Twee dagen nadat Lilianne Ploumen aan de Rijksuniversiteit Groningen de Aletta Jacobsprijs in ontvangst nam, was zij van gastspreker van onze Soroptimistclub Mosaïk-Limburg in Roermond. Op zaterdagochtend 10 maart hield zij een boeiende lezing in Foroxity Filmarena over mensenrechten, de positie van de vrouw en de beweging She Decides.

Initiatiefnemer van She Decides, Ploumen, toen nog minister voor Buitenlandse Handel en ontwikkelingssamenwerking, vertelde aan een geïnteresseerd publiek hoe zij dit initiatief voor fondsenwerving startte met haar ambtenaren op het ministerie, direct nadat president Donald Trump per decreet alle financiering voor anticonceptie, abortus en gezinsplanning in het buitenland terugtrok. In haar persoonlijke verhaal ging zij in op de massale belangstelling vanuit de hele wereld voor haar initiatief: overweldigend, hartverwarmend en inspirerend.
Mosaïk-Limburg was er trots op dit evenement te kunnen organiseren. She Decides heeft impact en verenigt. Het gaat niet over politiek, maar richt zich op het behoud van rechten voor vrouwen en meisjes. De aansprekende boodschap van Ploumen sluit dan ook nauw aan bij waar ook het Soroptimisme voor staat.
Toen in december vorig jaar duidelijk werd dat Lilianne Ploumen onze Soroptimistclub Mosaïk-Limburg met een bezoek wilde vereren, is in allerijl een commissie gevormd om deze lezing onder een groter publiek weg te zetten dan de club alleen. Het eigen (soroptimisten)netwerk en alle mogelijke mediakanalen werden ingezet om zoveel mogelijk publiciteit voor de lezing te trekken. En met succes. Na afloop kon een trotse presidente Angela Smits een bedrag van maar liefst 1500 euro overhandigen aan een verraste Lilianne Ploumen. “En vind je dit bedrag niet genoeg”, sprak ochtendvoorzitter Lieke Paulussen, “Ga dan naar de website www.shedecides.nl en doneer nog wat extra’s.”
Daarnaast werd het publiek opgeroepen om ook via de website het manifest te ondertekenen en daarmee vriend te worden van She Decides. Kijk hiervoor op: www.shedecides.com/the-manifesto

Hier vind je een beeldimpressie van deze geslaagde top-ochtend

#SheDecides. Without Question. SheDecides is about creating a new normal where every girl and every woman everywhere is free to decide for herself what she does with her body, who she shares it with and whether, when and with whom she has children.