.

 

Soroptimistclub Goeree-Overflakkee steunt Stichting ASAP

Stichting Association for Small African Projects (ASAP) ontving onlangs van de Soroptimistclub Goeree-Overflakkee een gift van €500 voor hun hygiëneproject in Burkina Faso. De Stichting ASAP ondersteunt sinds 1997 een tiental dorpen in Burkina Faso, onder andere op het gebied van onderwijs, gezondheid, economische projecten en milieu. 

Wilt u meer informatie over Stichting ASAP en haar projecten in Burkina Faso? Kijk dan op www.asap-foundation.org.

 

Soroptimisten blijven zich inzetten voor School for Justice

Tijdens een goed bezochte filmavond op 6 maart jongstleden heeft de Soroptimistclub Goeree-Overflakkee bekend gemaakt zich nog twee jaar extra in te zetten voor de ‘School for Justice’.

In december 2018 konden de soroptimisten al een cheque van €11.000 overhandigen aan een vertegenwoordigster van de ‘School for Justice’. Op dat moment werd ook duidelijk dat deze organisatie nog lang niet klaar is in India en Nepal, maar er bovendien naar streeft om in alle werelddelen een vergelijkbaar schoolproject op te zetten. Te starten in Brazilië.

De Soroptimistclub Goeree-Overflakkee vindt het belangrijk dat deze jonge vrouwen de kans krijgen om zichzelf te ontwikkelen en daarbij tevens een bijdragen zullen gaan leveren aan verbetering van de leefomstandigheden van vrouwen als zij. De opbrengst van de filmavond komt daarom ten goede aan de School for Justice.

 

Het volgend evenement van de Soroptimisten is inmiddels ook in voorbereiding: Lekker Nazomeren 2019. Zet u alvast 14 september in uw agenda!

 

 

Soroptimistclub Goeree-Overflakkee reikt cheque uit voor School for Justice

Op maandag 17 december reikte Aleid Drexhage, presidente van de Soroptimistclub Goeree-Overflakkee een cheque uit van €11.000 aan Rita Schillemans van Free a Girl. Daarmee steunen de Flakkeese soroptimisten het project “School for Justice” dat Free a Girl samen met Soroptimistclubs in Nederland heeft opgezet.

Free a Girl is een Nederlandse organisatie, opgericht door Arjan Erkel, die zich wereldwijd inzet voor het bevrijden van meisjes uit de prostitutie. Free a Girl biedt deze meisjes een veilige haven en een plek waar ze zichzelf kunnen zijn. In de afgelopen 10 jaar heeft Free a Girl meer dan 4000 meisjes uit Aziatische bordelen bevrijd!

De School for Justice is een uniek opleidingsprogramma van Free a Girl. Het universitair programma leidt meisjes -die bevrijd zijn uit de kinderprostitutie- op tot advocaat of officier van justitie. Met dit innovatieve programma vecht Free a Girl wereldwijd tegen kinderprostitutie en de hoge straffeloosheid. De studentes kunnen ervoor zorgen dat daders van kinderprostitutie in eigen land effectief bestraft worden. Na hun afstuderen heeft ieder meisje de skills om bij te dragen aan het veranderen van het systeem, niet bang te zijn daders voor de rechter te brengen, gemeenschappen mondiger te maken en slachtoffers te inspireren, net als zijzelf.

De eerste School for Justice is in 2017 gestart in Kolkata, India. Uit een grote groep bevrijde meisjes zijn 19 meisjes geselecteerd voor een universitaire opleiding tot rechter of advocaat. In 2018 volgen hiervan 8 meisjes een universitaire opleiding. De andere meisjes gaan naar de politieacademie of volgen op Hbo-niveau de opleiding journalistiek of social work.

Vooraf aan de uitreiking van de cheque presenteerde Rita Schillemans met trots de bereikte resultaten. Sinds april 2017 is €200.000 door actie van Nederlandse soroptimisten opgehaald. School for Justice draait in India én Nepal. De volgende stap is een School for Justice in Brazilie. Zoals Rita bevlogen zei: “We moeten met z’n allen zeggen: kinderprostitutie de wereld uit. Het zou prachtig zijn als de Soroptimisten dat voor elkaar krijgen.”

 “Wij zijn er trots op ons steentje aan School for Justice bij te dragen” sprak Aleid Drexhage namens de Soroptimistclub Goeree-Overflakkee, “we vertrouwen erop dat deze studentes hun bijdrage gaan leveren aan de noodzakelijke cultuuromschakeling in India“.

Met de uitreiking van de cheque rondt de Soroptimistclub Goeree-Overflakkee haar inzet voor School for Justice af. In de afgelopen twee jaar werden voor dit project de filmavonden in het Diekhuus en het evenement Lekker Nazomeren georganiseerd. De grote belangstelling bij deze activiteiten resulteerde in dit mooie bedrag. Waarvoor dank.

De Soroptimistclub Goeree-Overflakkee zet zich door middel van tweejarige projecten in voor het verbeteren van het leven en de positie van vrouwen en meisjes wereldwijd. Begin 2019 kiezen de Soroptimisten een nieuw tweejarig project dat aansluit op de aandachtsgebieden van de Unie van Soroptimistclubs in Nederland: educatie, empowerment van vrouwen, geweld tegen vrouwen, voedselzekerheid en gezondheid en duurzaamheid.

 

181217 uitreiking cheque School for Justice (1).jpg

 

 

Geslaagd evenement Lekker Nazomeren voor School for Justice

Soroptimistclub Goeree-Overflakkee kijkt met trots terug op Lekker Nazomeren 2018. Met een strak blauwe lucht, een aangenaam zonnetje, heerlijke hapjes en circa 200 gasten in de tuin van De Overkant in Ouddorp kan dit evenement van de soroptimisten met recht geslaagd worden genoemd.

Tijdens het evenement waren er mooie (ingetogen en uitbundige) optredens van diverse muzikanten van Goeree-Overflakkee. De jonge Thijmen en Tamara verrasten het publiek met hun gitaar en zang. De band 4Something speelde mooie covers. Jorinde zong mooie, ingetogen muziek en begeleidde zichzelf daarbij op de vleugel. Sax’a’holic blies vrolijke noten op de saxofoon en aan het eind van de middag werd de sfeer intiemer met akoestische gitaarmuziek van BZN. Wat een verrassing was het dat de Amerikaanse singer-songwriter Wyatt Easterling, samen met Miss Clementine langs kwam en een spontaan optreden gaf.

Dankzij de belangeloze inzet van de muzikanten, de medewerking van het team van ‘de Overkant’ en de sponsorbijdragen van vele ondernemingen op Goeree-Overflakkee, behaalden de soroptimisten een mooie opbrengst van ruim € 4.300 voor ‘School for Justice’.