Orange the world - Praktische informatie voor clubs, gemeenten en provincies

Orange the World is de internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes van de Verenigde Naties. In Nederland nemen UN Women Nederland, de Unie van Soroptimistclubs en Zonta Nederland het voortouw in deze campagne, onder andere door gemeenten en provincies op te roepen een gebouw, fontein, standbeeld of ander object oranje uit te lichten tussen 25 november en 10 december. Dit zijn de '16 Days of Action against Violence'.

Oranje uitlichten van een gebouw of object

In 2018 deden voor het eerst gemeenten en provincies mee; 25 gemeenten en drie provincies verspreid over het land lichtten gezamenlijk meer dan 40 gebouwen, bruggen, standbeelden en fonteinen oranje uit, vaak omlijst met een toespraak van de burgemeester of wethouder en/of een actie van lokale organisaties. Dit jaar wordt dit aantal naar verwachting minimaal verdubbeld! 

Een aantal gemeenten hebben gevraagd op welke manieren een object oranje verlicht kan worden. Hieronder een paar opties.

  • LED verlichting op oranje zetten - Het makkelijkste is als het gebouw of object al uitgelicht wordt met led-verlichting. Indat geval is het meestal een kwestie van een druk op een knop om de verlichting op oranje te zetten. Dit was bijvoorbeeld het geval voor de Erasmusbrug in Rotterdam.
  • Oranje filter voor bestaande verlichting - Als er wel verlichting is, maar deze kan niet op oranje gezet worden, dan kan er misschien een oranje filter op de lampen worden geplaatst. Dit is een relatief goedkope oplossing. In 2018 werden onder andere de Bavokerk in Haarlem en de Grote Kerk in Emmen op deze manier oranje uitgelicht.
  • Oranje verlichting van binnenuit - Een andere relatief goedkope optie is om een gebouw niet van buitenaf maar van binnenuit oranje te verlichten. Dit kan eenvoudig door oranje gloeilampen in te draaien in plaats van de reguliere. Een andere optie is met bouwlampen die van binnenuit naar buiten schijnen, met een oranje filter. Het gemeentehuis van Terneuzen en het provinciehuis van Zuid-Holland werden afgelopen jaar van binnenuit verlicht.
  • Professionele verlichting - Een professionele maar duurdere optie is om een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen om een gebouw of object oranje uit te lichten. Een paar bedrijven die dit doen zijn Celebration Events, DTL Laser en Mirage Laser Group. Aangezien de prijzen afhankelijk zijn van de grootte van het uit te lichten object is er geen algemene richtlijn te geven voor een prijs, maar deze bedrijven zijn zeer bereid een offerte te maken. De prijs kan lager uitvallen als naburige gemeenten samenwerken.

Samenwerking met lokale organisaties

De meeste gemeenten hebben vorig jaar het moment waarop de oranje verlichting aangezet wordt aangegrepen voor een bijeenkomst met pers en lokale organisaties, en een toespraak van de burgemeester of verantwoordelijk wethouder. Waar aanwezig werken lokale en regionale clubs van Zonta International en de Unie van Soroptimistclubs graag samen met gemeenten om een event mogelijk te maken. 

Orange hand stopviolence.jpg

Ook kunnen uiteraard lokale vrouwenorganisaties of lokale organisaties die geweld tegen vrouwen bestrijden betrokken worden. In veel gevallen zullen de clubs zelf contact opnemen met de gemeente of provincie. Als dit nog niet het geval is, laat dit dan weten via orange@unwomen.nl en dan zoeken wij uit wie de aangewezen contactpersoon voor uw gemeente of provincie is. 

Op nationaal niveau komt alle informatie rond de Orange the World campagne in Nederland samen op de website www.orangetheworld.nl. Hierop zullen vooraf aankondigingen verschijnen, en uiteraard vanaf 25 november de foto's van oranje uitgelichte gebouwen en objecten en verslagen van evenementen. Burgers en pers kunnen deze website benutten om meer te weten te komen over de campagne en het bestrijden van geweld tegen vrouwen en meisjes. 

Van deelnemende clubs, gemeenten en provincies ontvangen wij voor de website graag het volgende via orange@unwomen.nl :

  • Zo snel mogelijk een foto van het object bij daglicht
  • informatie over een eventueel event (in bijgeleverd format)
  • Vanaf 25 november een foto van het object in oranje licht een kort verslagje van een eventueel event

Wil men liever of ook op een andere manier aandacht besteden aan de Orange the World campagne, dan ontvangen we daar uiteraard graag foto's en informatie van! De mooiste foto's worden ook doorgezonden naar het hoofdkantoor van UN Women in New York, om opgenomen te worden in de wereldwijde fotogalerij van de campagne.eel oranje bloemen uit mét het verhaal waarom wij hier aandacht voor vragen. Misschien organiseer je wel een bijeenkomst met een mooie spreker?! Vrouwen en meisjes moeten veilig zijn in deze wereld, en daar kun jíj en daar kunnen wíj wat aan doen, samen met UNwomen, Zonta en andere organisaties.

Voor meer informatie: Marije Cornelissen (directeur UN Women Nederland) en Nathalie Sanglier (coördinator Orange the World) via orange@unwomen.nl of tel 0626320329 of mail naar webmaster@soroptimist.nl

 

werkconferentie_2018_orange_2.jpg

 

Wat kun jij doen op Sociale Media

● Orange de profielfoto van je organisatie of jezelf op sociale media en deel de hashtag #orangethewordNL. Banners worden in de week van 25 november verspreid via sociale media en de website

● Like en volg de Facebook, Twitter en Instagram accounts van UN Women Nederland rond de campagne, en tweet en post berichten door naar je eigen volgers.

● Neem deel aan het online gesprek over geweld tegen vrouwen via de hashtags #orangetheworldNL #HearMeToo en #16days.

● Informeer de leden van je organisatie over de campagne en deel de hashtag #OrangetheWorldNL met hen.

Te gebruiken documenten:

Poster OtW (928,7 KB)

SIE Campaign poster and graphic rules OtW (233,6 KB)

Social-media-square-instagram-and-others OtW (111,8 KB)

SIE fb_with_text OtW (113,0 KB)

Logo OtW (398,8 KB)