Cookie melding

Wij gebruiken cookies om onze website gebruiksvriendelijker te maken. Door op deze site te blijven gaat u akkoord met ons gebruik van deze cookies.

Jamila Aanzi bij de Algemene Vergadering Verenigde Naties

  De vrouwen vertegenwoordiger van de Nederlandse Vrouwen Raad en de Unie Jamila Aanzi droeg op 5 oktober haar statement voor bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN) over: Women’s economic empowerment in the changing world of work.

  Veel kan veranderen in één generatie!

  Jamila vertelde dat haar ouders in de jaren ’70 naar Nederland kwamen vanuit Marokko. Ze waren beide analfabeet maar hebben toch kunnen zorgen voor een goede toekomst voor hun acht kinderen. De kinderen hadden de kans zich te ontwikkelen en verbeteren doormiddel van scholing en werk. Eén van hen, Jamila, spreekt zelfs de VN aan in de Algemene Vergadering. Jamila vertelde dat Nederlandse meisjes het goed doen op school. Helaas wordt dit niet doorgezet in senior machtsposities. Het is nog steeds een mannenwereld. “We beweren dat mannen en vrouwen gelijk zijn maar dit heeft nog niet geresulteerd in gelijk loon voor gelijk werk. In de Global Gender Index report staat dat gender gelijkheid achteruit gaat. Er wordt geschat dat het nog 116 jaar duurt voordat beide genders gelijk zijn. Dit zijn geen data waar we trots op moeten zijn, we moeten ons schamen.“

  We doen dit samen

  Dit jaar had Jamila veel gesprekken en discussies over de moeilijkheden, maar ze focuste zich merendeel op wat nodig was om het gat tussen de genders te verkleinen. Het komt neer op kansen, support en commitment. Kansen voor vrouwen om zich te ontwikkelen en zich volledig te kunnen inzetten voor de samenleving. Support en commitment van politici, de regering, werkgevers, vrouwen en mannen. Gender gelijkheid eist een Multi-stakeholder analyse en aanpak. We doen dit samen. Daarnaast is het essentieel te beseffen dat je gaat voor de lange termijn en dat er geen sprake is van een snelle oplossing. Natuurlijk is de inzet en steun van de Verenigde Naties evenveel nodig. Jamila verwees hierbij naar het voortgangsverslag over sustainable development goal nummer 5; verwezenlijking van gendergelijkheid en het versterken van alle vrouwen en meiden. Dat laat zien dat gender ongelijkheid overal in de wereld blijft. “Het bereiken van gelijkheid vereist meer krachtige inspanningen, ambitieuze maatregelen en quota zijn nodig om van trage vooruitgang naar werkelijke vooruitgang te gaan.”

  De volgende generatie

  Jamila eindigde haar speech met het delen van haar droom met de Algemene Vergadering. “In 2052 zal mijn nichtje dezelfde leeftijd zijn als ik vandaag ben. Ik hoop dat zij, net als elk jongen en meisje, opgroeit in een wereld waar we niet praten over hoe gendergelijkheid achteruit schuift, maar vooruit beweegt. En als dit waar is, zal mijn nichtje naar me kijken en zeggen: ‘Je ziet tante Jamila, veel kan veranderen in een generatie’. Ik heb uw hulp nodig om deze droom waar te maken. Ik hoop echt dat mijn nicht en elke meid daar kunnen rekenen op uw steun! Kunnen ze?”

  Kijk hier naar de speech van Jamila of klik op de afbeelding

  Statement vrouwenvertegenwoordiger Jamila Aanzi.JPG