School for Justice: aanpakken van de oorzaken van gedwongen prostitutie met scholing en bewustwording

school_for_justice for slide.jpg

Educate to change, ánd to lead!

Kinderprostitutie de wereld uit!

Kinderprostitutie is een diepgeworteld probleem, dat zich niet zomaar laat oplossen. Iedere dag opnieuw worden er meisjes ontvoerd en verkocht om vervolgens in de dagelijkse ellende van mishandeling, drugs en misbruik terecht te komen. Het probleem is enorm en naar schatting worden er wereldwijd maar liefst 2 miljoen kinderen seksueel geëxploiteerd, waarvan er 1,2 miljoen in India. De daders worden zelden gestraft. Dit moet stoppen!

In 2017 heeft Free a Girl daarom de eerste School for Justice opgericht in India. In 2018 is er een School for Justice in Nepal geopend en begin 2019 een tweede in India. De Soroptimisten hebben een groot deel van de financiering van de scholen voor hun rekening genomen en daarmee de continuïteit ervan gewaarborgd. De studentes van de Schools for Justice zijn zeer gemotiveerd en worden opgeleid op de beste rechtenuniversiteiten van India en Nepal. De studentes zijn vastberaden verandering in het systeem te brengen!

Nederlandse Soroptimistclubs hebben de ambitie om naast de School for Justice in India en Nepal, meer scholen -in meer landen- te financieren.

SfJ Kolkata.jpgEen aantal studentes van School voor Justice in Kolkata (Calcutta, India)

School for Justice 

Het doel van de School for Justice is tweeledig: het aanpakken van de straffeloosheid van seksuele exploitatie van kinderen én het creëren van zoveel mogelijk bewustwording rondom de problematiek hiervan. Meisjes die eerder bevrijd werden worden opgeleid tot advocaat, rechter, politieagent, journalist, maatschappelijk werker of para-legal (ondersteunend juridisch medewerker). Op die manier wordt ingezet op het van binnenuit aanpakken van deze afschuwelijke misstanden en de straffeloosheid hiervan. Daarnaast wordt gewerkt aan de bewustwording rondom dit thema, door de inzet van mediacampagnes.

Na hun bevrijding worden de meisjes opgevangen en ontvangen ze medische zorg en hulp bij het verwerken van hun trauma’s. Na selectie op motivatie en potentieel, kunnen bevrijde meisjes vervolgens worden toegelaten tot het programma School for Justice. Hierbij worden ze voorbereid op het starten van een opleiding aan de universiteit of ander opleidingsinstituut. Na de jarenlange mishandeling hebben deze meisjes vaak een achterstand opgelopen en hun Engels is vaak onvoldoende. Voorafgaand worden ze dan ook getraind en gecoacht om deze volgende stap mogelijk te maken. Makkelijk is dat niet voor deze meisjes. Hun gedrevenheid is echter enorm en ze hebben inmiddels laten zien dat ze niet zomaar opgeven.

Op basis van de ervaringen die worden opgedaan, wordt het programma continu aangepast en verbeterd. Zo is het opleidingsaanbod inmiddels verbreed, worden ouders meer betrokken waar mogelijk en is er nog meer aandacht voor de individuele affiniteit en prestaties.

Voortgang studentes 

SfJ Kolkata 2.jpgEen aantal studentes van School voor Justice in Kolkata (Calcutta, India)

Ondanks dat het een zwaar programma is voor de meisjes is inmiddels gebleken dat deze meisjes in staat zijn om hun negatieve ervaringen om te zetten naar positieve impact. Zo zitten er inmiddels al meerdere meisjes in het tweede en derde jaar van hun rechtenstudie.

Als blijkt dat het programma toch te zwaar is of dat de studiekeuze niet goed aansluit wordt gezocht naar alternatieven, zowel binnen als buiten het programma. Er wordt naar gestreefd de meisjes in alle gevallen te voorzien van een gedegen opleiding om zo een nieuw en zelfstandig bestaan op te kunnen bouwen.

 

   

Fundraising en financiering 2018-2019 
Het eerste jaar (2017) van de School for Justice in India werd gefinancierd door de AFAS Foundation, waarmee een ‘try-out‘ kon worden opgestart. Sinds 2018 hebben de Soroptimisten de financiering mogelijk gemaakt van de kosten die verbonden zijn aan de ontwikkeling van deze meisjes overgenomen. Hieronder vallen de kosten voor opleiding, begeleiding, huisvesting, medische zorg, boeken en ander studiemateriaal.

Een groot aantal clubs in Nederland heeft zich verbonden aan dit programma. Inmiddels wordt de samenwerking met clubs in anders landen actief gezocht om zo nog meer impact te realiseren en internationaal een vuist te maken tegen kinderprostitutie.

Hoe bijdragen? Doneer, koop of doe mee!

Doneren
Deze meisjes kunnen niet wachten! Doneer daarom direct via
button hiernaast
of doneer via het rekeningnummer van de Stichting ondersteuning projecten SI, NL90INGB0006570247 ovv SFJ-donatie
Denk ook eens aan het vragen van een bijdrage voor je verjaardag, jubileum, trouwerij, etc.

Doe mee met landelijke activiteiten
Op 10 en 11 oktober 2019 zal de film Sold worden gedraaid op verschillende locaties in het land, om zo meer aandacht te vragen voor de situatie van deze meisjes. Meer informatie over deze activiteit vind je hier

Lock me up
Ieder jaar vindt het Lock me Up event plaats, georganiseerd door Free a girl. Word Freedom Fighter en laat je 12 uur opsluiten en haal minimaal €2.500,- op.
Volgend jaar deelnemen met je club als individu? Laat het ons weten!

Koop en verkoop Chocolade Harten en Letters
Koop of verkoop heerlijke chocoladeharten, chocoladeletters of prachtige handgeweven 100% kasjmieren sjaals. Mis ze niet!
De chocolade harten en letters worden ook veelvuldig verkocht aan bedrijven en kunnen in grote oplagen aangepast worden met een eigen logo. Denk aan Secretaresse dag, Valentijnsdag, Internationale Vrouwendag, Jubileum, Sinterklaas.

Voor meer informatie en bestellingen:
Harten: hartenverkoop@gmail.com 
Letters:chocoladeletteractie@gmail.com. Meer lezen over de actie
Bestelformulier voor bedrijven
Bestelformulier voor clubs

Koop en verkoop
Speciaal voor de School for Justice zijn er prachtige sjaals ontwikkeld, die met de hand worden geweven in Nepal door doven en blinden.
Een prachtige sjaal heb je al voor €89! (En twee voor €175).
Informatie over de beschikbare kleuren of bestellen: schoolforjustice@soroptimist.nl

Organiseer je eigen event of doe mee met landelijke events!
Zelf iets organiseren als individu of met je club? Laat het ons weten, zodat we je kunnen helpen met informatie, banners, flyers en eventuele andere zaken. Vele clubs gingen je al voor met een muziekevent, het groot Alphens Dictee, wijnproeverij, bridgeavond en kledingverkoop. 

Ook worden er events voorbereid waar clubs bij aan kunnen sluiten, zoals het vertonen van de Film Sold op wereldmeisjesdag: 11 oktober.

Meer informatie?
Voor vragen, mail naar schoolforjustice@soroptimist.nl

Soroptimist School for Justice Werkgroep: Rita Harmsen, Bianca Leemkuil, Renalda Ufkes, Willie van den Oudenalder, Olenka van Ardenne, Rosemarie Doppegieter. 

De werkgroep kan bovendien voorzien in presentaties, financiële verslagen en vraagbeantwoording rondom het project. De werkgroep onderhoudt dagelijks contact met Free a Girl over de voortgang en activiteiten.

 

School for Justice in Duitsland omarmd!

Klik op de video om Get together party regiobijeenkomst Dortmund te bekijken.

Stichting Free a Girl wint prestigieuze Mother Teresa Award for Social Justice

Mother Teresa Award School for Justice Free a Girl.jpeg

De Nederlandse stichting Free a Girl, die wereldwijd minderjarige meisjes bevrijdt uit de prostitutie en opvangt, heeft in India de prestigieuze Mother Teresa Award for Social Justice gewonnen. Deze prijs werd eerder gewonnen door de Dalai Lama, Malala Yousafzai. Evelien Hölsken, medeoprichter en directeur van Free a Girl, heeft de prijs zondagavond persoonlijk in ontvangst genomen in Mumbai samen met Sinaj Khatoon, een van de studenten binnen het School for Justice programma van Free a Girl.

Evelien Hölsken: “In India worden naar schatting 1.2 miljoen minderjarigen seksueel uitgebuit, terwijl er jaarlijks slechts​ gemiddeld 50 rechtszaken van daders van seksuele uitbuiting tot een veroordeling leiden. Om die reden hebben wij de School for Justice opgericht. Het ontvangen van deze prijs laat zien dat dit probleem eindelijk wordt erkend binnen en buiten India en dat ons werk én de meisjes die nog steeds gevangen zitten in bordelen, gezien worden!

De Mother Teresa Memorial Award for Social Justice

Om haar buitengewone werk te erkennen, wordt de prestigieuze Mother Teresa Memorial Award uitgereikt als een eer aan individuen of organisaties die ernaar streven vrede, harmonie en sociale rechtvaardigheid te bevorderen. Geïnitieerd in het jaar 2005, word de ceremonie jaarlijks gehouden om respect te tonen aan de heilige Teresa van Calcutta. Voor een wereld die geconfronteerd wordt met enorm gemeenschappelijk onrecht, willen deze vertegenwoordigers een wereld creëren zonder geweld en discriminatie. Deze prijs is een platform voor het feliciteren van mensen die meedogenloos vrede zoeken en iedereen aanmoedigen een helpende hand te bieden aan mensen in nood.

School for Justice

Free a Girl ontving de award voor hun werk algemeen en met name voor hun programma School for Justice. In Nepal en India heeft Free a Girl School for Justice opgezet, waar slachtoffers van seksuele uitbuiting worden opgeleid tot advocaat, journalist, juridisch maatschappelijk werker of politieagent om het systeem van binnenuit te veranderen en zo straffeloosheid rondom kinderprostitutie te bestrijden. Sinaj Khatoon, die samen met Evelien de award in ontvangst nam, werd op haar zeventiende seksueel uitgebuit door een man die haar doorgaf aan zijn vrienden. Er werd een nephuwelijk gearrangeerd zodat ze hun gang konden gaan. Sinaj zit inmiddels in het derde jaar van haar Rechtenstudie.

Sinaj Khatoon: “Als ik mijn studie heb afgemaakt, zal ik vechten voor rechtvaardigheid voor mijzelf en alle andere overlevenden van seksuele uitbuiting. Ik zal de daders achter de tralies zetten!”

Free a Girl

Free a Girl bevrijdt wereldwijd meisjes uit de prostitutie en strijdt tegen straffeloosheid. Daarnaast ligt de focus op preventie, rehabilitatie, re-integratie, empowerment van slachtoffers en het voeren van bewustwordingscampagnes. Free a Girl werkt samen met 14 partnerorganisaties in India, Nepal, Bangladesh, Thailand, Laos, Irak, Brazilië en Nederland. De afgelopen 11 jaar heeft Free a Girl bijgedragen aan de bevrijding van ruim 4.500 meisjes.

 

Vind je het leuk wat je hebt gelezen? Deel het met je vrienden op

facebook_circle-512.png
twitter-logo-final.png