OtW Don't be a Bystander(1).png

Nederland kampioen met spetterende Orange the World campagne

Nederland kampioen met spetterende Orange the World campagne. Meer dan 200 iconische objecten oranje op de dag voor uitbanning van geweld tegen vrouwen en meisjes. Met een explosie van creativiteit om het publiek duidelijk te maken waarom. Lees meer....

 

#ORANGETHEWORLDNL   #SOROPTIMISTNL     #16DAYS     #WESTANDUPFORWOMEN

liliane ploumen.jpg

Lilian Ploumen zegt:

'Steeds aandacht blijven vragen voor geweld tegen vrouwen'

Waarom Orange the World? 'Het is een krachtig symbool. Door zo'n actie denkt iedereen weer even: doe ik wel genoeg, kan ik meer doen om de rechten van vrouwen te beschermen? Lees het hele artikel met Lilian Ploumen.

hand-black-and-white-woman-white-photography-female-1177140-pxhere.com.jpg

'Nationaal Coördinator nodig voor geweld tegen vrouwen'

Waarom is er wel een Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en geen Nationaal Coördinator Geweld tegen Vrouwen? Dat vraagt Dat vraagt ook Anne-Marie Vreman, voorzitter van Soroptimist International Nederland zich af.  Lees meer... (133,5 KB) .

OtW_UNW_Handbag_1200x675.png

Zonder Emancipatie geen einde aan geweld tegen vrouwen

Het probleem van geweld tegen vrouwen kan alleen aangepakt kan worden wanneer vrouwen en mannen als gelijken worden gezien in de samenleving en binnen het gezin. Lees meer....

OtW_huishoudelijk_geweld.png

Ben jij of ken jij een van de drie vrouwen in Nederland die te maken heeft met geweld?

Deel je zorg deel met professionals. Veilig Thuis is een professionele hulplijn die je gratis kunt bellen. Dit kan anoniem en zij kunnen je advies geven. Lees meer... (118,1 KB)

hartje.png

Er is niets liefdevols aan Loverboys - handvatten in de aanpak
Ging het ronselen in de jaren ‘90 van de vorige eeuw nog door wekenlang rond te hangen bij het schoolplein en meisjes daar versieren, tegenwoordig gaat het via social media een stuk sneller. De bundel ‘Uitgebuit’ biedt een handvat om de loverboyproblematiek uit de wereld te helpen. Lees meer..

vergaderen.jpg

Loonkloof tussen mannen en vrouwen groeit, zelfs binnen Rijksoverheid.

Tijd voor een serieuze aanpak. ‘Bij iedere individuele persoon die je moet inschatten spelen stereotypen mee, pas op groepsniveau zie je het probleem duidelijk uitgetekend.’ Lees meer....

OtW Forms_of_violence.png

Geldnood frustreert hulp na verkrachting

De acute hulp aan slachtoffers van verkrachting en aanranding staat onder druk door een toenemende vraag om hulp en daardoor een tekort aan geld. Maar Rijk en gemeenten steggelen over kosten en slachtoffers van geweld zijn het kind van de rekening. Lees meer... (129,4 KB)

orange_tatjana-maul-200x300-2.jpgTatjana Maul

Tatjana Maul, voormalig Miss Nederland en tv-presentator, is de nationale ambassadeur van de campagne:  “Geweld tegen vrouwen is een van de meest voorkomende, hardnekkige en vernietigende mensenrechtenschending in onze wereld en vormt een bedreiging voor miljoenen meisjes en vrouwen, online en offline. Ik ben daar één van. Met de steun van UN Women Nederland heb ik besloten om te spreken en een stem te zijn voor al die vrouwen en meisjes die dat niet kunnen”. En wij, Soroptimisten  uit de hele wereld, willen dat ook zijn!

 

 

Wat doen wij Soroptimisten?  Voor een overzicht van onze acties klik hier

IMG_6124-2.jpg

Orange the world - Waarom? 

Orange the World is de internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes van de Verenigde Naties. In Nederland nemen UN Women Nederland, de Unie van Soroptimistclubs en Zonta Nederland het voortouw in deze campagne door aandacht te vragen voor deze nog heel veel voorkomende mensenrechtenschending, ook bij ons in Nederland. Zij doen dit onder andere door gemeenten en provincies op te roepen een gebouw, fontein, standbeeld of ander object oranje uit te lichten tussen 25 november en 10 december en aan het publiek uit te leggen waarom dit gebeurt. Dit zijn de '16 Days of Action against Violence'. Klik hier voor cijfers over het geweld tegen vrouwen, ook in Nederland! lees hier (50,9 KB) een verhaal!

Oranje uitlichten van een gebouw of object - Nederland nu aan de top!

In 2018 deden voor het eerst gemeenten en provincies mee; 25 gemeenten en drie provincies verspreid over het land lichtten gezamenlijk meer dan 40 gebouwen, bruggen, standbeelden en fonteinen oranje uit, vaak omlijst met een toespraak van de burgemeester of wethouder en/of een actie van lokale organisaties. Dit jaar zullen Nederland naar verwachting de meeste objecten ter wereld oranje kleuren! Op de campagnesite wordt dagelijks een kaart bijgehouden van deelnemende gemeenten en provincies, zie: www.orangetheworld.nl/map.

#UpdateHet nationale aftrapmoment  van Orange the World vindt in Utrecht plaats op 25 november a.s., om 19.00 uur en in de aanwezigheid van twee ministers: Ingrid van Engelshoven en Sigrid Kaag.

Samenwerking met lokale organisaties

De meeste gemeenten hebben vorig jaar het moment waarop de oranje verlichting aangezet wordt aangegrepen voor een bijeenkomst met pers en lokale organisaties, en een toespraak van de burgemeester of verantwoordelijk wethouder. Waar aanwezig werken lokale en regionale clubs van Zonta International en de Unie van Soroptimistclubs graag samen met gemeenten om een event mogelijk te maken.

Orange hand stopviolence.jpg

Ook lokale vrouwenorganisaties of lokale organisaties die geweld tegen vrouwen bestrijden werdenbij de acties betrokken. 

Op nationaal niveau komt alle informatie rond de Orange the World campagne in Nederland samen op de website www.orangetheworld.nl. Hierop verschijnen alle nieuws en aankondigingen, en uiteraard vanaf 25 november ook de foto's van  de oranje uitgelichte gebouwen en objecten en verslagen van evenementen. Burgers en pers kunnen deze website benutten om meer te weten te komen over de campagne en het bestrijden van geweld tegen vrouwen en meisjes. 

Wil je meedoen? Van deelnemende organisaties, gemeenten en provincies ontvangen wij voor de website graag het volgende via orange@unwomen.nl :

  • Zo snel mogelijk een foto van het object bij daglicht
  • informatie over een eventueel event (in bijgeleverd format)
  • Vanaf 25 november een liggende foto van het object in oranje licht een kort verslagje van een eventueel event

Wil men liever of ook op een andere manier aandacht besteden aan de Orange the World campagne, dan ontvangen we daar uiteraard graag foto's en informatie van! De mooiste foto's worden ook doorgezonden naar het hoofdkantoor van UN Women in New York, om opgenomen te worden in de wereldwijde fotogalerij van de campagne. eel oranje bloemen uit mét het verhaal waarom wij hier aandacht voor vragen. Vrouwen en meisjes moeten veilig zijn in deze wereld, en daar kun jíj en daar kunnen wíj wat aan doen, samen met UNwomen, Zonta en andere organisaties.

Een aantal gemeenten hebben gevraagd op welke manieren een object oranje verlicht kan worden. #Tip: Handig – hier vind je een speciale infosheet voor overheden.

Voor meer informatie: Marije Cornelissen (directeur UN Women Nederland) en Nathalie Sanglier (coördinator Orange the World) via orange@unwomen.nl of tel 0626320329 of mail naar webmaster@soroptimist.nl

werkconferentie_2018_orange_2.jpg

 

Wat kun jij doen op Sociale Media

● Orange de profielfoto van je organisatie of jezelf op sociale media en deel de hashtag #orangethewordNL. Banners worden in de week van 25 november verspreid via sociale media en de website

● Like en volg de Facebook, Twitter en Instagram accounts van UN Women Nederland rond de campagne, en tweet en post berichten door naar je eigen volgers.

● Neem deel aan het online gesprek over geweld tegen vrouwen via de hashtags #orangetheworldnl  #soroptimistnl  #16days en #westandupforwomen.

● Informeer de leden van je organisatie over de campagne en deel de hashtag #OrangetheWorldNL met hen.

Te gebruiken documenten:

Poster OtW (928,7 KB)

SIE Campaign poster and graphic rules OtW (233,6 KB)

Social-media-square-instagram-and-others OtW (111,8 KB)

SIE fb_with_text OtW (113,0 KB)

Logo OtW (398,8 KB)