Orange the world logo.png

Let’s orange the world van 25 november tot 10 december

Leven in veiligheid is een mensenrecht voor iedereen. We-Stand-UP-orange.jpeg

Een recht waar wij ons dit jaar opnieuw sterk voor gaan maken, zoals we dat al bijna een eeuw doen: uitbannen van geweld tegen vrouwen en meisjes en streven naar de deelname van vrouwen bij conflictoplossingen. Dat doen we ook weer vanaf 25 november, als we een actie van 16 dagen starten tegen geweld tegen vrouwen onder de noemer: Orange the World. Slotstuk is 10 december, de Dag van de Rechten van de Mens.

Over de hele wereld voeren Soroptimisten actie, gericht op de gevolgen van geweld tegen vrouwen én op het voorkomen en elimineren van dit geweld zoals het bouwen van schuilplaatsen, het helpen van slachtoffers van geweld, het verstrekken van counseling, lobbyen voor verbeterde preventieprogramma's en -beleid en het vergroten van het bewustzijn van dit probleem. Ook vragen wij bij voortduring aandacht voor de ongelijkheid tussen vrouwen en mannen en in het bijzonder voor een wereldwijde implementatie van wet- en regelgeving. Veel van onze projecten worden uitgevoerd in samenwerking met lokale en nationale overheden, beleidsmakers en andere organisaties of instellingen die zich inzetten voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen. Voor deze actie doen we dat met UN Women, Zonta en Emancipator.

werkconferentie_2018_orange_2.jpgWerkconferentie 2018

"Orange the World” draagt bij aan wereldwijde bewustwording en aandacht op alle niveaus.

Even wat uitleg: 25 november is de dag die de UN heeft uitgeroepen als Dag voor een STOP tegen het geweld tegen vrouwen. 16 dagen lang worden er internationaal acties gevoerd om gebouwen oranje te kleuren en daarmee een statement te maken dat geweld tegen vrouwen moet stoppen! Veel belangrijke gebouwen wereldwijd kleuren oranje; van de Erasmusbrug in Rotterdam, tot het gemeentehuis in New York, van het hoofdkantoor van de Europese Commissie in Brussel, tot het Ugandese Parlement of het historische Amman Citadel in Jordanie. De kleur staat symbool voor een stralende, optimistische toekomst vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes.

Want nog steeds ervaart 1 op de 3 vrouwen geweld in haar leven!  
Enig idee wat voor vormen dit kan aannemen?  Kijk naar bijgevoegd filmpje

‘Let’s Orange the World’ en om zo zichtbaar bij te dragen. ‘We stand up for women’.

 

Wat kun jij doen?

Orange-The-World UN kick off.jpgUN Kick - off Orange the Word

Kom in actie en doe vanaf 25 november mee door de mensen in jouw stad, dorp, kantoor, bedrijf, of waar dan ook wakker te schudden! Samen maken wij het verschil. Kleur je Facebook en/of Twitterprofiel oranje met de speciale twibbon en laat iedereen weten dat geweld tegen vrouwen onacceptabel is. Twitter mee met #orangetheworld en #16days. De periode van actievoeren in het teken van ‘Let’s orange the world’ duurt 16 dagen. Het begint dus op 25 november en eindigt op 10 december, de UN-dag van de mensenrechten. Voor Soroptimisten een dag waar we jaarlijks bij stilstaan, met lezingen en extra aandacht en een bijdrage aan onze President's Appeal: Women, Water and Leadership - Geef vrouwen van het begin af aan een stem bij het formuleren van overheidsbeleid en niet pas achter af.

Kijk welke acties er allemaal in gang gezet zijn!

Ideeën 

orange  3.jpg

Houd je van groots? Zorg dat een gebouw oranje wordt belicht. Is kleiner passender voor je? Draag oranje kleding naar je werk, vergadering, bijeenkomst. Maak met stoepkrijt een statement ... en voor dit alles geldt: we zijn effectiever als we dit met z’n allen doen … en  … als we dit dan delen via social media. Zoek je daar hulp voor, zoek dan contact met de SMS werkgroep, via webmaster@soroptimist.nl. Kijk op Orange the World waarom we mee doen  en welke acties er allemaal zijn om inspiratie op te doen.

Lezingen op 10 december: de dag van de rechten van de mens

Kijk naar de oproep van onze SI President Mariet Verhoef in het kader van 10 december:

In de maand december geeft Felisa Tibbits, hoogleraar Mensenrechteneducatie, verschillende lezingen over dit onderwerp op diverse plaatsen in het land. Zij bekleedt een leerstoel in dat vak aan de Universiteit Utrecht. Deze leerstoel werd mogelijk gemaakt door een legaat van de Haarlemse Soroptimist Carla Atzema-Looman.

Op 8 december 2018 ter gelegenhjeid van de dag van de rechten van de mens in Helmond geeft zij een lezing genaamd: “Human rights are not just book knowledge”. Inschrijven is mogelijk, klik in de link.

Op 9 december 2018 spreekt zij in Friesland met als titel: “The crucial Role of Education in Human Rights”. Inschrijven, klik op de link (voor 3 december).

En op 10 december spreekt Felisa in ​Den Haag ook in het kader van de dag van de rechten van de mens ​ met als titel: " Can human rights help schools? "

orange 1.jpg