Cookie melding

Wij gebruiken cookies om onze website gebruiksvriendelijker te maken. Door op deze site te blijven gaat u akkoord met ons gebruik van deze cookies.

BLM en de Soroptimisten: a call to action!

De afgelopen maanden is de Black Lives Matter een wereldwijde movement geworden. Wat gaan wij Soroptimisten veranderen zodat vrouwen uit andere culturen zich makkelijker bij ons aansluiten en ook blijven? Oproep tot een gesprek.

 Voor mij betekende dat een ommekeer, zeker toen ik de oproep van Club Utrecht Catharijne ontving.

BLM afbeelding.jpg'Portrait' 30/05/20 Lonneke Mertens @lonnekemertens

Wonderlijk aangezien ik als pleegmoeder van 10 kinderen met een andere culturele achtergrond èn als Soroptimist al heel lang tegen vooroordelen aanschop. De ommekeer betekent voor mij dat ik van bewustzijn naar actie overga in mijn rol als vice president. Gelijke behandeling zit in het DNA van de Soroptimisten en tegelijkertijd vraag ik mij diep in mijn hart al een tijdje af hoe ‘onbewust vooringenomen -biased’ wij als Soroptimisten desondanks toch nog kunnen zijn of overkomen.

Die twijfel werd acuut toen ik aan mijn pleegdochter Naymea (2e Master rechten aan de VU) vroeg waarom ze geen lid wilde worden van de Soroptimisten en me antwoordde: “Ja dan ben ik weer de enige en dan vragen ze heel goed bedoeld aan me hoe lang ik al in Nederland woon en waar ik ECHT vandaan kom… daar heb ik niet zo’n zin ook al sta ik 100% achter de jullie doelstellingen”.

Ja tuurlijk hebben we in Amsterdam in februari 2013 tijdens het Unie Lustrum Adelheid Roosen, Raja Felgata en vele andere te gast gehad om te luisteren en te brainstormen over hoe we meer diversiteit in onze clubs konden realiseren. En tijdens de werkconferentie van 2019 werden we door Esther Mollema geconfronteerd met de stand van zaken in het onderzoek naar de vooroordelen van de Nederlanders. Uit de resultaten bleek dat wij er niet heel goed in zijn om onze eigen vooroordelen te herkennen.

Door de doelstellingen van het Soroptimisme die de basis vormen voor al ons handelen, is het duidelijk dat wij het eens zijn met de Black Lives Matter beweging en zou een statement in die richting voelen als zeggen ‘dat de grondwet geldt’. Net als tijdens #metoo.

Feit blijft dat ons ledenbestand nog steeds niet veel diversiteit vertoont en ik daarin een aanleiding zie om in actie te komen. Van onze 3051 leden (1 okt 2019) zijn er 400 (13%) onder de 50 jaar oud. EN van de generatie boven de 50 hebben velen meegemaakt dat zij op hun werk de eerste of enige vrouw waren. We weten dus uit ervaring hoe het voelt om buiten de (norm) groep te vallen. Mijn inschatting is dat niet meer dan 4 % van onze leden en andere culturele of sociale achtergrond heeft. We zijn op zijn zachtst gezegd onbedoeld minder aantrekkelijk voor sommige vrouwen door onze vooroordelen. En ook ik heb deze vooroordelen dus nog, na 20 jaar zorg voor pleegkinderen uit verschillende culturen.

Werk aan de winkel dus! Namens het Unie bestuur en club Utrecht Catharijne, nodig ik jullie dan ook uit om met elkaar en met ons in gesprek te gaan. Het gesprek aan te gaan over hoe inclusief we zijn. In gesprek te gaan op basis van de nieuwsgierigheid die ons bindt. Zijn vrouwen met een andere culturele achtergrond of sociale klasse echt welkom bij ons? Wat laten wij meewegen in ons aannamebeleid? Past dat bij wie we (willen) zijn en kunnen we ons dat überhaupt wel veroorloven als we willen overleven?  Wat moeten wij veranderen zodat vrouwen uit andere culturen zich makkelijker aansluiten en ook blijven? Hoe zit het voor jou persoonlijk?

Praat je mee? Mail.

Namens het gehele UnieBestuur, Club Utrecht Catharijne,

Lotta

 

Foto: 'Portrait' 30/05/20
Lonneke Mertens
Club Amsterdam Zuid-Amstelveen
@lonnekemertens