Cookie melding

Wij gebruiken cookies om onze website gebruiksvriendelijker te maken. Door op deze site te blijven gaat u akkoord met ons gebruik van deze cookies.

Soroptimist Congres Florence

  Een verslag van het Soroptimist International of Europe Congres in Florence, waar maar liefst ongeveer 40 Nederlandse Soroptimisten aanwezig waren. Vrouwen in STEM beroepen is hoofdthema.
  En het project van Club De Bilt-Bilthoven viel in de prijzen als Best Practice Award in de categorie Education!

   

  florence-01.jpg

   

  Dag 1 15-7-2017 de start van het congres in Fortezzo da Basso in Florence: geweldig om 1.500 vrouwen bijeen te zien! En samengebracht uit vele windstreken in deze prachtige oude stad vanuit één gemeenschappelijke achtergrond, het Soroptimisme.

  Deze eerste dag is een halve dag door de registratie van alle congresgangers in de ochtend. Het middagprogramma houdt de vlaggenceremonie in, uitgevoerd met 'zusters' van het Rode Kruis. Indrukwekkend en ook bijzonder! De welcome speeches zijn informatief en inspirerend, er wordt zoveel tot stand gebracht door 'ons' overal ter wereld. Er is ook ruim aandacht voor het thema STEM - Science, Technology, Engeneering en Mathematics, waarover we nog heel wat zullen horen in de komende dagen. Luigi Dei (ja, een man) rector van de universiteit van Florence geeft een bevlogen lezing over Marie Curie, een vrouw die haar leven gaf voor de wetenschap en daaraan een belangrijke bijdrage heeft geleverd. 

  Tot slot is er buiten in de Fortezza een middeleeuws schouwspel  met vlaggen en muziek. En daarna bubbels & bites en netwerken. Het lukt om contact te leggen met verschillende vrouwen uit diverse landen, die ik allemaal flyers in de handen druk van School of Justice, ons mooie project samen met Free a Girl. 

  Ook 's avonds gebruik gemaakt van het congresaanbod om naar de opera 'de barbier van Sevilla' in Palazzo Pitti te gaan. Het was buiten, onder de sterrenhemel, en een originele uitvoering door jonge zangers: geweldig! Wel laat naar bed en morgen weer vroeg op.

  Florance 7.JPG
  Florance 6.JPG
  image1.JPG

   

   

   

   

   

   

   

  Margriet Papma
  Assessor MarCom

  Dag 2 16-7-2017Vandaag een volle ‘echte’ congresdag. In plaats van de Rode Kruis zusters van de eerste dag is een groot aantal meisjes aanwezig die allemaal in de STEM vakgebieden willen studeren of reeds studeren. Dus, science, technology, engeneering & mathematics. Ik heb gekozen voor het thema ‘Shattering the glass ceiling’ en dit thema wordt boeiend en levendig belicht door verschillende sprekers. Paola Profeta van Bocconi University Milan belicht de resultaten van haar onderzoek naar de vraag of het gat tussen de gelijkheid van man/vrouw verkleind is. Is het gat kleiner geworden? Ja, er is veel beweging en ja, het gat bestaat nog steeds. Veel heeft te maken met cultuur, onderwijs en de door vrouwen gekozen studies, die wel meer en meer in de STEM disciplines richting komen. Ook de economische noodzaak dat meer vrouwen in bepaalde vakgebieden werkzaam worden en of topfuncties in bedrijven en organisaties gaan bezetten, speelt een grote rol. De paneldiscussies gingen ook over de persoonlijke ervaringen van vrouwen die geslaagd zijn in STEM disciplines en topfuncties. De studenten kregen volop gelegenheid om vragen te stellen en door de interactie bleven de discussies boeiend. In de pauzes was er volop gelegenheid te netwerken, mij viel de open houding en sfeer op. En natuurlijk waren er weer prachtige spullen verkrijgbaar met daaraan gekoppelde dito projecten uit verschillende landen. En ja, de Afrikaansen stalen weer de show!

  Het middagdeel werd afgesloten met de presentatie van verschillende SIE-projecten en mentoring programmas.

  ’s Avonds naar het congresdiner in het nieuwe operagebouw en aangezien ik besloten had alles mee te maken, was ik ook daar te vinden samen met een behoorlijk aantal Nederlandse Soroptimisten. Wat een uitdaging om voor zoveel mensen een feestelijk diner te maken! Het zag er fantastisch uit en ik zat aan tafel met verschillende nationaliteiten en leeftijden. Afsluiting met DJ en dans en daar hebben we ook van genoten!

  image2.JPG
  Florance 4.png

   

   

   

   

   

  Margriet Papma
  Assessor MarCom

  Dag 3 17-7-2017 ’s Avonds een meid, ’s morgens een meid, dus de volgende ochtend weer vroeg op Fortezza da Basso voor de afsluiting van het congres. Terugblik op ‘Let’s go green’ door Ulla Madsen en Maria Elisabetta De Franciscis op de educatieprojecten 2015-2017.
  Dan de Best Practice Awards en tot onze vreugde en verrassing viel het project van Club De Bilt-Bilthoven in de prijzen als Best Practice Award voor Education! Gefeliciteerd met deze prachtige prijs!

  Florance 5.png

  Dan vindt de overdracht van het presidentschap plaats van Elisabetta naar de Zwitserse Renata Trottmann Probst die een veelbelovende speech houdt. Zij lanceert de slogan voor het komende biennium: ‘We stand up for women!’

  Na alle ceremonies en veren is het congres afgesloten en voor mij is er nog een workshop Toscaans koken in de middag. Ook dat hoort bij het congres, want daar zijn 15 kookgekke Soroptimisten van 8 verschillende nationaliteiten bij die samen met de Italiaans-Amerikaanse kok een fantastische maaltijd in elkaar flansen. Veel gelachen en gegeten! En alle 15 vertrekken naar hun land met de flyers van School of Justice….

  Ik ga met nieuwe indrukken, kennis en contacten weer naar huis; Florence was intensief en stimulerend en het was ook ‘opladen’!

  Margriet Papma
  Assessor MarCom