De school Satang Jabang

Vrouwenvakschool in Kafountine, Senegal

De Vrouwenvakschool Kafountine zet zich in voor gelijke kansen voor vrouwen in Senegal. Al 22 jaar steunen zij de Satang Jabang school in het vissersdorpje Kafountine. Per jaar krijgen hier 100 meisjes en vrouwen door goede scholing een kans op een mooie onafhankelijke toekomst. Zo’n leerplek kost 400 euro per jaar… en dat kunnen ze nooit zelf opbrengen.

De school Satang Jabang

Op deze vrouwenvakschool krijgen meisjes en vrouwen uit de Casamance-regio in Senegal een tweede kans op onderwijs. De meesten zijn nooit eerder naar school geweest; sommigen komen voor het eerst binnen als ze 18 zijn. De school is in 1996 met beperkte middelen, saamhorigheid en daadkracht opgericht op initiatief van de moeders van Kafountine. Zonder overheidsgeld, maar medegefinancierd door de Nederlandse Stichting Kafountine.

Van analfabeet tot vakvrouw

De driejarige opleiding biedt basisvakken als rekenen, taal (Frans), ondernemerschap, kritisch denken, computervaardigheden, Engels, gezondheid en seksualiteit. Bovendien krijgen de leerlingen een gerichte vakopleiding in voedselbereiding of mode. Bij mode gaat het om het ontwerpen en verven van stoffen en om het maken van kleding. Bij voedselbereiding gaat het zowel om het telen van groente en fruit en het verwerken van het fruit tot vruchtensap, jam en conserven alsmede het maken, serveren en verkopen van restaurantmaaltijden en snacks.

Hierdoor krijgen de vrouwen perspectief op een betere positie op de arbeidsmarkt en maakt hen tot onafhankelijke vrouwen, die zelf kansen creëren.

Vind je het leuk wat je hebt gelezen? Deel het met je vrienden op

facebook_circle-512.png
twitter-logo-final.png