Ingeborg Mijling, topvrouw bij Philips.

Ingeborg Mijling-0046.jpg

Ik heb geleerd me snel aan nieuwe situaties aan te passen, te bedenken wat daarin nodig is en dat te vertalen naar praktische stappen.

Ingeborg, lid van club Eindhoven, afgestudeerd als technisch bedrijfskundig ingenieur met IT als specialisatie, begon haar carrière met een start-up. Ze heeft een aantal jaren in het buitenland gewerkt, en vaak nieuwe afdelingen opgezet.
‘Bij Philips heb ik een business development-achtige afdeling opgezet en geleid. Mijn team ontwerpt langdurige samenwerkingsrelaties met overheden en ziekenhuizen om de zorg te vernieuwen en betaalbaar te houden, en daarin risico’s te delen. Philips neemt bijvoorbeeld 10 jaar alle medische technologie in beheer en zorgt voor beschikbaarheid en tijdige vervanging. In al onze aanbiedingen zit een toenemende mate van digitalisering en ‘eHealth’, dat door Corona nog een extra stimulans heeft gekregen’.

Op managementniveau zijn mannen in de meerderheid. Maar bij de instroom van jong talent zijn er al meer vrouwen dan mannen. Bij sollicitaties op hogere niveaus worden bewust ook vrouwelijke kandidaten uitgenodigd. Deze interviews worden niet meer alleen door mannen uitgevoerd. Daarnaast is Philips een internationaal bedrijf, dus het gaat ook om het vooruitbrengen van andere culturen. En de Soroptimistclub is voor mij een fijne manier om andere vakvrouwen te ontmoeten.’

‘Als daadkrachtige vrouw die haar mening geeft, word je anders beoordeeld dan als een man die hetzelfde gedrag vertoont. Maar man of vrouw, het gaat er om dat anderen jou als leider willen volgen. Dat het leuk samenwerken is met jou, ook in moeilijke situaties.’

Ingeborg heeft bewust gewerkt aan haar zichtbaarheid om aan vervolgstappen te komen. ‘Ik heb geleerd om in mijn werk veel te netwerken. Recent ook daarbuiten, vanwege mijn aspiratie voor commissariaten en toezichtrollen. Het geeft me veel inspiratie om in andere professionele ‘keukens’ te kijken’.

Tips? ‘Realiseer waar je zelf sterk in bent en zoek mensen om je heen die je aanvullen, je hoeft zelf niet perfect te zijn. Laat zaken waar je energie van krijgt je kompas vormen. Zelf wil ik mijn stempel ergens op drukken en samen met anderen het verschil maken, mijn bijdrage leveren aan deze wereld, om die wat mooier en beter achter te laten’.

 

Marga Akkerman