Cookie melding

Wij gebruiken cookies om onze website gebruiksvriendelijker te maken. Door op deze site te blijven gaat u akkoord met ons gebruik van deze cookies.

Orange the World Internationale Campagne tegen Geweld tegen Vrouwen. Help mee!

Wereldwijd wordt tussen 25 november (de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen), en 10 december (internationale mensenrechtendag) 16 dagen lang actie gevoerd tegen geweld tegen vrouwen: Orange the world.  UN Women, Zonta en de Soroptimisten hebben de handen ineen geslagen om ook in Nederland actie te voeren. Iedereen kan meedoen! Wil je weten hoe?

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen met fysiek of seksueel geweld te maken in haar leven. In sommige landen is dit zelfs 70%. Geweld tegen vrouwen neemt allerlei vormen aan, van huiselijk geweld tot genitale mutilatie, en van verkrachting tot moord. En Nederland vormt hierop geen uitzondering. Eén op de tien Nederlandse vrouwen is ooit in haar leven verkracht, één op de vijf is ooit mishandeld door een (ex)partner en driekwart van de vrouwen en meisjes maakt seksuele intimidatie mee. Met de wereldwijde Orange the World campagne wordt aandacht gevraagd voor de strijd tegen dit geweld.

Orange the World wereldwijd

Met name op 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, worden evenementen georganiseerd die in het teken staan van de kleur oranje. Oranje staat voor een hoopvolle toekomst zonder geweld tegen vrouwen en meisjes. Sinds 2014 is het oranje uitlichten van landmarks een onderdeel van 'Orange the World'. Inmiddels worden landmarks oranje uitgelicht en vinden activiteiten plaats in meer dan 90 landen. 

Orange the world in Nederland

Ook in Nederland vinden de laatste jaren diverse activiteiten plaats rond Orange the World. Toch leeft de Dag tegen Geweld tegen Vrouwen nog niet breed in Nederland.UN WomenZontaen de Soroptimisten hebben de handen ineen geslagen om daar verandering in te brengen, onder meer door gemeenten en provincies hierbij te betrekken zodat we in iedere provincie één of meer landmarks oranje uit kunnen lichten om lokaal aandacht te vragen voor het bestrijden van geweld tegen vrouwen. Ook vragen we alle burgemeesters in Nederland om een foto of video van zichzelf met een oranje handschoen te verspreiden via sociale media en andere communicatiekanalen van de gemeente, om daarmee hun steun uit te spreken voor de strijd tegen geweld tegen vrouwen. Dit in navolging van Ambassades, die dit de laatste jaren ook al doen. www.orangetheworld.nl wordt de verzamelplaats voor acties en worden berichten verspreid via @unwomen_NL met #OrangetheWorldNL. Op de site komt een agenda gemaakt met alle activiteiten in Nederland: het kloppend hart van de campagne.

Wat kun jij doen

op sociale media

● Orange de profielfoto van je organisatie of jezelf op sociale media en deel de hashtag #orangethewordNL. Banners worden in de week van 25 november verspreid via sociale media en de website www.orangetheworld.nl

● Like en volg de Facebook, Twitter en Instagram accounts van UN Women Nederland rond de campagne, en tweet en post berichten door naar je eigen volgers.

● Neem deel aan het online gesprek over geweld tegen vrouwen via de hashtags #orangetheworldNL #HearMeToo en #16days.

● Informeer de leden van je organisatie over de campagne en deel de hashtag #OrangetheWorldNL met hen.

als organisatie

● Trek allemaal een oranje sjaal, stropdas, t-shirt of iets anders in oranje aan en post een foto of video op sociale media met #OrangetheWorldNL

● Is jouw organisatie in haar dagelijks werk ook bezig met het bestrijden van geweld tegen vrouwen? Vestig daar de aandacht op door erover te posten op sociale media, of een kort bericht voor de website naar orange@unwomen.nl te sturen.

Help anderen te betrekken bij de campagne

Waar de Orange the Worldcampagne in sommige landen breed leeft en duizenden vrouwen en mannen op de been brengt, is de aandacht voor de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen in Nederland nog minimaal. Daar willen we graag verandering inbrengen! Organisaties kunnen nationaal, regionaal en lokaal bijdragen om geweld tegen vrouwen en de Orange the World campagne breed onder de aandacht te brengen.

● Nodig (lokale) influencers en prominente personen uit om hun steun te betuigen aan het bestrijden van geweld tegen vrouwen door een social media statement te maken.

● Stimuleer je gemeente of provincie om een gebouw of ander landmark oranje uit te lichten op 25 november of tijdens de 16 dagen van actie. In meer dan 90 landen gebeurt dit inmiddels; van de Sfinx in Egypte tot de Brandenburger Tor in Berlijn en van het Opera House in Sydney tot de Niagara Falls in Canada. Een modelbrief om gemeente of provincie op te roepen is verkrijgbaar via orange@unwomen.nl, of via deze link  Orange the world voorbeeldbrief.docx (327,7 KB)

● Stimuleer contacten bij de (lokale) pers om aandacht te besteden aan de campagne, en eventueel contact op te nemen met UN Women via onderstaand telefoonnummer of mailadres.

Wat je kunt doen als je al een actie organiseert

Als jouw organisatie van plan is om een actie te organiseren op 25 november of tijdens de 16 dagen van actie horen wij dat graag en helpen we de actie te promoten.

● Je kunt acties doorgeven aan orange@unwomen.nl met vermelding van datum, tijd, plaats, een korte beschrijving van wat je van plan bent en het liefst ook een foto of logo. Dit plaatsen wij in de agenda, en noemen we in het landelijke persbericht.

● Op de dag van je actie krijgen we graag foto's en korte verslagen (max 300 woorden), om op de website te plaatsen, via orange@unwomen.nl

Wat je kunt doen als je nog geen actie organiseert, maar dat wel zou willen

Als je organisatie nog geen plannen heeft, maar wel iets zou willen organiseren om meer mensen bij Orange the World te betrekken kun je je laten inspireren door de voorbeelden van acties uit allerlei landen in voorgaande jaren. Of je kunt kijken of jullie aan kunnen sluiten bij een actie bij jou in de buurt. Laat het ons weten via orange@unwomen.nl, dan houden we je op de hoogte.

Help fondsen werven voor het Orange Trust Fund

Het Orange Trust Fund van de Verenigde Naties is het enige wereldwijde fonds dat zich wijdt aan het bestrijden van alle vormen van geweld tegen vrouwen, actief in meer dan 70 landen. Er is echter een groot gebrek aan middelen; slechts 4% van de projecten die jaarlijks in aanmerking komen voor financiering kan worden gehonoreerd. Om fondsen te werven voor het Trust Fund wordt de 'Onebracelet' verkocht, een prachtige oranje armband waarmee je steun kunt uitspreken voor de strijd tegen geweld. Dit jaar is de Onebracelet voor het eerst ook in Nederland beschikbaar. Je kunt hem helpen te promoten door zelf eentje aan te schaffen, je leden erop te wijzen, en promotieberichten op sociale media door te posten.

Voor meer informatie: Marije Cornelissen (directeur UN Women Nederland) en Nathalie Sanglier (coördinator Orange the World) via orange@unwomen.nl of tel 0626320329.