Cookie melding

Wij gebruiken cookies om onze website gebruiksvriendelijker te maken. Door op deze site te blijven gaat u akkoord met ons gebruik van deze cookies.

Impressie Inspirada 2019

Wat een sfeer en gezelligheid in Emmen tijdens de Inspirada 2019! Op zaterdag 1 juni troffen ruim 250 soroptimisten elkaar, zowel voor de zomervergadering en de lunch als op diverse plekken in Emmen voor interessante en creatieve workshops.

_DSC2145.JPG

Locatie, programma en  het weer zorgden voor veel tevreden gezichten. De locatie was het nieuwe Atlastheater dat sinds een paar jaar samen met de nieuwe dierentuin Wildlands een modern gezicht aan het stadshart van Emmen geeft.

De zomervergadering liep gesmeerd en ontspannen. Waardering was er ook bij Jetta Klijnsma,  Commissaris van de Koning in Drenthe. Zij opende de vergadering met een opgewekte toespraak. “Ik mag wel jou zeggen tegen jullie allemaal he. Ik ben Jetta. Ik vind het geweldig om hier te zien hoeveel vrouwen actief zijn om het andere vrouwen en meisjes mogelijk te maken zich te ontwikkelen”. De Commissaris kreeg de handen op elkaar, toen zij meedeelde dat het initiatief Orange the World – acties tegen geweld tegen vrouwen – haar zo aansprak dat zij de  5 (mannelijke) gedeputeerden in Drenthe, “mijn jongens”, had overtuigd en dat in het najaar het Drents Museum in Assen oranje zal worden uitgelicht. Applaus! En de pret kon helemaal niet op toen Jetta Klijnsma zinspeelde op een mogelijk soroptimisten-lidmaatschap als ze het wat minder druk krijgt.

Uniepresident  Nienke Feenstra bracht van haar Ajax-liefhebbende zoon de hartelijke felicitaties mee voor Emmen. Niet bij  iedereen viel het kwartje: FC Emmen veroverde na een jaar eredivisie ook voor volgend jaar een plaats in de hoogste voetbalregionen van Nederland. En toen ze op klassieke wijze opperde dat het wel een uithoek was, Emmen, riepen een paar Emmense soroptimisten gevat terug: “Emmen, meest centrale plek tussen Amsterdam en Hamburg”. De zogenaamde uithoek zorgde er overigens wel voor dat er flink gebruik gemaakt werd van hotels, air bnb en bed and breakfasts. Helemaal verrukt waren de twee soroptimisten met rollator en rolstoel die ongevraagd en op initiatief van hun hotelier Hans ten Cate met de door kunstenaarsgroep Toyisten vrolijk beschilderde limousine van het station werden gehaald.

Tijdens de zomervergadering scoorde het woord “Verbinding”  torenhoog bij het experiment met digitaal stemmen en reageren. Prachtig om te zien hoe bijna iedereen de mobiele telefoon paraat hield en gebruikte voor de proef-stemming. Groot enthousiasme toen binnen enkele seconden alle antwoorden geregistreerd waren en de uitslag beschikbaar was. De vraag of soroptimisten voortaan digitaal willen stemmen was meteen beantwoord. Overige uitslagen van stemmingen in de zomervergadering staan elders op de website.
Klik hier voor het gepresenteerde communicatieplan.

_DSC2515.JPG

Na de lunch verspreidden de soroptimisten zich over diverse locaties in Emmen en in de bosrijke omgeving. Sportievelingen fietsten langs hunebedden, plassen en door bossen over het eindeloze fietspadennet rond Emmen. Geen dagelijks werk voor iedereen. “Ik ben kapot”, verzuchtte een deelneemster bij terugkeer, “maar wat was het prachtig!”. Sommigen haalden jeugdherinneringen op – “ik kwam hier vroeger altijd met mijn ouders in de dierentuin” -, anderen zochten naar de plek waar ze ooit werkten: “Ik werkte bij het speciaal basisonderwijs. Fantastische periode”.  De schoolgebouwen vonden ze niet terug en ook niet het bescheiden dorp dat Emmen ooit was. Aangenaam verrast waren ze over het moderne stadshart van Emmen, met daarin ruim plaats voor oude bomen. En ook voor de oude dierentuin  die nu als cultureel hart “Rensenpark” heet.

In de workshops leerden  soroptimisten beter fotograferen, discussieerden ze over de positie van vrouwen in de politiek en zagen ze hoe in Wildlands het water wordt beheerd. Anderen luisterden naar de geschiedenis van de oude dierentuin en de toekomst van het park, waren er creatief aan de slag met leer en met drukwerk. In de bibliotheek werden ze aangezet hun eigen levensverhaal te overdenken en  op papier te zetten en op de stadsvloer probeerden soroptimisten onder aanvoering van de Emmense Gemeentedichter Berendy Gähler poëtische inspiratie op te doen bij beeldende kunst.

Coosje HoekstraIn de Grote Kerk in Emmen werd met muziek, glaasjes en hapjes nog lang nagepraat over de heerlijke Inspirada 2019. Alle lovende woorden over de organisatie, de ontvangst, de workshops, de ontspannen atmosfeer werden in dank aanvaard en later trots en blij herhaald en extra beleefd bij het eigen feestje van Club Emmen:  het slotdiner.

Inspirada 2020 is in Roermond, lieten soroptimisten van Club Mosaïk-Limburg vrolijk en luidkeels weten.

Coosje Hoekstra

Lees meer op de clubpagina van club Emmen.

 

_DSC2083.jpg
_DSC2092.JPG
_DSC2107.jpg
_DSC2115.JPG

 

_DSC2145.JPG
_DSC2174.JPG
_DSC2209.JPG
_DSC2214.jpg
_DSC2275.jpg

 

_DSC2327.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_DSC2368.JPG
_DSC2247.JPG

 

 

_DSC2374.JPG
_DSC2442.JPG
_DSC2506.JPG
_DSC2515.JPG
_DSC2531.JPG
_DSC2549.JPG
IMG-0859.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotograaf: Djoek Grimme