Hoe een meesterwerk uit Gent in 1483 in Florence werd onthaald

 

Lezing door Hanneke de Man

Vrijdag 18 januari 2019

Fonteinkerk, Terbregselaan 3, 3055 TE Rotterdam - Hillegersberg

19.30 inloop met koffie en koek
Muzikaal optreden door Flautissimo

20.00 lezing

21.15 napraten met een drankje en hapje

 

Toegang 17,50 in voorverkoop, 20 euro aan de zaal, inclusief koffie en koek vooraf en een consumptiebon voor een drankje met hapje na afloop.

Kaarten te bestellen via sor.rotterdam@gmail.com

 

Toelichting op de lezing

Het Portinari-altaar is een van de meest indrukwekkende kunstwerken uit het Vlaanderen van de vijftiende eeuw. Hugo van der Goes schilderde dit metersgrote altaarstuk in opdracht van Tommaso Portinari, een in Brugge woonachtige Italiaanse bankier. Per schip werd het, direct na voltooiing, naar Florence vervoerd. Daar bevindt het zich nog steeds.

2019 01 Portefinario totaal Hugo_van_der_Goes_004-1.jpg

 

Hanneke de Man zal u in haar lezing vertellen over de betekenis van dit bijzondere kunstwerk en over de artistieke en maatschappelijke context waarin het is ontstaan.

 

Man 2018 verkleind.jpg

Hanneke de Man studeerde kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Van 1979 tot 2006 was zij educatief conservator in Museum Boijmans van Beuningen, sindsdien is zij werkzaam als zelfstandig kunsthistoricus.

 

Muzikaal intermezzo door het fluitenensemble Flautissimo uit Katwijk o.l.v. Marieke van der Horst, bestaande uit Anneke Schuitemaker, Corina Vooijs, Nel van Rossum en Monique Maitimo. Hun programma sluit aan op de ontstaansperiode van het altaarstuk, met muziek van Palestrina, Corelli en Tielman Susato. 

 

 

logo Kruimeltje.png

De opbrengst van deze avond is bestemd voor de Stichting Kruimeltje. Soroptimistclub Rotterdam wil een bijdrage leveren aan deze stichting die gelden inzamelt voor de inrichting van de oefenzaal van een in 2020 te openen zorgcentrum voor kinderen.