Welkom op de pagina van Soroptimistclub Gouda e.o.

20191114 foto inauguratie bestuur 2019-2020.jpg

Onze leden komen uit Gouda en omstreken: Stolwijk, Waddinxveen, Boskoop, Woerden, Linschoten en Schipluiden.

Een gevarieerde en actieve club vrouwen qua leeftijden en beroepen, van beeldhouwer tot patholoog anatoom.

Sinds oktober 2019 hebben we een nieuw bestuur. Het thema van presidente Inge Helsper is 'All inclusive - jij ook'. Dit thema past bij de groei van de club in de afgelopen periode. Ieder heeft een eigen inbreng zodat een nieuw geheel ontstaat.

Nieuws

20200905 afsluiting pkp - foto check.jpg

€ 29.500,- voor project Preventie van Kindhuwelijken in Pakistan
Op 5 september 2020 hebben wij ons project Preventie van Kindhuwelijken in Pakistan afgesloten. Hiermee is een einde gekomen aan een bijzondere, 3-jarige samenwerking met Oxfam Novib. Met verschillende activiteiten hebben we in totaal € 29.500 opgehaald. Dit geld is gebruikt om de toegang tot onderwijs voor vrouwen en meisjes te vergroten en daarmee hun economische zelfstandigheid te vergroten. Zo zijn fietsen aangeschaft om meisjes makkelijker naar school te laten gaan. Via muurschilderingen en edutainment wordt een positieve rol van meisjes verbeeld en het gesprek aangegaan over het belang van een goede opleiding voor meisjes.

Sensorkring Midden Holland van start

sensorkringlogo.jpg

‘Eens Soroptimist, altijd Soroptimist’, dat is het idee achter Sensorkring Midden Holland, geïnitieerd door Dré Dogterom, Anneke Löwik en oud-lid Julia Voskuil van club Gouda e.o. Als oudere leden om uiteenlopende reden afhaken voelt dat vaak ongemakkelijk en het gemis aan waardevolle contacten is groot. Daarom zijn er Sensorkringen of Sensoriëntenkringen, voor de 100 Soroptimistclubs een zinvolle aanvulling. Ze functioneren regionaal en staan los van de Unie. Ontmoeting staat centraal. Sensorkring Midden Holland is de 8ste en verwelkomt oud-leden, unieke leden en leden, circa zes maal per jaar. De eerste (lunch)activiteit staat gepland voor oktober 2020. Contact: info@juliavoskuil.nl.

Film 'Vergeten Kinderen' 4 mei 2020
Goudse soroptimist Jessica Verhagen publiceerde in 2017 het indrukwekkende boek 'Vergeten Kinderen'. In 2016 vond Jessica het reisverslag van haar opa dominee Warmenhoven. Hij geleidde in 1945 45 ondervoede Reeuwijkse kinderen naar Drenthe. Jessica zocht dit verhaal tot op de bodem uit en legde deze barre tocht vast. Dit boek is recent verfilmd. Deze docudrama wordt 4 mei, na dodenherdenking, uitgezonden op de lokale omroepen BR6, RTV-Gouwestad, TV Waddinxveen en RTV-Krimpenerwaard. De film is ook te bekijken via www.BR6.nl. Klik op de button 'live televisie' rechts boven in de pagina. Klik hierna op het kleine driehoekje dat in beeld verschijnt. Bekijk de trailer via deze link.

Soroptimist Film Festival voor Kinderen 10 februari 2020
Op 10 februari hadden we alweer ons derde Soroptimisten Film Festival voor Kinderen. Samen met het Filmhuis Gouda hebben we een film uitgezocht. Natuurlijk over kinderrechten. Door de storm die in heel Nederland huishield konden helaas niet alle kinderen de film zien, maar desondanks was het toch een geslaagde dag!
We zijn heel blij dat Rabobank Hollandse IJssel ons sponsorde. En ook het Filmhuis werkte belangeloos mee. Chapeau!

Orange The World 25 november 2019 
Op 25 november lichtten het Stadhuis op de Markt van Gouda, Cinema Gouda, de toren van de Sint-Jan, de Goudse Lichtfabriek en Cultuurhuis de Garenspinnerij weer oranje op! Een samenwerking van Soroptimisten, Zonta en deze organsaties. Om 17u was er een hele mooie start van de Goudse campagne op de Markt van Gouda. Klik hier voor meer informatie over Orange The World.

Bridgedrive 2019
Een geslaagde bridgedrive op 8 november 2019, met een opbrengst van Euro 1565,- voor ons project Preventie van kindhuwelijken in Pakistan, in samenwerking met Oxfam Novib. En voor de loterij hebben vele sponsoren een cadeau ter beschikking gesteld. Hartelijk dank daarvoor!

Succesvolle Collegetoer Gouda - je leeftijd je geheugen
3 oktober organiseerden we n het mooie Arti Legi op de Markt in Gouda deze collegetoer met in de hoofdrol Betty Meyboom-de Jong en Douwe Draaisma. Nu weten we wat ons te doen staat om op een gezonde manier oud te worden en begrijpen we beter hoe het geheugen werkt. En een bijdragen van Euro 1800,- voor ons project Preventie van kindhuwelijken in Pakistan in samenwerking met Oxfam Novib.  

Ouder nieuws

Activiteiten

Wij organiseren bijvoorbeeld de Collegetoer Gouda. De zevende editie was alweer donderdag 3 oktober 2019. Klik door voor meer informatie over onze activiteiten en onze Fundraising in de kalender en bij Goede doelen.

Ons goede doel

Momenteel zamelen we geld in voor het project Preventie van kindhuwelijken in Pakistan. Dit doen we tot en met 2020.

In de jaren daarvoor hebben we ons ingezet voor het project Syrie Back2School, in samenwerking met Unicef. 

Meer over onze goede doelen

Wat meer achtergrondinformatie

De op 13 november 2019 overleden filmmaker Bernard Vink heeft een prachtige introductiefilm gemaakt over onze club:

In een interview met Gouwestad (10,6 MB)  vertelt Margit bevlogen over het Soroptimisme, onze club en de toegevoegde waarde van 'accreditatie'.

Sociale media

En .... natuurlijk zijn wij ook te vinden op Twitter en Facebook.