Welkom op de website van Soroptimistclub Friesland Zuid. Wij zijn een enthousiaste groep vrouwen die zich  inzet voor verbetering van de positie van vrouwen en meisjes wereldwijd. Als club bouwen we aan een stevige band met elkaar, met onze omgeving, de lokale samenleving en clubs en organisaties om ons heen.

CORONA-VIRUS -COVID-19 :  Daags na onze clubbijeenkomst van maart 2020 werden alle evenementen en bijeenkomsten verboden, dus ook onze maandelijkse clubbijeenkomsten. Vanaf juni mag het weer, en dat doen we dan ook, zij het met gepaste afstand.

Jubileum: 50 jaar!

9 mei 2020 zouden we een ons 50 jarig jubileum vieren. Helaas was het niet mogelijk een groot feest te houden. Ongemerkt konden we ons jubileum niet voorbij laten gaan. Online hebben we op dit jubileum met elkaar een toast uitgebracht.. En, wie jarig is tracteert: Onze jaarlijkse High-Tea voor verzorgingshuis Rispinge kon in maart ook al niet doorgaan. Om de bewoners en personeel toch een hart onder de riem te steken hebben we hen een tractatie gebracht.

IMG_2243.jpg

 

IMG_2241.JPG

 

VOEDSELBANK OOSTERWOLDE

Voedselbank Oosterwolde.jpg

Nog een actie ter gelegenheid van ons 50-jarig jubileum:

Het aanbieden van een cheque plus tractatie aan voeselbank Oosterwolde

 

 

 

 

 

 

ORANGE THE WORLD 2019:  Dit jaar hebben we er ondersteund door UN-Women Nederland en in samenwerking met de 3 andere Friese Soroptimistclubs ervoor gezorgd dat ook Friesland 16 dagen lang oranje kleurde, oranje de kleur van positiviteit en een toekomst zonder geweld tegen vrouwen. Op maandagavond 25 november was er voor Friesland de indrukwekkende start  in Sneek met roeiers , koren en de ontsteking van oranje verlichtig van de Waterpoort. Op dat moment werd ook de oranje verlichting ontstoken van  oa. de gemeentehuizen van Heerenveen, Smallingerland, Tytjerksteradiel en Achtkarspelen en verder Museum, fonteinen voor de Lawei in  Drachten, Drachtster Lyceum,  mistfonteinen in Leeuwarden, gebouw van Fier en de kerk van Tjallebert. En hiermee is het lijstje nog niet eens compleet!   Klik voor meer informatie over de wereldwijde campagne hier  en voor onze Facebookpagina  hier .

ORANGE THE WORLD 2020: De voorbereidingen voor de campagne 2020 zijn weer gestart. Door het meer thuiszitten en niet weg kunnen neemt het huiselijk geweld helaas weer toe. Zeker een reden om dit jaar extra aandacht voor de campagne tegen geweld tegen vrouwen te vragen. Wordt vervolgd...

 

 

78572256_2522866914435126_7158880312498323456_o.jpgCrackstate Heerenveen
78357926_3034393209908185_2258739145100754944_n.jpgLycklamahûs Beetsterzwaag

 

Clubbijeenkomsten
Voorafgaand onze maandelijkse clubbijeenkomst is er gelegenheid om samen te eten.. De avond bestaat verder uit een programma en korte vergadering. In het programmadeel discussiëren we over een thema, volgen we een workshop, is er een gastspreker of vertelt een van de leden over haar werk. In een efficiënte vergadering wisselen we de ontwikkelingen binnen de club uit en maken we afspraken over onze activiteiten. Alle leden zijn actief in verschillende commissies.

Jaarlijkse activiteiten: 

Filmfestival voor kinderen in de Bios in Drachten ( Februari ).

 

f9fbaec469e9beb4a8fd606f967badff_LogoSFFK.png

 

 

 

 

 

 

Klik op bovenstaand logo voor  meer informatie.over ons jaarlijkse filmfestival.

Dit Filmfestival is in 2008 in Drachten door onze club gestart en inmiddels door landelijk steeds meer clubs overgenomen.Het filmfestival wordt elk jaar mede mogelijk gemaakt door De Bios in Drachten en Gemeente Smallingerland. Klik voor meer informatie over het landelijk festival:  hier .

 

High Tea ( Maart) /  NL-Doet

Op Zaterdag 14 maart 2020  zouden wij  we voor de 5e keer op rij een High-Tea voor de bewoners van verzorgingshuis Rispinge in Drachten.verzorgen. Helaas kon dit door de corona-crisis niet doorgaan.We hopen dat het volgend jaar weer mogelijk is. Het was altijd fantastisch om om te doen, en mensen te zien genieten. Tijdens de High Tea komen er ook vele verhalen los en hebben we mooie gesprekken.

 

NL Doet.png

 

 

 

 

 

Clubverjaardag ( Mei)

Zomerbijeenkomst ( Augustus)

Wijnverkoop tbv SFFK (november)

Dag van de Rachten van de Mens ( December)

 

Goede doelen

 

 

School for Justice.jpg

 

 

Elk jaar kiezen de leden de projecten voor de goede doelen. Een groot project  waar we de afgelopen jaren veel geld voor ingezameld hebben is: School for Justice van Free a Girl. Klik hier  voor meer informatie over het project.. Binnenkort volgt ook meer informatie over onze acties hiervoor en over het bezoek van aan het project in Kathmandu Nepal.  
 
 
 

Dag Rechten van de Mens ( 10 December) 

Elk jaar organiseert één van de vier Friese clubs een activiteit rond de 10e december , De dag van de Rechten van de Mens.

Dinsdag 10 december 2019: De Dag van de Rechten van de Mens werd samen met de andere Friese Soroptimistclubs gevierd met een boeiende lezing door Sandra Rottenberg over haar boek ‘De sigarenfabriek van Isay Rottenberg’. Duidelijk werd hoe een totalitair regime in korte tijd de nieuwe orde bepaalt. Welke parallellen zijn te trekken naar deze tijd?
Met dank aan Soroptimistclub Noorderlicht voor de organisatie.

In 2018  was het de beurt aan ons. Op 9 december heeft Felisa Tibbitts, hoogleraar mensenrechten educatie een heel inspirerende lezing houden voor Soroptimisten en andere belangstellenden in het clubhuis van Golfclub Lauswolt.

 

 

Tibbitts.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

Wij zijn ook te vinden op :FACEBOOK  en op TWITTER

 

 

 

 

 

 

Contactadres: frieslandzuid@soroptimist.nl