Topvrouw Nicoly Vermeulen

Nicoly Vermeulen.jpg

Nicoly Vermeulen (club Haarlem-Kennemerland) is vicepresident van de TU Delft en verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering. Nicoly: “Het is meer dan een full-time baan met vele uitdagingen. We zullen de komende jaren veel gaan bouwen, renoveren en afstoten. Verder hebben we te maken met grote instroom van studenten, en om dat allemaal te accomoderen is een grote inspanning nodig.  Ik wilde eigenlijk geneeskunde studeren, werd uitgeloot en ben  informatica gaan doen.  Al snel kwam ik bij de ING Groep, na 20 jaar ging ik naar de Sociale Verzekeringsbank. Ik ben nooit bezig geweest om echt aan de top te komen. ING heeft mij veel mogelijkheden geboden. Op mijn 36ste ben ik  gaan verbreden met toezichthoudende functies naast mijn baan. Je kan dan vanuit een andere rol in een andere bedrijfstak kennis toevoegen en zelf ook leren. Je verbreedt daardoor echt.

Gedurende mijn hele carrière heb ik voornamelijk met mannen gewerkt. Ik realiseer me dat ik me aangepast heb aan de mannenwereld. Naarmate ik ouder werd, ben ik daarin wel veranderd. Ik ben van nature een verbinder, ik speel daarin nu een actieve rol.

Voor mijn huidige baan ben ik benaderd. Natuurlijk moet je zelf altijd iets doen om ergens te komen. Ik was op dat moment om me heen aan het kijken, maar was niet echt aan het orienteren voor een bestuursbaan bij een universiteit.

TU Delft heeft diversiteit hoog in het vaandel staan. Diversiteit aan de top speelt tegenwoordig een grote rol. Ik denk in mijn geval dat een vrouwelijke kandidaat bij gelijkwaardige geschiktheid de voorkeur had.  Mijn 2 collega’s zijn mannen en al zeer lang werkzaam voor TU Delft. Ze kennen elkaar ook goed.  Ik ben wat dat betreft echt een outsider: vrouw, uit een hele andere wereld. Er werken vele nationaliteiten bij de universiteit, en ja ook relatief best veel vrouwen. Maar in de toplagen blijft het moeilijk. Vrouwen haken toch op een bepaald moment af.

Afgelopen jaren heb ik jonge vrouwen gecoacht en ben ik mentor geweest voor vrouwen. Wat mij opviel is dat vrouwen vaak te bescheiden zijn, alle omstandigheden moeten perfect zijn voordat de volgende stap aan de orde is. Mannen in het algemeen hebben daar niet zo last van, ze gaan gewoon ergens voor en dan zien ze het wel. Lef tonen en risico’s nemen hoort er echt wel een beetje bij. Maar het allerbelangrijkst is: blijf authentiek en dicht bij jezelf.