school_for_justice for slide.jpg


Over School for Justice

Soroptimist International Nederland financiert met verschillende samenwerkende clubs het programma School for Justice in India, een initiatief van Free a Girl. Binnen dit programma wordt een selecte groep zeer gemotiveerde, getalenteerde meisjes (allen bevrijd uit gedwongen prostitutie) zo hoog mogelijk opgeleid tot een positie die hen in staat stelt eigenhandig het systeem te veranderen. Hun intrinsieke motivatie is groot. Niet alleen kunnen deze meisjes zich ontdoen van het stigma ‘slachtoffer’; ook kunnen zij, van binnenuit, de straffeloosheid in India tenietdoen om de daders achter de tralies te krijgen.

School for Justice is zowel een fysieke school als een educatief programma voor meisjes van elk onderwijsniveau. School for Justice biedt ondersteuning, onderwijs en advies, tot de meisjes het niveau hebben om een universitaire opleiding te volgen. Daarna volgen ze een vijf jaar durende rechtenstudie om zo hun Bachelor of Law te behalen. School for Justice werkt hiervoor samen met één van de beste universiteiten van India. Een grootschalige awarenesscampagne, ondersteund door bekende Indiase personalities, draagt bij aan het bespreekbaar maken van het probleem van kinderprostitutie.

   

2018

In april 2017 is de eerste, zeer gemotiveerde klas van start gegaan. De AFAS Foundation heeft als founding sponsor in samenwerking met een vijftal (Indiase) organisaties mogelijk gemaakt dat een selecte groep van 19 jonge vrouwen kon starten met een voor hen life changing, persoonlijk ontwikkeltraject. Op dit moment (jan 2018) volgen 8 meisjes van deze eerste groep inmiddels de universitaire rechtenstudie.

Maak kennis met hen op www.schoolforjustice.com. Naast de bovenstaande videos kun je nog meer video's bekijken via deze link. Een van deze filmpjes heeft de Gouden Leeuw gewonnen op het Festival of Creativity in Cannes (april 2017).

Teneinde dit baanbrekende initiatief van Free a Girl en van Free a Girl Movement in India nog omvangrijker te maken en nog meer kans van slagen te geven financiert Soroptimist International Nederland het programma School for Justice 2018.

Doelstelling

Onze primaire doelstelling ligt bij het financieren van het tweede jaar van de klas van 2018. Daarvoor is €55.000 nodig. Soroptimisten vinden dat kinderprostitutie wereldwijd zou moeten worden aangepakt. Daarom hebben zij een ambitieuze doelstelling geformuleerd: met een streefbedrag tussen de €150.000 en €550.000 kunnen 3 tot 10 Schools for Justice  (of klassen) in meerdere landen op worden gezet en zo het probleem van de kinderprostitutie bij de wortel - van binnenuit - aan te pakken.

Inmiddels is voldoende geld bijeengebracht voor een tweede school (gedacht wordt aan Nepal). Het stokje van de eerste financier, AFAS Foundation, is per 1 januari 2018 geheel overgenomen.

Opbrengst 2017

De teller staat 1 januari op ruim €100.000 (goed voor bijna twee klassen)!.
Zestig clubs hebben in 2017 meegedaan en opbrengsten gegenereerd door artikelen te (ver)kopen zoals chocolade harten, chocoladeletters, cashmere shawls. Ruim twintig clubs hebben giften gedoneerd en evenementen georganiseerd en het getal stijgt maandelijks! Zelfs een club in Frankrijk heeft gedoneerd! Er zijn 11.000 chocoladeletters verkocht en al 15.000 harten! De teller blijft dus lopen en het ziet er dan ook naar uit dat we in 2018 mogelijk €150.000 voor de volgende klassen gaan ophalen! We rekenen natuurlijk weer op al deze missie-gedreven Soroptimisten die dit prachtige project mede mogelijk maken.
Overmaken kan naar rekeningnummer NL90.INGB.0006.5702.47 Stichting ondersteuning projecten SI Nederland onder vermelding van 'School for Justice'. Dit is een ANBI; giften zijn dus aftrekbaar.

Samenwerkingspartners

De organisatie Free a Girl is initiatiefnemer van het programma School for Justice. Voor een maximaal resultaat wordt internationale samenwerking gezocht met Soroptimistclubs in de wereld, waaronder de clubs in India.

Free a Girl is een internationale organisatie die zich inzet om jonge meisjes te redden uit de gedwongen prostitutie. De afgelopen 8 jaar heeft Free a Girl bijgedragen aan de bevrijding van 4.062 meisjes uit bordelen in Azië (update: 20-06-2017).

Doe mee

Help ons mee om deze verhoogde doelstelling te kunnen realiseren. Wat kun je doen?

  • Chocoladeharten: Makkelijk te verkopen op ieder evenement. Harten bestellen kan via hartenverkoop@gmail.com. €5 per 3 harten, waarvan €1 per hart naar School for Justice gaat. Heerlijke chocola; al meer dan 20.000 harten verkocht sinds de start bij de Inspirada 2016!
  • Chocolade letters: bestel je Sinterklaasletters. Lees hier meer over deze actie.
  • Tulpenbollenactie: bestel via de webshop van de Uniewebsite (hiervoor moet je ingelogd zijn) tulpenbollen om fondsen te genereren voor School for Justice. Levering vanaf september. De bollen kunnen verkocht/geplant worden tot en met november. Bij elk evenement in het najaar een handige extra fondsenwerving. Bestel de bollen via soroptimistbulbs@outlook.com.
  • Organiseer met je Soroptimistclub een actie om fondsen te werven voor School for Justice. Voor inspiratie en overleg neem contact op met schoolforjustice@soroptimist.nl.
  • Vraag voor je verjaardag of een ander feest donaties voor School for Justice. Zo kregen we in 2017 ruim €1.100 op de rekening ter gelegenheid van het verlovingsfeest van twee Nederlandse Soroptimisten.
  • Help met de PR: Vecht mee tegen kinderprostitutie en maak de School for Justice bekend op social media. Praat erover, post op Facebook, tweet op Twitter en gebruik #schoolforjustice en #freeagirl.

De werkgroep School for Justice houdt graag een presentatie voor je (Soroptimist)club, kan informatie toesturen en denkt graag mee over het organiseren van acties.
Voor verdere informatie, verzoeken en materialen (flyers, banners, bedankkaartjes) mail naar: schoolforjustice@soroptimist.nl.