De Soroptimisttulp was jarig!

Net als club Lisse-Bollenstreek vierde de Soroptimisttulp haar 25e verjaardag in 2019.

Enkele jaren vóór de oprichting van club Lisse-Bollenstreek vonden oud-lid Rita van der Zalm en haar man (kwekers van bijzondere bolgewassen) een nog onbekende tulp op hun land. Rita: "Zomaar in het veld met gele Candela-tulpen stond één rode tulp. Via de K.A.V.B., de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur, werd vastgesteld dat het géén dwaling betrof, maar een spontane mutant die niet geregistreerd stond. De droom van elke kweker! We mochten er zelf een naam aan geven. In eerste instantie was het voor ons de rode Candela, maar toen ik lid werd van de nieuwe Soroptimistclub Lisse-Bollenstreek hebben we haar laten registreren als Tulipa fosteriana ‘Soroptimist’. Bloemkleur (tomaatrood), bladkleur (varengroen) en bloemhoogte (35 cm) zijn internationaal vastgelegd.  Zo werd ze het visitekaartje van de club. Het is een groeizame soort: van één bol kweek je er drie, drie worden er negen, enzovoort. Zo konden we na een paar jaar de Soroptimisttulp gaan verkopen aan Soroptimisten in het hele land."

keukenhoffoto(2).jpg

De Soroptimisttulp heeft ook op De Keukenhof staan bloeien.

Bloeiende fundraising

In 2009 verkocht Rita het bollenbedrijf aan kweker Hein Meeuwissen in Voorhout. Hij bleek bereid de teelt van de Soroptimisttulp voort te zetten, zodat de fundraising met de tulp kon blijven bestaan. De Soroptimisttulp wordt in zakjes van tien stuks verkocht. Het is een verwilderingstulp, die je in de grond kunt laten zitten.

Club Lisse-Bollenstreek biedt al enige jaren ook een zogenaamde bollenmix aan voor een lang bloeiend voorjaar. Deze mix bestaat uit vroegbloeiende kleine bolgewasjes, die makkelijk in de tuin of bloembak overblijven en zich uitbreiden.  

Nieuw is de mogelijkheid om een pakket te bestellen voor een perk van een bepaalde oppervlakte. Geef je wensen door wat soorten, kleuren en budget betreft en de kweker maakt een persoonlijk plantplan.

Bestellen kan nu!

De flyers met het bollenaanbod van dit najaar gaan naar alle Soroptimistclubs in Nederland. Niet gezien? Stuur een mailtje naar Soroptimistbulbs@outlook.com en je krijgt ze in de mail. Meteen bestellen kan op hetzelfde mailadres. De manden moeten worden afgehaald, de bollen worden ook per post verstuurd.

De Soroptimisttulp en bollenmix zijn ook leuke relatiegeschenken voor je buitenlandse (Soroptimist)contacten!

soroptimisttulp in schaduw hein(1).jpg

In de schaduw van kweker Hein steken de Soroptimisttulpen hun kleurige kopjes op. Hein heeft heel veel mooie bollen, kijk op: Hein Meeuwissen

mandje in de winter.JPG

 

 

De bollenmix kan in tuin of pot geplant worden, maar is ook te koop in een kant-en-klare bollenmand, met violen bovenop.