Actie Classic Express – BERKENRODE TUINCONCERT 9 september

Samen met Rotaryclub Haarlem-Oost organiseerde Soroptimistclub Haarlem-Kennemerland voor de 5e keer het Berkenrode tuinconcert. De opbrengst ging als van ouds naar de Classic Express, een unieke rijdende concertzaal die kinderen laat kennismaken met muziek en hen stimuleert zelf muziek te maken. Aan boord van de Classic Express spelen prijswinnaars van het Prinses Christina Concours, jonge helden (al vanaf 12 jaar!) waarmee ieder kind zich wil identificeren. Met honderden concerten per jaar – ongesubsidieerd! – zullen eind dit 100.000 kinderen zijn bereikt. De Classic Express werd onlangs bekroond met de NPO Radio 4 Prijs.

Actie Bus voor vrouwen in Gambia

Vrouwen van de Kankuntu Garden verbouwen daar hun eigen groente en zagen kansen om deze te verkopen op de Brikama markt. Daarvoor hadden zij alleen wel een transportmiddel nodig. Sorotimisten Haarlem Kennemerland heeft een donatie gedaan en onlangs is de bus in gebruik genomen.

transportbus-women-group-kankutu-garden_wheels-for-health-soroptimist-club-haarlem-kennemerland.jpgTransportbus Women group Kankutu garden

Hoe zetten de vrouwen de bus duurzaam in is het uitgangspunt voor Wheels for Health? De bus is aangekocht bij een van de autodealers in Gambia. Dit helpt de eigen economie verder vooruit en is daarom beter dan dat de stichting vanuit Nederland een auto importeert. In 10 jaar schrijft de vrouwengroep de auto af. De groep zorgt voor onderhoud, betaalt de brandstof zelf en heeft in het kader van ‘goed eigenaarschap’, zélf een deel van de bus bekostigd

Het inkomen voor de bus is tweeledig: verkoop groenten: groenten van hun eigen perceel of van andere groentetelers en buskaartjes voor vervoer van de vrouwen zelf en andere bewoners van Bwiam.

Actie Syrië ‘Back to School’           

In samenwerking met de bekende fotograaf Koos Breukel en het Frans Hals Museum in Haarlem organiseerde Soroptimistclub Haarlem-Kennemerland een bijzondere actie voor Syrië Back to school. Wij hebben Koos Breukel bereid gevonden tien portretfoto’s te maken. Koos Breukel is één van bekendste portretfotografen van Nederland en wordt internationaal gezien als een bijzonder talent. Zijn werk hangt in diverse musea in binnen- en buitenland. Hij maakte de eerste officiële staatsieportretten van Koning Willem Alexander en Koningin Máxima. Ook fotografeerde hij diverse politici, kunstenaars en artiesten. Zijn portretten zijn nooit oppervlakkig. Dankzij zijn feilloze radar legt hij vast wat er voorbij de buitenkant te zien is. Voorbeelden van zijn werk zijn te zien op www.koosbreukel.com.

Van elke portretfoto werd door Koos Breukel bovendien een tweede afdruk gemaakt. Deze werd geschonken aan het internationaal bekende Frans Hals Museum te Haarlem. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het museum werden de portretten aan het museum overhandigd. 

En verder:

Op dit moment zet Soroptimist club Haarlem-Kennemerland zich in voor de volgende goede doelen: een surfproject bedoeld voor kinderen met een beperking, de Classic Express de Afripads Foundation, het Rode Kruis Haarlem en omstreken (kerstuitje met oudere vrouwen uit de omgeving naar een tuincentrum) en de actie van de president van Soroptimist International  'Women, Water and Leadership'.  Meer weten? Kijk dan even op onze website.