#ORANGETHEWORLDNL   #SOROPTIMISTNL     #16DAYS     #WESTANDUPFORWOMEN

Tatjana Maul, voormalig Miss Nederland en tv-presentator, is de nationale ambassadeur van de campagne:  “Geweld tegen vrouwen is een van de meest voorkomende, hardnekkige en vernietigende mensenrechtenschending in onze wereld en vormt een bedreiging voor miljoenen meisjes en vrouwen, online en offline. Ik ben daar één van. Met de steun van UN Women Nederland heb ik besloten om te spreken en een stem te zijn voor al die vrouwen en meisjes die dat niet kunnen”. En wij, Soroptimisten  uit de hele wereld, willen dat ook zijn!

Soroptimistclub Bussum eo. heeft de Orange the World-kaars gelanceerd. Help hen en de organisatie www.thebridge2hope.org om slachtoffers van geweld te helpen. Vóór 1 december  besteld, dan voor de kerst geleverd! Klik hier voor meer informatie.

Orange the world - Waarom? 

Orange the World is de internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes van de Verenigde Naties. In Nederland nemen UN Women Nederland, de Unie van Soroptimistclubs en Zonta Nederland het voortouw in deze campagne door aandacht te vragen voor deze nog heel veel voorkomende mensenrechtenschending, ook bij ons in Nederland. Zij doen dit onder andere door gemeenten en provincies op te roepen een gebouw, fontein, standbeeld of ander object oranje uit te lichten tussen 25 november en 10 december en aan ht publiek uit te leggen waarom dit gebeurt. Dit zijn de '16 Days of Action against Violence'.

Oranje uitlichten van een gebouw of object - Nederland nu aan de top!

In 2018 deden voor het eerst gemeenten en provincies mee; 25 gemeenten en drie provincies verspreid over het land lichtten gezamenlijk meer dan 40 gebouwen, bruggen, standbeelden en fonteinen oranje uit, vaak omlijst met een toespraak van de burgemeester of wethouder en/of een actie van lokale organisaties. Dit jaar zullen Nederland naar verwachting de meeste objecten ter wereld oranje kleuren! Op de campagnesite wordt dagelijks een kaart bijgehouden van deelnemende gemeenten en provincies, zie: www.orangetheworld.nl/map.

#UpdateHet nationale aftrapmoment  van Orange the World vindt in Utrecht plaats op 25 november a.s., om 19.00 uur en in de aanwezigheid van twee ministers: Ingrid van Engelshoven en Sigrid Kaag.

Samenwerking met lokale organisaties

De meeste gemeenten hebben vorig jaar het moment waarop de oranje verlichting aangezet wordt aangegrepen voor een bijeenkomst met pers en lokale organisaties, en een toespraak van de burgemeester of verantwoordelijk wethouder. Waar aanwezig werken lokale en regionale clubs van Zonta International en de Unie van Soroptimistclubs graag samen met gemeenten om een event mogelijk te maken.

 

Orange hand stopviolence.jpg

Ook lokale vrouwenorganisaties of lokale organisaties die geweld tegen vrouwen bestrijden werdenbij de acties betrokken. 

Op nationaal niveau komt alle informatie rond de Orange the World campagne in Nederland samen op de website www.orangetheworld.nl. Hierop verschijnen alle nieuws en aankondigingen, en uiteraard vanaf 25 november ook de foto's van  de oranje uitgelichte gebouwen en objecten en verslagen van evenementen. Burgers en pers kunnen deze website benutten om meer te weten te komen over de campagne en het bestrijden van geweld tegen vrouwen en meisjes. 

Wil je meedoen? Van deelnemende organisaties, gemeenten en provincies ontvangen wij voor de website graag het volgende via orange@unwomen.nl :

  • Zo snel mogelijk een foto van het object bij daglicht
  • informatie over een eventueel event (in bijgeleverd format)
  • Vanaf 25 november een liggende foto van het object in oranje licht een kort verslagje van een eventueel event

Wil men liever of ook op een andere manier aandacht besteden aan de Orange the World campagne, dan ontvangen we daar uiteraard graag foto's en informatie van! De mooiste foto's worden ook doorgezonden naar het hoofdkantoor van UN Women in New York, om opgenomen te worden in de wereldwijde fotogalerij van de campagne. eel oranje bloemen uit mét het verhaal waarom wij hier aandacht voor vragen. Vrouwen en meisjes moeten veilig zijn in deze wereld, en daar kun jíj en daar kunnen wíj wat aan doen, samen met UNwomen, Zonta en andere organisaties.

Een aantal gemeenten hebben gevraagd op welke manieren een object oranje verlicht kan worden. #Tip: Handig – hier vind je een speciale infosheet voor overheden.

Voor meer informatie: Marije Cornelissen (directeur UN Women Nederland) en Nathalie Sanglier (coördinator Orange the World) via orange@unwomen.nl of tel 0626320329 of mail naar webmaster@soroptimist.nl

werkconferentie_2018_orange_2.jpg

 

Wat kun jij doen op Sociale Media

● Orange de profielfoto van je organisatie of jezelf op sociale media en deel de hashtag #orangethewordNL. Banners worden in de week van 25 november verspreid via sociale media en de website

● Like en volg de Facebook, Twitter en Instagram accounts van UN Women Nederland rond de campagne, en tweet en post berichten door naar je eigen volgers.

● Neem deel aan het online gesprek over geweld tegen vrouwen via de hashtags #orangetheworldnl  #soroptimistnl  #16days en #westandupforwomen.

● Informeer de leden van je organisatie over de campagne en deel de hashtag #OrangetheWorldNL met hen.

Te gebruiken documenten:

Poster OtW (928,7 KB)

SIE Campaign poster and graphic rules OtW (233,6 KB)

Social-media-square-instagram-and-others OtW (111,8 KB)

SIE fb_with_text OtW (113,0 KB)

Logo OtW (398,8 KB)