Foto's van activiteiten van onze club

Benieuwd naar onze activiteiten? Op deze fotopagina krijg je een indruk van de sprekers op onze avonden en andere activiteiten van onze club. Of volg ons op Facebook!

september 2018 - juni 2019: gastsprekers op basisschool Het Element 
Soroptimist club Walcheren ondersteunt het lesprogramma van basisschool Het Element, door gastsprekers te koppelen aan de thema's die op school worden behandeld. Op 14 januari 2019 gaf Marjolijn een gastles geschiedenis over Willem van Oranje. Met het thema 'leren van mensen uit het verleden' vertelde ze over godsdienstvrijheid, dat toen en ook nu nog, niet vanzelfsprekend is.

50049723_10205860853077155_2465808555052105728_n.jpg

 

15-16 december 2018: Kerstmarkt in Veere
In prachtige Dickens-kostuurms (gemaakt door Sylvia) stonden al deze Sorren op de Kerstmarkt in Veere om heel mooie, zelfgemaakte spulletjes te verkopen voor ons goede doel. Het was koud, maar heel gezellig! En de opbrengst? € 1.173,70 voor ons goede doel!!

collage kerst Veere.jpg

 

10 december 2018: Decemberdiner
Tijdens ons traditionele Decemberdiner staan we stil bij de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Het diner was dit jaar bij Fifi thuis. Er is heerlijk gekookt, gezellig geborreld, lekker gegeten en na afloop flink afgewassen. Dank aan iedereen die deze gezellige avond mogelijk heeft gemaakt!

Kerstdiner 2018.jpg

 

september 2018 - juni 2019: gastsprekers op basisschool Het Element 
Soroptimist club Walcheren ondersteunt het lesprogramma van basisschool Het Element, door gastsprekers te koppelen aan de thema's die op school worden behandeld. In oktober was een van onze Sorren met IVN-gids Johan (natuur-en milieueducatie) op basisschool Het Element. Met de 5-jarige kinderen is materiaal verzameld in de natuur en een herfsttafel gecreëerd.

collage Element.jpg

 

23 oktober: bestuurswissel en een Socratisch gesprek
Heel veel leden waren afgekomem op deze bijeenkomst met een overvol programma! De avond begon met een korte terugblik van Maria Batenburg op haar fietstocht rond de Kilimanjaro. Samen met haar gezin heeft ze tijdens die 400 kilometer lange toch € 32.000 opgehaald voor AMREF Flying Doctors! Onderweg hebben ze indrukwekkende projecten bezocht. Vooral de verhalen over het terugdringen van vrouwenbesnijdenis maakte grote indruk. Na de vergadering was het tijd voor de wisseling van de wacht: de voorzittershamer werd door Sylvia van Dam Merrett overgedragen aan Anna Marijke de Jong. Ook Magda Willemse nam afscheid van het bestuur. Dames, bedankt voor jullie inzet! Bekijk de nieuwe bestuurssamenstelling hier .
Na de pauze was het tijd voor een Socratisch gesprek onder leiding van Sabiene Bierens en Kathy van Boven. Die vraag die centraal stond: 'Wat is een goede Soroptimist'? Na heel wat vragen en doorvragen was de uitkomst verrassend Socratisch!

collage.jpg

 

25 september 2018: kunstenares Hetty Schaart
Hetty vertelde over haar werk bij Galerie Atelier de Kaai van het Gors in Goes. Daar hebben lichamelijk en verstandelijk gehandicapte kunstenaars een plek om te werken en hun talenten te ontplooien. Met haar no-nonsense aanpak ("Niemand hier is zielig") zorgt zij ervoor dat de cliënten het beste uit zichzelf kunnen halen en meer bereiken dan iemand ooit voor mogelijk hield. Meer informatie over Atelier de Kaai vind je hier. Bedankt, Hetty, voor je inspirerende verhaal!

 

21 augustus 2018: zangworkshop
Wat hebben we gelachen vanavond in ons 'clubhuis' de Kloveniersdoelen tijdens de stem- en zangworkshop van AnneMarijke! We weten nu alles over een vrijhangend strottehoofd, lage ademhaling met je buikspieren en haar liefde voor oude muziek. Natuurlijk gingen we ook aan de slag: van tonen en stenen doorgeven tot liedjes zingen die AnneMarijke begeleidde op de accordeon. Enig! 

zangworkshop.jpg

 

 

26 juni 2018: jaarlijkse Tuinbijeenkomst
Wat een avond! Met een grote groep Sorren hebben we genoten van onze jaarlijkse Tuinbijeenkomst: heerlijk eten, een betoverend mooi plekje en... zon! Dank aan Sylvia voor de gastvrije ontvangst, Magda voor alle hulp bij het koken en Mineke voor de goede zorgen! We hieven een glas met bubbels op de verjaardag van Maria en luisterden geboeid naar het levensbericht van José.

collage tuinbijeenkomst.jpg

 

 

7-10 juni 2018: zusterclub Beckenham op Walcheren!
Dit weekend waren leden van onze zusterclub uit Beckenham op bezoek! Vrijdag zijn we met ze naar de Houtenhandsche Hof in Koudekerke geweest en hebben daarna bij Marijke van een aspergemaaltijd genoten. Zaterdag stond een dagje Veere op het programma, met een gezellige lasagne-maaltijd bij Sylvia thuis. Op zondag hebben we in Vlissingen het muZEEum bezocht en daarna met de toeristische elektrische trein een rondrit door de stad gemaakt. Het gezellige weekend werd afgesloten met een etentje in de Gecroonde Liefde. Kathie heeft de groep weer veilig terug naar Engeland gebracht. En Suzan en Marijke… mochten de vaat wegwerken!

2018-06 Bezoek club Beckenham.jpg

 

 

juni 2018:
Geregeld wordt er door een groepje Sorren van onze club hard gewerkt voor het goede doel! Want vooral onze wasknijperpoppetjes zijn erg populair, die moeten geschilderd, beplakt en versierd worden. Wil je er een aantal bestellen? Neem dan contact met Sylvia op.

2018-06 Knutselen 2.jpg

 

22 mei 2018: 
Na onze vergadering werd een cheque uitgereikt aan Humanitas Zeeland voor hun kinderkamp! Lees er hier alles over! Daarna was Joyce Pijnenburg van Bureau de Filosoof onze gast. Zij vertelde over vrouwen in de filosofie en ideeën over ‘het vrouwelijke’ in de theologie en filosofie. Op het moment van de foto heeft ze het over Hildegard van Bingen, de beroemde 12e eeuwse geestelijke en filosofe.

2018-05-22 Joyce Pijnenburg.jpeg

 

 

27 maart 2018: interview met Dieuwke Parlevliet
Voorafgaand aan onze vergadering interviewde Fifi Visser de Zeeuwse theoloog en kunstenaar Dieuwke Parlevliet. Zij spraken over haar werk en leven als kunstenaar, dichter, onderwijzer en moeder. Haar werk is te vinden op Zeeuws Blauw.

Dieuwke Parlevliet.jpg

 

 

9 maart 2018: werksymposium over meer diversiteit in bestuurlijk Zeeland
Het was een ontzettend leuke middag! De 127 aanwezigen konden zelf interactief deelnemen aan diverse discussies via de mentimeter. Ongeveer 30% van de aanwezigen waren man. 
De panelleden gingen onder meer de discussie aan over de vraag of er wel of geen quota nodig zijn. Joba van den Berg (Tweede-Kamerlid CDA), Neldes Hovestad (Dow Terneuzen), Saskia Goole (Site manager ICL-IP Terneuzen), vonden quota niet nodig. Sarah Jane Koulen, lid van de Nederlandse Unesco Commissie), Ferdinand Ralf (Stichting Monument Middelburg) en Bart de Bart (Studeren en Werken op Maat) vonden quota wel nodig. Bart de Bart was aanvankelijk tegen quota, maar realiseert zich inmiddels dat hij met zijn stichting - zonder de quota uit de participatiewet - nooit zover gekomen was.
Alexandra Timmer (universitair docent bij het Studie- en Informatiecentrum Mensenrechten (SIM) Universiteit Utrecht vertelde vooral over de man-vrouwverhoudingen in Europa en Nederland. Rosa, Celine en Maike, studentes van de UCR, hadden onderzoek gedaan naar lokale gemeenteraden en besturen in Zeeland.
De aanwezige mannen lieten blijken dat zij graag hun schouders willen zetten onder het bevorderen van meer diversiteit. Bert van de Brink (Dean UCR) voerde na de bijeenkomst de ambassadeurslijst aan. Han Polman (Commissaris van de Koning) is bereid om als lijstduwer te fungeren. Ook werd er een lijst met beschikbare vrouwen samengesteld. De eerste vrouw werd ter plekke al gepolst voor een post in een Raad van Toezicht. Han Polman sloot de bijeenkomst af. Hij was ooit over een lijst van potentiële kandidaten (vrouwen) begonnen. Hij riep op tot meer verontwaardiging, zoals in Spanje. Uit die verontwaardiging komen veranderingen voort. 
En nu het vervolg. Eind maart komt de (zwaan-kleef-aan) gelegenheidsgroep weer bij elkaar. Nu warm houden en doorpakken, schreef Caroline. Stefano en Barbara signaleerden dat in de gemeentepolitiek vrouwen (kandidaat-wethouders) nog steeds in de minderheid zijn. Wordt dus vervolgd! Pure noodzaak!

2018-03-09 Diversiteit bestuurlijk Zeeland.jpg

 

 

28 februari 2018: in de krant!
Nienke Slump promoot in de PZC het werksymposium over meer diversiteit in bestuurlijk Zeeland van 9 maart 2018. 

28468632_2139175946100097_809479922003971028_n.jpg

 

27 februari 2018: welkom bij de club!
Tijdens de vergadering werden maar liefst vijf nieuwe leden geïnstalleerd! Hartelijk welkom bij onze club Marion de Vaan, Henriëtte Visser, Petra van de Pluijm, Linda Postma en José Baars! 

2018-02-17 Installatie nieuwe leden.jpeg

 

27 februari 2018: lezing over homosexuele senioren
Ditty Smit van onze zusterclub De Bevelanden vertelde over haar vrijwilligerswerk voor 'Roze Ouderen'. Zij zetten zich in voor de acceptatie van homosexuele senioren. Dat doen ze door het vergroten van de bewustwording van medewerkers in de zorg en bewoners van verzorgingstehuizen. Meer weten over het onderwerp? Lees dan dit artikel.

Schermafbeelding 2018-02-28 om 28 feb. 2018  09.35.50.png

 

8 februari 2018: lezing hoogleraar Mensenrechteneducatie Felisa Tibbitts
Op donderdag 8 februari hield Felisa Tibbitts, hoogleraar Mensenrechteneducatie een lezing in het Stadhuis in Middelburg. De ruim vijftig aanwezigen luisterden geboeid naar haar verhaal en gingen met elkaar over dit onderwerp aan de slag. Een inspirerende en interactieve bijeenkomst dus! De leerstoel van Felisa werd mogelijk gemaakt dankzij een erfenis van de Haarlemse Soroptimist Carla Atzema-Looman. 

collage-2018-02-08-2.jpg

 

 

23 januari 2018: lezing door Blaise Safari
Blaise Safari vluchtte bijna 20 jaar geleden met haar drie dochters vanuit Congo naar Nederland. Ze was op weg naar Washington, maar strandde in Nederland en kwam uiteindelijk ik 's-Heer Arendskerke terecht. Toen ze haar leven weer op de rit had, besloot ze zich in te zetten voor de allerarmsten in haar door onrust en armoede geteisterde moederland.
 

Blaise Safari.png

 

 

16 en 17 december 2017: verkoop artikelen tijdens Kerstmarkt in Veere
Ook dit jaar hadden we weer een stand tijdens de Kerstmarkt Veere. Een aantal van onze leden heeft hard gewerkt aan een mooie collectie! We hebben bijna € 2.000 opgehaald voor ons goede doel met de verkoop van kettingen van papier maché, kerstboomversieringen, vogeltaarten en kaarten. Dat deden we uiteraard helemaal in stijl!

collage-2018-02-12.jpg

 

 

12 december 2017: diner
Ieder jaar vieren we in december de Dag van de Rechten van de Mens tijdens ons jaarlijkse diner bij een van onze Sorren thuis. De decembercommissie heeft het menu samengesteld en het diner verzorgd. Ruim dertig leden genoten van een gezellige avond en zeer smakelijke gerechten!

collage-2017-12-18.jpg

 

28 november 2017: lezing van Maan Leo
Schrijfster en PCZ-columniste Maan Leo hield een inspirerend verhaal over 'boeien en binden'. Ze ging in op haar eerste boek, haar werk voor de UCR en haar hobby: burlesque!

IMG_2816 2.jpg

 

24 oktober 2017: bestuurswisseling
Tijdens onze ledenvergadering droeg president Clary de Wek de voorzittershamer over aan Sylvia van Dam Merrett. Dank voor je inzet, Clary en veel succes ermee Sylvia!

IMG_2575.JPG

 

 

juli - november 2017: gidsen bij Façade voor het goed doel!
Een groep Sorren heeft zich enorm ingezet tijdens het contemporary art festival in Middelburg. Zij hebben week in week uit groepen rondgeleid als gids. De opbrengst, ruim € 5.000 (!!), was voor het goede doel. Op de foto worden onze gidsen getraind! 

2017 Facade gidsen 1.jpeg