#ORANGETHEWORLDNL   #SOROPTIMISTNL     #16DAYS     #WESTANDUPFORWOMEN

OtW Don't be a Bystander.png


De rechten van vrouwen massaal geschonden ook in Nederland.

Geweld tegen vrouwen is een mensenrechtenschending. Helaas hebben ook vrouwen in Nederland geen enkele garantie op een bestaan zonder geweld. De cijfers in Nederland liegen er niet om.

De cijfers

In Nederland krijgen 45% van alle vrouwen in hun leven met fysiek en/of seksueel geweld te maken. Bijna driekwart is ooit seksueel geïntimideerd en 10% van de vrouwen is ooit in haar leven verkracht. Opvallend is dat de dader in de helft van de gevallen de (ex)partner, familie of een bekende is. De eigen woonomgeving is voor veel vrouwen en meisjes een gevaarlijke plek. Lees meer hierover in ondersytaande link:

https://atria.nl/nieuws-publicaties/geweld/geweld-tegen-vrouwen/geweld-tegen-vrouwen-feiten-en-cijfers/

De Nederlandse regering en de Soroptimisten

Nederland heeft net als vele andere landen erkend dat geweld tegen vrouwen een schending van de mensenrechten is. Daarom heeft zij het Verdrag van Istanbul ondertekend. Het verdrag heeft tot doel om geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld te voorkomen en te bestrijden. Soroptimisten zetten zich in voor de positie van vrouwen en kinderen. Het wegnemen van geweld tegen vrouwen is een hoofddoel van alle Soroptimistclubs.

Orange the World

Met de actie Orange the World van 25 november tot 10 december wordt aandacht gevraagd voor het wegnemen van geweld tegen vrouwen. De actie spreidt zich als een oranje spoor door Nederland door zoveel mogelijk gebouwen oranje te kleuren. Meer dan 100 gemeentes doen mee aan de actie Orange the World. In deze gemeentes worden gemeentehuizen, fonteinen, bruggen en openbare gebouwen oranje verlicht.
En natuurlijk allemaal met het doel om de positie van vrouwen in Nederland te verbeteren en te versterken. Het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen verdient onze inzet.