Cookie melding

Wij gebruiken cookies om onze website gebruiksvriendelijker te maken. Door op deze site te blijven gaat u akkoord met ons gebruik van deze cookies.

Orange the World – actie STOP geweld tegen vrouwen en meisjes

  Soroptimisten hebben in de afgelopen actie periode van 25 november (Internationale dag van STOP geweld tegen vrouwen en meisjes) tot en met 10 december, samen met tal van andere organisaties, flink van zich laten horen en zien.

  Acties, groot of klein, waarvan we gehoord hebben:

  Reestlanden.jpg__800x1129_q85_crop_subsampling-2_upscale.jpg

  - Club Hilversum: het Raadhuis de hele periode oranje verlicht! Burgemeester Broertjes benadrukte dat ook dicht bij huis geweld tegen vrouwen voorkomt en zelfs toeneemt. Clubleden inventariseerden op 1 december in het centrum waar mensen zich niet prettig of bedreigd voelen. Resultaten en suggesties worden teruggekoppeld naar de gemeente.
  - Club Gouda: het stadhuis en cultuurhuis Garenspinnerij in het oranje op 25 november.
  - Club Zutphen vroeg met kleurige vlag opvallend aandacht
  - In Leeuwarden: met inzet van club Friesland Zuid, UN Women, Zonta en Emancipator kleurde de Fontein oranje en zaten Abeltje Veldkamp en Hinke Donker aan tafel bij Omrop Fryslân.
  - Club Delft e.o. hoste in de Botanische tuin in Delft een concert door leaureaten Classic Young Masters, geheel in het teken van Orange the World
  - Alphen ‘regelde’ de grote opvallende zendmast van de gemeente in het oranje – van ver zichtbaar in de omgeving.
  - in Haarlem waren SI Haarlem en Haarlem Kennemerland erbij: de oude Sint Bavo-kerk kleurde oranje en aan het publiek werden oranje rozen uitgedeeld en de actie uitgelegd.
  - de werkgroep School for Justice bedacht voor elke dag een thema om te posten.
  - De Reestlanden zorgde in Hoogeveen voor een oranje Postkantoor en in De Wolden voor een oranje stadhuis.

  Daarnaast is er een aantal vrouwen heel actief geweest de Social Media accounts van de Unie:  Facebook @SoroptimistNederland en Twitter @NLSoroptimist . 16 dagen actief het nieuws volgen over dit onderwerp en het zelf plaatsen van berichten. Voor het eerst in onze geschiedenis! En dat leverde  meer dan 100 tweets en 18 nieuwe volgers op. Veel clubs lieten van zich horen op twitter en maakten oranje statements. Club de Reestlanden liet hier wel een staaltje twitter-afbeeldingen-voor-gevorderden zien: heel krachtig!!!

  Over Facebook de volgende beschouwing, van beheerder Heleen Schoone:
  16 dagen achter elkaar berichten plaatsen op Facebook over (de onaanvaardbaarheid van) seksueel geweld tegen vrouwen en meisjes. Van tevoren leek het een hele klus, maar uiteindelijk viel het mee. Er gebeurde zoveel: wethouders en burgemeesters die met oranje sjaals en oranje geverfde handen lieten zien dat seksueel geweld echt niet kan, minister Kaag en burgemeester Krikke die het Binnenhof in oranje licht lieten baden, de zwaar bedreigde burgemeester van Haarlem die datzelfde deed met de Sint Bavokerk op de Grote Markt, een club die oranje sinaasappels, kaarsen en thee verkocht: overal in het land waren Soroptimisten als initiatiefnemers of deelnemers betrokken bij Orange the World. Van die acties kregen de Facebookredactie foto’s die driftig werden gedeeld en geliket. Het campagnefilmpje van SI Europe over Orange the World werd 73 keer gedeeld en bijna 2000 keer bekeken. Het was drukker, activistischer en levendiger op Facebook dan we gewend zijn en dat moet toch ook buiten onze clubs opgevallen zijn. We hebben dus niet alleen actie gevoerd, maar misschien ook een beetje meer smoel gekregen, en dat is mooi meegenomen.

  Als slotstuk van deze actieve periode vierden we dit jaar op of rond 10 december, de 70ste verjaardag van de Dag van de Rechten van de Mens, met tal van lezingen door het hele land: Deze dag staat ook in het teken van de President’s Appeal, of President’s dollar, waarbij aandacht gevraagd wordt voor de projecten van de SI president. Op dit moment ‘onze’ Mariet Verhoef, met meerdere projecten op het gebied van Water, Women, Leadership (meer info op soroptimist.nl/wwl) Clubs dragen vaak € 1 per lid af hiervoor, maar écht bewust bijdragen kan ook soroptimist.nl/wwl/adopteer-een-boerin-kenia
  Een greep uit wat ons bereikte aan lezingen:
  - Arnhem Oost organiseerde een regiobijeenkomst mét buffet, waar 2 sprekers de toehoorders meenamen in de wereld van recht / onrecht, dader / slachtoffer, vergeving of vergelding. Stof tot nadenken en kijken waar we zelf wat kunnen doen.
  - Almelo vierde in het oranje, met een spreker over de impact van vrouwenhandel, die overal voorkomt, OOK in Nederland.  
  - In Helmond sprak Felisa Tibbitsop 8 december over ‘Human rights are not just book knowledge’. In Friesland nam ‘onze’ hoogleraar op 9 december de aanwezigen mee ‘The crucial Role of Education in Human Rights’.
  - In Den Haag tenslotte organiseerden de 5 clubs van ‘in en om’ een lezing van Felisa rondom ‘Can ‘human rights’ help schools? (Clubs in en om: ’s-Gravenhage, Scheveningen, Voorburg/Rijswijk e.o., Wassenaar e.o. en Zoetermeer e.o.)
  - Bij de Amsterdamse Clubs organiseerde Amsterdam Zuid/Amstelveen een sprankelende lezing met Els Kloek, schrijfster van het boek 1001 vrouwen. Titel:  1001 vrouwen dragen bij aan de rechten van de mens.

  Een actie-periode waar we met TROTS en RESULTAAT op kunnen terugkijken! Kijk mee op
  soroptimist.nl/orange-the-world  en soroptimist.nl/orange-the-world/acties-voor-orange-world voor achtergrond en acties.