en personeel van regionale verzorgingshuizen 

De leden van de club gingen zelf aan het bakken om de bewoners en personeel van verzorgingshuizen een hart onder de riem te steken in de moeilijke tijd van Corona. In totaal werden in het weekend van 18 en 19 april bijna 300 plakken of stukken taart, cakes, muffins of brownies bezorgd (op afstand) bij de verzorgingshuizen Swaenewoerd, Schuilenberg, Angeli Custodes in Raalte en Stevenskamp in Heeten (voor tijdelijke bewoners van Angeli Custodes). In het weekend van 25 en 26 april werd de actie vervolgd voor het Wooldhuis in Heino en de Hartkamp in Raalte. De bakactie gaat nog verder in mei verder voor andere verzorgingshuizen in de regio. 

Rugzakken inzamelen voor kinderen in Camp Moria op Lesbos met organisatie Because We Carry 

We hebben als club geholpen met het inzamelen van rugzakken (60 stuks in totaal) voor de organisatie Because We Carry die zich inzet voor kinderen in vluchtelingkampen van Camp Moria op Lesbos. De Coronatijd is voor deze kinderen extreem saai vergeleken met Nederlandse kinderen die veel speelgoed hebben en online onderwijs. De vluchtelingkinderen moeten in hun tent blijven waar helemaal niks te doen is. Naar school gaan was al geen optie, maar voor de Coronatijd konden zij wel buitenspelen. Met deze rugzakken met speelgoed en/of tekenmateriaal kunnen zij zich weer beter vermaken en laten we zien dat er aan hen gedacht wordt.  

Voorgaande jaren

De meeste projecten ondersteunen we gedurende drie jaar. Op deze manier bereiken we een beter resultaat voor de projecten. 

2019: In actie voor Stichting Let's Care, Fonds voor Ons, Free a girl

  • Violenactie voor Stichting Let's Care (laatste en derde jaar)

De stichting is in 2008 opgezet om projecten te realiseren die in dienst staan van het creëren van een nieuwe, mooiere wereld voor iedereen. Let's Care heeft in de Filipijnen een centrum opgericht waar verwaarloosde, mishandelde, misbruikte en kansarme meisjes tussen de 5 - 21 jaar  worden opgevangen.  Een team van (lokale) goedgeschoolde deskundigenen helpt de meisjes bij hun traumaverwerking en bij het herstellen van hun zelfvertouwen. Daarnaast is er veel aandacht voor school, studie en het aanleren van diverse vaardigheden. Dit om ervoor te zorgen dat de meisjes weer een volwaardig plaats in de maatschappij mee krijgen.

  •  Biking Dinner voor Fonds voor Ons (eerste jaar)

Het lokale project wat de club steunde met het Biking Dinner was 'Fonds voor Ons'. Dit project is er voor inwoners van Raalte die hulp nodig hebben van financiële of materiële aard. Iedereen kan een verzoek doen, er wordt niet gekeken naar huidskleur, seksuele geaardheid of geloofsovertuiging. De club wil graag steun bieden aan het fonds zodat kinderen in een gezin krijgen wat nodig is, regionaal komen gezinssituaties voor waar extra hulp heel welkom is. 

  • Orange the World-actie gecombineerd met oranje-tulpen-actie voor organisatie 'Free a girl'  (eerste jaar)

In november 2019 steunden we de internationale actie 'Orange The World'. De SallAnders organiseerden samen met Gemeente Raalte in Heino een speciale avond op 25 november in het dorpshuus van Heino. Elkerlyck in Luttenberg en Kulturhus Trefpunt in Heeten worden oranje uitgelicht in de periode van 25 november tot 10 december. 

Tijdens en na 25 november 2019 werden tulpenbollen (voor oranje tulpen) verkocht en om nog iets extra's te doen naast het geven van speciale aandacht aan dit onderwerp. De bollenverkoop was een losstaande locale actie waarbij de volledige opbrengst gaat naar 'Free a girl', passend bij het thema van Orange the World. 

 

2017-2018: In actie voor Stichting Leergeld en Stichting Let's Care

  • Biking Dinner voor het lokale project 'Gefeliciteerd' van Stichting Leergeld (tweede jaar)

Het project had als doel kinderen uit gezinnen met een minimum inkomen. Deze kinderen kunnen vaak slechts op beperkte wijze hun verjaardag vieren. Het aantal van deze gezinnen neemt toe. Soms is er zelfs geen geld om te trakteren in de klas en melden kinderen zich ziek in de week van hun verjaardag. Club SallAnders heeft een bijdrage geleverd aan fijne verjaardagen voor deze kinderen.

  • Violenactie voor Stichting Let's Care (tweede jaar)

 

2014-2016: In actie voor Stichting Leergeld, Foundation of the Angels, Hospice De Cirkel

In 2014 hebben we ons ingezet voor de nieuwbouw van een Hospice in Raalte. In 2015 stond het Vistaproject in Tibet centraal en hebben we een donatie aan de Foundation of the Angels geschonken. In het seizoen 2015 - 2016 zijn fondsen geworven voor het Dogon Vrouwen Initiatief in Dogon-Mali (West Afrika) en Stichting Leergeld Raalte/Olst-Wijhe.